Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników sprzętu ZAGRA-Darek Kulesza.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Damjan starałem się najobiektywniej jak można, jednak audio zawsze będzie subiektywne - słuch, oczekiwania, preferencje, doświadczenie. Jak ktoś napisał, nie ma idealnych kolumn i to prawda. Mogą być idealne dla kogoś, ale nie w skali bezwzględnej.

Jak kupowałem ostatnie kolumny przywiózł je sam producent, Michał Kęcerski z AudioAcademy. Przywiózł do tego trochę elektroniki, kabli na odsłuch, siedzieliśmy gadaliśmy i słuchaliśmy kilka godzin. Równy gość - pozdrawiam :)

Nic nie narzucał, nie mówił, że jego jest naj tylko podłączał i pokazywał co i jak, na co zwrócić uwagę - duża wiedza.

Od tego czasu na pewne sprawy patrzę inaczej.

Z kolumnami pewne kwestie są proste (na pewno nie projektowanie). Jeśli jakiejś częstotliwości jest za dużo to innej będzie za mało, prosta zależność, o której wiele osób nie wie lub zapomina.

Jeśli masz u siebie za dużo średnicy to automatycznie basu będzie za mało, albo patrząc odwrotnie jeśli średnica się wybija na pierwszy plan bas będzie wycofany.

Tak może być w Twoim przypadku. Wystarczy poskromić średnicę, a pojawi się bas - kwestia strojenia.

U Panareia kolumny schodzą naprawdę nisko, być może to kwestia tego, że ma dodatkowy głośnik na dole.

Panerai jest szczęśliwy z tego dźwięku i to najważniejsze, że właściciel zadowolony, o to chodzi.

Ja dla siebie bym troszkę przyciął średnicę, a basik by się jeszcze ładniej uwidocznił.

Poprzednio miałem Eltax Linear Response 10,5 (najwyższy model eltaxów jaki wyszedł) jeśli słuchasz rocka to Ci powiem, że bas kopał po klacie. Wrażenie u mnie w pokoju było takie jakby ktoś ręką klepał cię zdecydowanie po klatce, a gitara basowa trzęsła mną razem z fotelem na którym siedziałem ;)

W rocku lepsze od Hypków, ale na pewno nie tak uniwersalne i precyzyjne, to nie były milusińskie kolumny ;) Coś za coś.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Omen dzięki za fajny opis wrażeń.

Nigdy nie słuchałem klocków Emotivy.

Bardzo jestem ciekawy jakby te potwory w porównaniu z Darkula gabarytowo jednak mikrusami, wypadły.

Prawda jest taka że średnica w domu o dużej realności na dłuższą metę jest nie za bardzo do strawienia.

U wielu ludzi fortepian gra jak z suba , tak samo i basowa gitara elektryczna.

Perkusista też nie może za głośno łoić... żona, sąsiedzi.... korniki.

Panowie , aby opisać średnicę i fakturę całego dźwięku...oraz formę i poprawność barwy ...słuchamy materiału klasycznego.

Klawesyn, fortepian , chorały.

Bo z rozrywki, to zawsze coś tam fajnie jest.

Nigdy nie słuchałem klocków Emotivy.

Bardzo jestem ciekawy jakby te potwory w porównaniu z Darkula gabarytowo jednak mikrusami, wypadły.

No właśnie ja też jestem ciekawy. Wstępnie rozmawialiśmy, że za jakiś czas się umówimy, ale to jak już Panerai będzie miał finalne obudowy, zresztą z chęcią obejrzę dzieło Azusa bo projekt wizualnie zapowiada się ciekawie.

Nie wiem tylko czy moja końcówka Emotivy będzie poprawnie wysterowana przez pre Darkula. Kiedyś czytałem, że nie wszystkie pre zgrywają się z końcówkami mocy, chodziło tam o zgodność impedancji wejść i wyjść.

Kiedyś się tym interesowałem jak myślałem aby do tranzystorowej końcówki wypróbować pre lampowe, taka fanaberia ;) McGyver właśnie o tym pisał, że trzeba trafić z impedancją bo inaczej dźwięk będzie słaby.

Wiadomo, że klocki Darkula są spasowane, ale ja jestem laik, może Darkul coś powie na ten temat, o co bym prosił.

Ja muszę do tego czasu zapisać się na siłownie, Emotiva bez opakowania waży 35kg :D

HQ mam pytanko, czy ASR Emiter ma wejście na końcówki mocy ? Jeśli tak czy próbowałeś go z przedwzmacniacza Zagry ? Bo ciekaw jestem czy braki w basie o jakich pisałeś to wina końcówek mocy Emitera czy może po prostu preamp tak, a nie inaczej steruje, że nie ma oczekiwanego wykopu.

Panowie , aby opisać średnicę i fakturę całego dźwięku...oraz formę i poprawność barwy ...słuchamy materiału klasycznego.

Klawesyn, fortepian , chorały.

Darkul dlatego ja opisuje dźwięk dosyć ogólnikowo, tak jak może zrobić to praktycznie każdy czyli góra, średnica, bas, przestrzeń, lokalizacja. Chyba przyznasz, ze przestrzeń czyli oderwanie dźwięku od kolumn lub jak dokładnie można zlokalizować w tej przestrzeni instrumenty/dźwięki można zaobserwować bez jakiejś specjalnej filozofii.

Celowo nie piszę o fakturach instrumentów itd bo nie będę się mądrzył. Uważam, że aby wchodzić w takie sprawy to oprócz słuchania klasyki trzeba regularnie bywać na koncertach np. w filharmonii, aby mieć porównanie jak ten instrument faktycznie brzmi w rzeczywistości. To jest jednak mój tok myślenia.

Wiele osób pisze o nieprawdopodobnych wręcz niuansach, a jak byście ich spytali kiedy ostatni raz byli w filharmonii czy w ogóle koncercie to by się okazało, że 20 lat temu w podstawówce na wyjściu klasowym, niektórzy piszą o brzmieniu skrzypiec, a nigdy na żywo ich nie słyszeli.

Mam pomysł, eksperyment - spytajcie naszych szanownych recenzentów nawet z tego forum kiedy ostatni raz byli na koncercie ;)

Mam pomysł, eksperyment - spytajcie naszych szanownych recenzentów nawet z tego forum kiedy ostatni raz byli na koncercie ;)

Dobry strzał :)))))))

No jeszcze bym dodał na jakim ...:))))

--------------------------

W temacie dopasowania imp.pracy linii to ..... jak grochem o ścianę.

Przy liniach 600 Ohm druty po 30 gr. zagrają jka te od nirwany :))))

Przy wysokich imp.zródeł świat audiofilii ma pełne ręce roboty jak i kieszenie :)

Omen, ja moge wziąc swój sprzęt do Ciebie, jest lżejszy :)))

wtedy takie porównanie będzie miało sens, jak Zagra napędzi Twoje kolumny.

Darkul czy uważasz, że Twoje pre tzn Panareia będzie właśnie pod tym względem dobre do tej końcówki, nie ma żadnych przeciwskazań ?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Omen, ja moge wziąc swój sprzęt do Ciebie, jest lżejszy :)))

wtedy takie porównanie będzie miało sens, jak Zagra napędzi Twoje kolumny.

Bardzo chętnie :)

Ukryta Zawartość

Darkul czy uważasz, że Twoje pre tzn Panareia będzie właśnie pod tym względem dobre do tej końcówki, nie ma żadnych przeciwskazań ?:

Ukryta Zawartość

Bardzo chętnie :)

ok:)))

Ukryta Zawartość

A jak ktoś posiada skrzypce, gitarę akustyczną, pianino, akordeon to też musi być codziennie w filharmonii?

:)

To znaczy, że nikt w bloku go nie lubi :)

Gość Gość

(Konto usunięte)

HQ mam pytanko, czy ASR Emiter ma wejście na końcówki mocy ? Jeśli tak czy próbowałeś go z przedwzmacniacza Zagry ? Bo ciekaw jestem czy braki w basie o jakich pisałeś to wina końcówek mocy Emitera czy może po prostu preamp tak, a nie inaczej steruje, że nie ma oczekiwanego wykopu.

Nie, mój egzemplarz nie ma wejścia pre-in. Raz nawet pokusiłem się, jak nie miałem jeszcze Zagry, o dokupienie innego pre, i dołożenie do ASR-a. Efekt był tragiczny, opłakany.

Wytrzymałem może pół minuty. Poważnie. Od razu pre poszło do ludzi. Ale też niestety nie było wysokich lotów.

No i takie dublowanie pre w torze też pewnie dźwiękowi nie służy.

Mojego pre z Zagry nie wypróbuję w ten sposób, bo mam wyjścia na końcówkę tylko XLR a w Emitterze z kolei nie mam wejść zbalansowanych.

Wydaje mi się że w Emitterze oba elementy mają swój udział w tym, moim zdaniem, braku basu.

Pre, bo jest tak właśnie zestrojone, a końcówki zbyt mocno temperują i skracają bas. Nie dają mu swobody, żeby jednak wybrzmiał. Jest jak dla mnie zbyt suchy. Zbyt kontrolowany.

Jak się umawiacie na odsłuchy to najlepiej porównać w bezpośrednim odsłuchu też kolumny.

Wczoraj bardzo niemile mnie zaskoczyły Infinity.

Bobonerek jak usłyszał u mnie Kappy 8.2i to był na początku załamany tym co ma u siebie. Ale poprosił żeby jednak jego kolumny od Darka też podłączyć( mimo że mogliśmy tylko dwie końcówki a nie cztery jak z Kappami wykorzystać). No i było całkiem inaczej. Jeszcze z lekkim niedostatkiem basu ale bardzo przestrzennie z mocno namacalną średnicą.

A jak wróciliśmy do prawidłowo zasilonych Kapp, to owszem basu było więcej dźwięk był cięższy, ale reszta zgodnie wydała nam się fatalna.

Dużo mniejsza przestrzenność,mniej zaakcentowana i na pewno mniej barwna średnica.

A gdyby nie to włączenie jego pak zaraz po moich, to wyjechał by ode mnie z przekonaniem, że musi kupić Kappy:-)

>Omen

Są dwa podejścia do pre.

Pre dobre i ładnie grające :))))

Dobre to takie gdzie cała linia jest według zasad budowy .... ładne ma zawsze miło grać...

Darkul mi tylko chodzi o to czy jakieś parametry wejść wyjść będą odpowiednie, czyli, że nie będzie sytuacji, że Emotiva zagra źle z Twoim pre, ale nie będzie to efektem jej niskiej jakości tylko jakiegoś niespasowania, o to pytałem.

Jak się umawiacie na odsłuchy to najlepiej porównać w bezpośrednim odsłuchu też kolumny.

HQ, zgadzam się w 100%, że bezpośrednie porównanie jest najlepsze, ludzka percepcja oraz pamięć o dźwięku jest baaaardzo zawodna. Nawet chodzi o konkretny dzień, pogodę. Jak powiedział mój kolega jak ma dobry dzień to mógłby klęknąć przed swoim sprzętem tak mu się podoba, a innym razem nic mu nie gra, ja też tak czasami mam.

Nie wiem jednak czy takie porównanie kolumn miało by sens. Moje kolumny to trochę więcej jak połowa kolumn Panareia, a on ma znacznie większe pomieszczenie.

Omen

Skąd mi o tym wiedzieć ?

Nie mam wiedzy na temat parametrów Emotivy.

Pre Paneraia dobrze napędził Accu 65 , znacznie lepiej niż pre dedykowany , więc można grać.

Czy to się zgra ? Nie wiem.

Oki, po prostu spróbujemy.

kolumn targac nie będę :)

Heh, musielibyśmy się zaopatrzyć w pasy jak do noszenia szaf czy tapczanów żeby wnieść te pralki, biorąc jeszcze pod uwagę, że mieszkam na 3 piętrze :)

Tak jak pisałem, wydaje mi się, że różnica wielkości kolumn i pomieszczeń uniemożliwiłaby sensowne porównanie.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem jednak czy takie porównanie kolumn miało by sens. Moje kolumny to trochę więcej jak połowa kolumn Panareia, a on ma znacznie większe pomieszczenie.

Ale o to właśnie chodzi.

Ty pamiętasz dźwięk swoich pak na swoim sprzęcie i w swoim pokoju, a u Zbyszka słyszałeś dźwięk jego pak z jego wzmakiem w jego całkowicie innym akustycznie pokoju.

To trochę kulawe porównanie.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ale o to właśnie chodzi.

Ty pamiętasz dźwięk swoich pak na swoim sprzęcie i w swoim pokoju, a u Zbyszka słyszałeś dźwięk jego pak z jego wzmakiem w jego całkowicie innym akustycznie pokoju.

To trochę kulawe porównanie.

Wczoraj Bobonerek jak posłuchał u mnie dwie minuty pierwszego kawałka który mu zapodałem( Bad- Jacksona), to powiedział, że na tym możemy zakończyć odsłuchy. Kappy z Zagrą go zachwyciły. I uważał że jego paki nie mają startu.

A jak później jednak podpięliśmy pod mój system jego paki to sytuacja odwróciła się całkowicie:-)

Wczoraj Bobonerek jak posłuchał u mnie dwie minuty pierwszego kawałka który mu zapodałem( Bad- Jacksona), to powiedział, że na tym możemy zakończyć odsłuchy. Kappy z Zagrą go zachwyciły. I uważał że jego paki nie mają startu.

A jak później jednak podpięliśmy pod mój system jego paki to sytuacja odwróciła się całkowicie:-)

Czyli jak?....

A-cha,....to II nie już nie rób,... rób tylko III bo poco robić II jak lepsze są III, ;0)..... ja wiem jakiego kopa ma, przecież słuchałem, nie Zbyszek.

Gość Gość

(Konto usunięte)

A-cha,....to II nie już nie rób,... rób tylko III bo poco robić II jak lepsze są III, ;0)..... ja wiem jakiego kopa ma, przecież słuchałem, nie Zbyszek.

No, nie rozumiem.

Nigdzie nie pisałem, że robiliśmy próby Zagrą II.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.