Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz/bufor lampowy - kilka pytań

Fafikdog

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze podejście do DIY - lampa - kit AVT2886 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

I tutaj kilka pytań:

- czy po zmianie rezystorów R6 i R6A na potencjometr na wyjściu będzie możliwe tylko ściszanie czy będzie różnica głośności w górę w stosunku do zamontowanych R6 i R6A?

- kit został roboczo uruchomiony - nie zauważyłem różnicy podczas słuchania muzyki (akurat pod ręką był dubstep więc niezbyt subtelnie) przy włączonym i wyłączonym zasilaniu - normalne?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kit został roboczo uruchomiony - nie zauważyłem różnicy podczas słuchania muzyki (akurat pod ręką był dubstep więc niezbyt subtelnie) przy włączonym i wyłączonym zasilaniu - normalne?

Rozumiem, że po wyłączeniu zasilania preampa dalej gra muzyka - zdecydowanie nie normalne. Przedwzmacniacz wpięty pomiędzy źródło a wzmacniacz po wyłączeniu zasilania = cisza w głośnikach.

Brak możliwości edycji więc piszę:

- poprawiłem kilka połączeń, wymieniłem kilka przewodów i jest git, tylko:

- w moim odczuciu jest mniej wysokich tonów - można to zmienić? jak?

- potencjometr na wyjściu w górnym położeniu lekko szumi (nie zawsze) - wyrobi się czy trzeba zmieniać na inny?

Brak możliwości edycji więc piszę:

- poprawiłem kilka połączeń, wymieniłem kilka przewodów i jest git, tylko:

- w moim odczuciu jest mniej wysokich tonów - można to zmienić? jak?

- potencjometr na wyjściu w górnym położeniu lekko szumi (nie zawsze) - wyrobi się czy trzeba zmieniać na inny?

Widzę, że na powyższe żadnych porad nie otrzymałem...

Wymiana R5 i R5A na mniejsze dało bardzo dobry efekt, są wysokie tony.

Jeżeli chodzi o potencjometr:

- kontakt spray nie pomógł

- wymiana potencjometra na droższy nie pomogła (dalej ten sam objaw - szumi podczas kręcenia, ale tylko powyżej połowy zakresu)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.