Skocz do zawartości
IGNORED

jamo sub 210 jak podłączyć?

iwan900

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam wzmacniacz marantz nr 1602 głośniki jamo s506 oraz subwofer jamo sub 210

po podłączeniu suba (jack do wzmacniacza oraz jack do suba). We wzmacniaczu pod oznaczeniem SB.

Problem polega na tym że po podłączeniu suba wcale go nie słychać, dowiedziałem się że przy zwykłych utworach typu mp3 nie będzie działał ale aktywny będzie przy np filmie w którym będą ścieżki które wykorzystują niskie tony i sub się załączy (mam ustawione w subie żeby się włączał od najniższej częstotliwości), posiadam tv samsung oraz dekoder i ps3 i wszystkie te urządzenia są podłączone pod wzmacniacz kablami hdmi

gdy podłączę dysk zewnętrzny do tv za pomocą kabla usb to dźwięk już nie płynie poprzez głośniki tylko bezpośrednio z tv. Co źle podłączyłem??

Podłączasz w sekcji pre-out SW a nie SB i nie kablem jack tylko rca-2rca lub rca-rca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Gdzie ty masz w tym ampku wejście jack opisane SB? i w subie też?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sorki to wejście to SW a nie SB mój błąd

ja miałem oryginalny kabel zasilający do suba oraz do wzmacniacza jeden to taki zakrzywiony jack a drugi prosty. Czy on się nie nadaje?

Zakrzywiony jack?Sprawdz w linku który podałem kable czy taki masz.RCA to nie jack tylko taki ,,czincz'' coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Oczywiście to tylko przykład bo jakość tego kabla jest możliwie najniższa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kurde nie wiem co się ze mną dzieje oczywiście że to są chinche tylko takie nie pełne w obwodzie jak te z linku z allegro tylko takie z przerwami, czy to dobry kabel>?

Jeżeli kabel jest taki jak w linku to chociaż by był kiepski powinno działać.Sprawdz czy w ampli masz włączonego suba,odcięcie (crossover)kolumn w ampli ustaw na 80hz,w subie cut off i level na połowę phase na 0.Mam tak ustawionego sub 200 i jest ok,oczywiście możesz sobie wszystko docykać według własnych potrzeb i względem pomieszczenia.Co do dysku usb to żeby działało po hdmi musisz mieć tv ,amplituner i kable (hdmi1.4) z obsługą arc(zwrotny kanał audio) i co najważniejsze to tv musi podawać dzwięk z usb na te wyjścia.Możesz jeszcze użyć wyjścia optycznego z tv na amplituner jeżeli takie posiada.Teraz ci dopiero namotałem:)

tv to samsung ue6500D 3d więc powinien podawać dźwięk z wyjść usb, zamówię taki kabel arc przez neta, choć powiem że jak dobierałem kable hdmi to pozłacane firmy Bandrige koleś z obsługi w sklepie mówił że to najlepsze kable.

Rumburak80 dzięki za zainteresowanie tematem, pytanie jeszcze mam takie czy jak masz podłączonego suba to jak odtwarzasz mp3 czy to z płyty czy to z ampli to czy sub działa? czy tylko działa przy filmach w których są specjalne efekty i sub sie aktywuje?

To zależy od ustawień w ampli.Można ustawić LFE+R/L czyli gra sub+kolumny calym pasmem lub LFE wtedy sub aktywuje się dopiero przy ścieżce 5.1.Nie wiem jak jest w twoim ampku ja mam tak jak opisałem w moim H/K.Mam ustawione LFE i muzy stereo słucham tylko na frontach tak jak powinno być, na bas nie narzekam jest lepiej kontrolowany.Sub 200 to konstrukcja bass reflex i sprawdza się raczej w kd niż w stereo chociaż z nim też tragedii nie ma bo posiada stosunkowo mały głosnik.Ustaw LFE i fronty na full band,posłuchaj jak będzie mało basu możesz pokombinować z subem.Aha jeszcze polecam zrezygnowac z mp3 na rzecz plików Flac,róznica kolosalna.Pozdrawiam!

dzięki pokombinuję z ustawieniami w ampli i dam znać. Byłem w sklepie MM i powiedzieli żeby pokombinować z ustawieniami a żeby płynął dźwięk z wyjścia usb podłączonego do dysku należy połączyć tv z ampli światłowodem podobno działa, jadę zaraz po taki kabel i dam znać jak to śmiga i czy w ogóle śmiga :)

W opcjach Bass settings mam do wyboru"

Subwoofer mode <LFE + Main> lub samo <LFE>

LPF for LFE 120 Hz -te cyfry tutaj mogę zmieniać

próbowałem 2 opcji LFE + Main i samo LFE i nic co jeszcze mogę pokombinować?

W ustawieniach crossover mam same wartości zaczynają się od 80Hz do 250 Hz

i jest jedna opcja crossover advanced to pokazuje głośniki frontowe i główny a jak zmienię na jakąś wartość to już te głośniki które widniały znikają i się sama wartość crossover pokazuje może tutaj coś jest nie tak>?

sub nadal nie wydobył ani jednego dźwięku :(

Subwoofer Mode : Ustalenie zakresu sygnałów niskich częstotliwości, które mają

być odtwarzane przez subwoofer.

• LFE : Sygnały niskiej częstotliwości z kanałów obsługiwanych przez głośniki ustawione

na „Small” zostaną zmiksowane z sygnałem LFE i wyprowadzone przez subwoofer.

• LFE+Main : Sygnały niskich częstotliwości ze wszystkich kanałów są dodane do

sygnału LFE wyprowadzanego przez subwoofer.

• „Subwoofer Mode” można ustawić, gdy parametr “Speaker Config.” – “Subwoofer” ustawiony jest na “Yes”.

• Wybór tego trybu pozwoli uzyskać głębokie basy podczas odtwarzania muzyki lub

filmowej ścieżki dźwiękowej.

• Wybierz opcję „LFE+Main”, jeśli chcesz wyprowadzić sygnał niskiej częstotliwości

przez subwoofer.

UWAGA

Jeśli parametry “Front” oraz “Center” dla “Speaker Config.” ustawione są na “Large”,

a “Subwoofer Mode” ustawiony jest na “LFE”, to dźwięk może nie być wyprowadzany

przez subwoofer, w.zależności od sygnału wejściowego lub wybranego trybu dźwięku

surround.

Bass Setting

Ustawia subwoofer oraz

zakres odtwarzania sygnałów

LFE.

LPF for LFE : Ustawia zakres odtwarzanego sygnału LFE. Ustaw to,jeśli chceszzmienić odtwarzane częstotliwości przez subwoofer.

• 80Hz / 90Hz / 100Hz / 110Hz / 120Hz / 150Hz / 200Hz / 250Hz

To ustawienie pozwoliło że bas jest obsługiwany poprzez subwoofer :)

poza tym w ustawieniach miałem wcześniej ustawienie głośników 7.1 (bo to 7 kanałowy wzmacniacz) a powinno być na 5.1 z tymi kolumnami co mam,

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Może jeszcze komuś się te informacje przydadzą. Pozdro rumburak80 <beer>

• 2 miesiące później...

Witam jak w temacie potrzebuje pomocy z moim jamo sub210.Posiadam go od tyg. kupiony na ebay.Podłączałem go do mojego onkyo606 z różnymi ustawieniami parametrów i nic absolutnie zero dzwięku, potem podłączyłem go do komputera i załączyłem subwoofer test i także cisza.Może ktoś ma jakieś pomysły co może być nie tak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.