Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty 180 gramowe

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie wróciłem do analogowego brzmienia i kupiłem gramofon DUAL CS 750-1, na Allegro jest trochę winyli, niektóre mają oznaczenia 180 gram, tylko są one o wiele droższe, czy jest duża różnica w jakości dźwięku między zwykłymi winylami a 180 gramowymi? Tak w ogóle jeśli ktoś jest z Olsztyna czy był w antykwariacie z płytami na Dąbrowszczaków, jaki tam jest wybór i ceny płyt, szukam przede wszystkim rocka.

https://www.audiostereo.pl/topic/97090-p%C5%82yty-180-gramowe/

Nie ma reguły, 180g to chwyt marketingowy, niektórą brzmią dobrze, a inne nie. Czasami płyta 120g potrafi "zagrać" lepiej, niż 200g grubas. Jest o tym w wątku "winylowe reedycje", ogólnie trzeba szukać dobrych wydań, a nie patrzeć na wage winyla. Bardzo dobre są np. reedycje The doors, kosztują od 40zł a nową płytę. To tak z rocka. AC/DC też ma reedycje w przystępnych cenach, ale lepiej kupić stare niemieckie wydanie za 25-35zł. Nie wiem czego słuchasz dokładnie, jak coś to pytaj, mam troche reedycji i oryginalnych wydań, sporo porównywałem.

Antykwariatu nie znam, ale ceny z reguły są mniej korzystne niż na allegro. Tylko możesz zobaczyć i dokładnie określić stan na miejscu. Choć moim zdaniem wybór w antykwariatach jest zerowy, ale to tylko moja opinia, każdy szuka innych płyt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.