Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników sprzętu ZAGRA-Darek Kulesza.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Omen pisal, ze slabe nagrania od razu sa widoczne na moim systemie. I chyba o to chodzi.

Chociaz po zmianie kolumn z bowersow na DIY, wiekszosc plyt wrocila do lask., nawet te starsze wydania.

Azus, super. Kiedy moge odebrac i gdzie?

Gość Gość

(Konto usunięte)

Omen pisal, ze slabe nagrania od razu sa widoczne na moim systemie. I chyba o to chodzi.

Chociaz po zmianie kolumn z bowersow na DIY, wiekszosc plyt wrocila do lask., nawet te starsze wydania.

Azus, super. Kiedy moge odebrac i gdzie?

Tak, to duży komplement dla sprzętu.

U mnie na Zagrze zwłaszcza te starsze wydania brzmią rewelacyjnie.

U mnie po zmianie kolumn, oprocz " normalnej" muzyki bardzo przyjemnie slucha sie m.in. Rammstein, i

Kapel typu Safri Duo, czyli generalnie bebny oraz duze sklady orkiestrowe.

Mozna powiedziec ze mam kolumny uniwersalne, mozna na nich sluchac wszystkiego.

Czy jakas firma robi kolumny z duzymi przetwornikami?

U mnie po zmianie kolumn, bardzo przyjemnie slucha sie Rammstein, i

Kapel typu Safri Duo, czyli generalnie bebny i duze sklady orkiestrowe.

Nie, bo są za drogie, a tu trzeba zarabiać a nie tracić, i producenci patrzą na zarobek a nie na dźwięk,no nie wszyscy,... przeliczą ile trzeba dać Olszewskiemu za opisową reklamę, marketing i te media są najdrozsze, a sam komplet kolumn to już groszowe sprawy.

Gość Gość

(Konto usunięte)

U mnie po zmianie kolumn, oprocz " normalnej" muzyki bardzo przyjemnie slucha sie m.in. Rammstein, i

Kapel typu Safri Duo, czyli generalnie bebny oraz duze sklady orkiestrowe.

To dobre pytanie. Z chęcią bym się zapoznał z propozycją kolumn w cenie około 5tzł, z dużymi przetwornikami basowymi.

Mogą być propozycje konstrukcji D.I.Y.

Mielibyśmy jakieś porównanie.

Czyli pozostaja uzywki z lat 80, po przejsciach.

Ja i tak zostaje na swoich przetwornikach. Jak Azus zrobi mi obudowy to bedzie killer:)))

Wiem, tez jedno nie wroce do malych glosniczkow:))))

A co do dźwięku kolumn u panerai, to kop perkusji bębnów i wykop, mi się tam podobał, i to jest zauważalne, nie dziwie się ża penarai zachwycony, jak na B&W tego nie miał,... zresztą w modę wchodzi trend wybrzmienia tz. wykopu centralki perkusji, kto pierwszy wykona taki manewr w kolumnach jako wykonawca, to wróżę sukces, do tej pory przeważa trend średnicy, i wszyscy się rzucili się na średnicę, w kolumnach, wzmacniaczach, odtwarzaczach CD, a o kopie zapomnieli, a teraz wszystkim tego brakuje, także do dzieła, panowie.

Tu jest Beyma BR 70 co ma panerai i ja w swoich konstrukcjach też stosuje ten przetwornik.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To dobre pytanie. Z chęcią bym się zapoznał z propozycją kolumn w cenie około 5tzł, z dużymi przetwornikami basowymi.

Mogą być propozycje konstrukcji D.I.Y.

Mielibyśmy jakieś porównanie.

Służę:

http://www.youtube.com/watch?v=LOwjic-Ove8

Gość Gość

(Konto usunięte)

frywolny

Nigdy nie słyszałem tych Tonsili i Veg. Miałeś z nimi do czynienia?

Wygląd kiepski. Przeraża mnie ta dziura do Zeusa. Wolałbym coś w O.Z.

Mają jakieś porównanie z Kappami które mam?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Peyingi idą papa. Nikt się nie wstydzi danych technicznych:

http://studiodzwieku.com/index.php?action=tonsil_zeus

HQ powiem tobie tak- Zeusy i Cerviny to nie moja bajka. Ja jestem ten od plumkania. Choćby dlatego, że warunki lokalowe dalekie od halowych.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ja nie jestem żadnym znawcą świata audio. Miałem AE Aelite2, Aelite 3. Mam Infinity RSIIIb i Kappy 8.2i.

I chciałbym sobie polepszyć. Kappy nie są złe. Ja lubię w muzyce drive, uderzenie, emocje, holografię i przestrzeń.

Lubię się poczuć jakbym miał wykonawców przed sobą w pokoju. Już wiem że nie dla mnie kolumny z małymi przetwornikami.

I jak po wymianie sprzetu będę miał lepiej niż obecnie z Kapp, to będzie sukces.

Zerknąłem na dane tych Zeusów. Niestety wątpię żeby mi się spodobały. Grają od 50Hz. Teraz w Kappach mam 32Hz.

Więc nie wiem po co mają te duże bębny, skoro mają takie ubogie dolne pasmo.

Teraz w Kappach mam 32Hz.

Nie chcę cię urazić kolego, ale nie sądzę, że masz słuch nietoperza, nawet jeśli masz w kolumnach takie pasmo to przy jakim -dB ?? słyszysz ruch powietrza?? Nie ma co się ekscytować jakie to pasmo szerokie w kolumnach mamy, i nikogo nie mam zamiaru urazić, po prostu marketing robi ludziom papkę z układu centralnego.

Pozdrawiam

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Ale o to właśnie chodzi.

Ty pamiętasz dźwięk swoich pak na swoim sprzęcie i w swoim pokoju, a u Zbyszka słyszałeś dźwięk jego pak z jego wzmakiem w jego całkowicie innym akustycznie pokoju.

To trochę kulawe porównanie.

Zgadzam się, wyraziłem tylko obawę czy moje Hyperiony byłyby w stanie odpowiednio nagłośnić pomieszczenie Zbyszka, jest znacznie większe.

Sam jestem ciekaw tych emoriv, sporo tego bylo na rynku wtornym.

Emotivy wcale nie ma dużo na rynku wtórnym, w sumie to sprzedaje tylko jeden gość, który też jest ze Szczecina ;)

Rozmawiałem z nim i on jak coś kupuje dla siebie to zawsze bierze 2 egzemplarze, drugi na handel. Nie wiem może ma patent na sprowadzanie bez opłat, bo opłaty to conajmniej 1/3 ceny.

Ostatnio wystawił swoją końcówkę mocy XPA-2 bo zamówił monobloki XPA-1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Robią ale jest to raczej nisza i nie za 5 tyś, chyba że euro :)

Z Polskich Zeta-Zero, ale to około 50tyś :)

Z zagramanicznych np. Zale:

Ukryta Zawartość

Acha i są jeszcze Altusy, mieszczą się w cenie :)

Coś mi się jeszcze przypomniało, te Carvin Vega to chyba Darkul chwalił w swoim profilu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje kolumny mają teraz 45Hz , trochę brakuje mi tego po niżej i najniżej, ale coś kosztem czegoś, kontrabas ma czyste i prawidłowe wybrzmienie strun, i słychać rezonans kontrabasu, jest wszystko pięknie, ale... jak zmieniłem charakterystykę podziału i zwiększyłem obudowę na koszt większego zejścia Hz, straciłem smaczki wybrzmień, wibracji strun, więc wróciłem do poprzedniego podziału, kosztem niższego basu.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie chcę cię urazić kolego, ale nie sądzę, że masz słuch nietoperza, nawet jeśli masz w kolumnach takie pasmo to przy jakim -dB ?? słyszysz ruch powietrza?? Nie ma co się ekscytować jakie to pasmo szerokie w kolumnach mamy, i nikogo nie mam zamiaru urazić, po prostu marketing robi ludziom papkę z układu centralnego.

Pozdrawiam

Nigdzie nie napisałem, że słysze 32Hz. Ale jeśli w tym przypadku, jak twierdzisz poważny kiedyś producent robi mi papkę z mózgu, to co można powiedzieć o tych 50Hz z Zeusów?

>HQ

Pasmo przenoszenia mocy to pojęcie względne jak i umowne.

Tu wszystko zależy od warunków i normy pomiarowej.

Kiedyś czymś normalnym było podawanie zakresu spadków charakterystyki przenoszenia.

Można mieć podany zakres przenoszenia np. 20 Hz do 20 kHz np. - 20dB.

Przy innym pomiarze ten sam zestaw będzie opisany 40 Hz do 13 kHz np. -16 dB , lub 60 Hz do 12 kHz - 4 db itp.

Nas bardziej interesuje równomierność charakterystyki i równa ilość oktaw względem najczulszego dla naszego ucha zakresu.

Mało kto w realu ma zakres pasma 50 Hz do 12.5 kHz z tol. +/- 1,5 dB ( 3 dB p-p ) a to już jest 2 x ciszej lub głośniej !

Co do basu , zawsze z dużego woofera bas będzie miał lepszą formę. Duża powierzchnia membrany robi swoje.

>>>Co do basu , zawsze z dużego woofera bas będzie miał lepszą formę. Duża powierzchnia membrany robi swoje.>>>>

potwierdzam, i wręcz namawiam do stosowania dużych przetworników basowych, bas jest swobodniejszy, i tam takie wszystko inne same dobre rzeczy;0)

Nawet w małym pomieszczeniu duży woofer ( z zaznaczeniem że reszta przetworników jest odpowiednio blisko siebie ) robi swoje.

Z dobra amplifikacją nie trzeba łoić aby mieć zadowolenie.

Ten kto zna w dobrym graniu penktynka niech sobie wyobrazi , 4 x 30 Peiying + Bg20 + jakikolwiek gwizdek w open baffle na stronę.

To nawet na kiju od szczotki wprowadza stany lękowe.

Kolega zrobił taki myk i było wiele radości.

To nie ma nic wspólnego z naparzanką czy buczeniem , to po prostu bardzo realistyczny dźwięk.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Elmero i Darkul.

Ja się zgadzam. Ale też jestem świadomy tego, że większość producentów audio koloryzuje paramatry swoich urządzeń. Ale koloryzuje ten co podaje 30Hz i ten co podaje 60Hz. Więc jednak możliwości i oddanie basu w pakach które mają podany dolny zakres jako 30Hz będą lepsze niż w tych z paramatrem na papierze dwa razy gorszym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.