Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha DVD 550

misza

Rekomendowane odpowiedzi

A czy to prawda iż yamahy 550 są o wiele bardziej awaryjne niż pionki. Ponieważ chcę kupić z allegro to jest to dla mnie ważne ażeby nie siadł mi laser. Proszę o opinie ludzi którzy mieli doczynienia lub mają z Yamahą 550 czy warto - w teście Area lepiej wypada pionek ale..... to tylko test???

odpowiem tak - użytkowałem 2 modele Pioneera i nie narzekałem (choć drugi po 2 latach miał małe problemy z odczytem płytek DVD z nagranymi zbiorami mp3), teraz użytkuję Yamahę i też jestem zadowolony. Generalnie rzecz ujmując sprawa wygląda statystycznie tak: w tym segmencie zawsze najlepsze napędy robił Pioneer (tak ze względu na na mechanikę, jak kompatybilność z formatami i przede wszystkim b. dobry obraz - przetworniki), potem był Panasonic, a Yamahę zepsuł model 540, który miał b. nietrwały układ optyczny i jeszcze gorszą szufladę. 550 była wycofywana ze sklepów ze względu na niedopracowaną obsługę DivX-ów (tak jest zresztą do tej pory), ale jest o niebo lepsza o 540 i uważam ją za bardzo dobry odtwarzacz (m.in. odtwarza wspomniane płyty DVD z mp3 i pokazuje zawartość wszystkich katalogów i podkatalogów w przeciwieństwie do Pioneera 370 i 470, które pokazują wybiórczo)

macpiciu-> 550 czyta mi wszystko co do niej włożę :) łącznie z mp3 i Divix oraz XviD nagranymi na DVD-RW

a do tego pojawiło się nowe oprogramowanie pozwalające wyświetlać polskie fonty, oraz napisy zostały wycentrowane i powiększone. Soft można pobrać z tąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

Opis zmiany softu tu:

Ukryta Zawartość

A pokrótce wygląda to tak:

Pliki nalezy nagrać na płytę (bez żadnych zmian nazw lub rozszerzeń) jako: ISO-level 1, Mode 2/XA, ISO 9660, finalizacja dysku. Moze być CD-RW.

Po nagraniu płytki wkłada sie ja do dvd i zamyka szufladę. Na ekranie tv wyświetli się napis: "Wykryto plik aktualizacyjny", po czym szuflada się otworzy. Teraz rzeba WYJĄĆ PŁYTĘ i czekać na aktualizację (nawet do 3 minut). W tym czasie na wyświatlaczu pojawia się: Load, Erase i Write. NIE WOLNO ZAMYKAĆ SZUFLADY ANI NACISKAC ŻADNYCH PRZYCISKÓW W CZASIE AKTUALIZACJI. Suflada zamknie się sama, a odtwarzacz zrestartuje. No i mamy nowy soft

Ukryta Zawartość

el_arturo a w jakim formacie nagrywasz mp3 na płytki DVD? Bo ja UDF/ISO i co jakiś czas słychać mały poślizg lasera na któryms tam kawałku, ale nie znam póki co odtwarzacza, który by to omijał

uwielbiam takie wpisy, któe nie dość, że g...o wnoszą do dyskusji to jeszcze są tendencyjne. Pewnie miałeś 540 i takim hasłami wciskasz kit tym, którzy chcą kupić 550... Ech...

A ja miałem 520 ale jak to zwykle wtych modelach bywa po roku zdechła i przestała czytać DVD.Teraz już nie czyta mp3 a CD czyta poniżej norm przyzwoitości ale z pewnością i to przestanie czytać.

3.14-ter --> nie trafiles :)

Mam 550 na wyswietlaczu brakuje kilku kropek w literach, przy wlaczonym oversamplingu wyswietlacz bardzo ciemno swieci, cos cyka przy odtwazaniu audio, przycisk open bardzo wolno reaguje, nie czyta liter w divix (chyba ze ten nowy soft pmogl). Jest to juz poprawiona wersja. Moze to jednostkowy przypadek ale jednak. 540 tez lepsza nie byla.

Pozdrawiam i odradzam.

Żeby zachować równowagę - mam od roku Y540 i chodzi bez problemu a wykorzystuję ją b. często. Owszem ma wady (wolna szuflada, głośny napęd) ale jakość dzwięku i obrazu jest bez zarzutu.

Pozdr.

kozlo.4 -> Ta yamaha to któryś z Philipsów (podejrzenie pada na 737, bo 720 ma SACD), jeżeli masz takie problemy to dlaczego nie oddasz do serwisu. Jeżeli wyświetlacz jest uszkodzony to zamiast płakać na forum zanieś do serwisu. W czym problem, lubisz tracić kasę, czy też okazyjnie kupiłeś na Allegro u sprzedawcy, który teraz się wypina?

kozlo.4 teraz sprawa wygląda odrobinę inaczej - jak opisujesz co i jak. Stukanie to nie defekt tylko objaw "typowy" (nie tylko dla Yamahy zresztą). Zresztą czsami się dziwię, że niektórzy kupują odtwarzacz DVD i narzekają, że przy odtwarzaniu audio im coś stuka lub szeleści. To niech kupują odtwarzacz CD. Proste. A wracając do Yamahy masz rację to nie jest najlepszy odtwarzacz tylko dobry odtwarzacz a to różnica. Jak już pisałem Pioneer w tej cenie jest lepszy. Ja mam 550 - doradzam, bo jest dobrym wyborem

I po co tyle szumu o nic ? Już dawno wszyscy zgodnie stwierdzili na forum że Yamaha nie robi odtwarzaczy DVD a tylko składa. Piszecie że ten model był jako taki, ten słabszy a to wszystko zależało od tego co było w środku. Jak siedział Panasonic to dotąd na Allegro taki model sprzedawany jest jako hiend i cena sie trzyma, jak w środku jest Philips to nowy kosztuje 600zł- hahaha.

Wyjscie- wybrac dobry odtwarzacz: Pioneer 575 (zupełnie inna liga), nowy Panasonic (ideał), nowy Samsung itp.

PS- a juz zupełnie nie rozumiem co z tą niezłą podobno jakością CD z tych Yamah ? Jakas metamorfoza Philipsa ?

Prasa już to dawno odszczekała, a na forum jakieś odgłosy jeszcze się słyszy......

Andrzej -> Twoje propozycje zamiany na Pioneer 757 czy Panasonica nie są najlepsze. Zakup 550 jest rozpatrywany przez osoby, które chcą na nim też odtwarzać DivX/XviD: Panasonic tego wcale nie potrafi, a Pioneer nadal nie rozumie, że do filmu w MPEG4 można podać napisy w zewnętrznym pliku. Jeżeli chodzi o obraz, standardy itp. to Yamaha nie ma szans bo zatrzymała się w rozwoju na DVD + DivX i zapomniała o gęstych formatach (stąd podejrzenie, że jest to Philips 737 a nie 720 bo ten ma końcówkę SA).

Niemniej Samsung z Twojej listy wypada chyba najlepiej, właśnie dzisiaj odwidziłem polską stronę Samsunga i model DVD-HD945 za 1 199 PLN wygląda bardzo smakowicie bo:

Ultra płaski odtwarzacz DVD "HYPER VISION"

Złącze HDMI ( High Definition Multimedia Interace ) - w zestawie przejściówka na DVI

Aluminiowa obudowa

System konwersji cyfrowej

Odczytuje płyty DVD-Video/DVD-Audio/DVD+R/RW /DVD-R/RW / CD-R/RW /SACD/ VCD/SVCS/Picture CD/

Odtwarzanie formatow MPEG4 (DivX)

Odtwarzanie dysków zapisanych w formacie MP3 oraz WMA

Przeglądanie zdjęć JPEG

Podgląd rozdziałów (Chapter Digest)

Super Scan Play - podgląd z prędkością do 128x

Ruchomy ZOOM

EZ view (dopasowanie obrazu)

Dekoder AC-3

1 S-video out

Stereo out

Scart x1

Wyjście cyfrowe koncentryczne audio

Cyfrowe wyjście optyczne audio

Menu wyświetlane na ekranie

Jest tego trochę w tej cenie.

[obrazekLUKASZ-185660_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś już ma tego samsunga, ewentualnie model 745? na allegro jeszcze ich nie widziałem, w sklepach (np MM) też nie mają (model 745 jest na PIXMANii za 815 PLN). Ciekawy jestem, jak gra z CD? jak ktoś coś będzie wiedział, proszę o wpis

Testowałem tę Yamahę i mogę się wypowiedzieć w samych superlatywach Obraz super wydawał mi się lepszy niż w pionku 575 a dźwięk również niczego sobie, można wgrac nowy upgread, także w tej cenie odtwarzacz godny polecenia. Inna kwestia jak długo będzie działał ok.

Co do obrazu Yamahy, to kwestia gustu. Testowałem ten odtwarzacz 3 dni i wolę obraz ze starego Pioneera ( 4 lata ) 525 , który ma lepszy kontrast, ostrość, szczegółowość a także bardziej dynamiczny dżwięk z wyjścia cyfrowego. Owszem, Yamaha ma nowszą mechanikę, czyta mp3, można obejrzeć zdjęcia, ale obraz to porażka, blady, miękki, ciepły i niewiele dawały zmiany w menu. Przetworniki wizyjne 12/108 , to jeszcze nie wszystko. Pozdrawiam.

Panowie, miał lub ma ktoś Yamahe S510? Bo kupiłem zepsutą, sprzedawca olał mnie i nie wiem co robić. Aha, w serwisie powiedzieli mi, że za napęd płacę 350 a za płytkę 600. Bandyckie ceny. To cały sprzet tyle mnie nie kosztował. Czy jest sens to reperować, jaka jest żywotność takiej elektroniki ? Wie ktoś może coś na ten temat?

• 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące później...

Idz na strone

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a znajdziesz tam sporo ciekawych rzeczy.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.