Skocz do zawartości
IGNORED

PARADIGM MONITOR 3 V1 MODYFIKACJA ZWROTNICY

fotopon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jak w temacie - proszę wszystkich o zamieszczanie schematów zwrotnic do tych głośników. Zacząłem je modyfikować po 10 latach leżakowania i padnięciu wysokotonówek. Wmontowałem do nich Vify D25TG 6. Grają lepiej ale jakoś niespecjalnie mnie to urzeka. Dlatego chcę dokonać modyfikacji zwrotnicy według sprawdzonych schematów, bo nie jestem konstruktorem takowych.

Miałem, miałem, ale z prawdziwą radością już nie mam. Wywaliłem niestety nawet gołe płytki i pomóc nie mogę. Żadnych modyfikacji nie rób. Trzeba po prostu nowej zwrotnicy, bo głośnik tytanowy, który tam był ma się nijak do tej Vify. A można z niej wyciągnąć znacznie więcej, niż z tamtych kopułek. Mam nadzieję, że koledzy, bywali w temacie wkrótce ci pomogą. Choć z drugiej strony, jeśli spodziewasz się podobnego efektu do tych tytanów, możesz być zawiedziony; może nie być ani dzwonienia, ani świszczenia, więc może wystąpią pewne luki repertuarowe. Bo jednak oryginały nadawały się do dynamicznego rocka; a z mojego dzisiejszego punktu widzenia - do niczego więcej.

Zwykle fachowcy zalecają wizyty u troelgravesena i tam szykanie sprawdzonych projektów właśnie z tą kopułką Vify; ale może podadzą ci też inne namiary. Powodzenia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak wspomniałem nie słuchałem ich kilka dobrych lat, bo padły kopułki, a były to moje drugie kolumny po Altusach 140. W międzyczasie były inne. Pokój odsłuchowy zmienił gabaryty i postanowiłem powalczyć z tymi Paradajkami. Słucham wszystkiego co jest dobrze nagrane i zrealizowane - do tej pory głównie z płyt sacd, a jako że prawie wszystkie dostępne już obsłuchane więc zacząłem kupować flacki.

Potrzebuję wyciągnąć z nich więcej średnich tonów, bo tego brak najbardziej. Bas jest w sam raz jeżeli chodzi o barwę i ilość, ale brak mu trochę sprężystości. Wysokie jednak trochę za ostre.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.