Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników sprzętu ZAGRA-Darek Kulesza.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

(Konto usunięte)

lulu zadał konkretne pytanie a Ty jak zwykle nie możesz się powstrzymać przed błazenadą.

No trudno, wielokrotne prośby nic nie dają,do widzenia.

lulu

strojenie chyba na słuch.

Podział z tego co wiem 240/5100. Ale konstrukcja czterodrożna, tylko 2x30 i 1x25 będzie pracowało w tym samym paśmie. Ale jako samodzielny ścieżka jak w pre tak w końcówce. Rząd filtrów to już dla mnie za wysokie progi. Nic bym z tego nie wiedział więc nawet nie pytałem.

Zapytaj Darkula

Nowe kolce od Azusa, przyczynek do nowych obudow :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

arek_45

złośliwości zostaw dla swoich dzieci.

HQ150, Bas zdecydowanie lepiej, peiying sie juz nie dławi, szczególnie przy głośnym słuchaniu.

Panerai mógłbyś dać lepszą fotkę kolców, trochę bliżej ?

To są kolce kupne czy toczone na zamówienie ?

Mi się podobają między innymi kolce jakie stosuje w swoich obudowach Bingant.

Tak na marginesie to Darkul mógłby mu zlecać stolarke ;)

Ukryta Zawartość

post-2118-0-53110300-1360864318_thumb.jpg

post-2118-0-23178100-1360864378_thumb.jpg

post-2118-0-24231800-1360864403_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bingant ma talent w rękach.

Tutaj obudowy ala Sonus Faber, zwracam uwagę na kolce, są jakby na podwójnej podstawie.

Ukryta Zawartość

post-2118-0-03492400-1360865608_thumb.jpg

post-2118-0-70474200-1360865685_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piękne. też myślałem o obudowie a'la sonus faber ale przy tej wielkości przetworników, obudowy miały by monstrualne rozmiary.

kolce robione na zamówienie.

Azus kolce bardzo ładne, dziękuję za zdjęcia. Podstawy bardziej podobają mi się te Binganta, takie całościowe i takie proponuję zastosować do projektu Panerai niż na takich kawałkach płaskownika w podciętych obudowach, podstawa będzie pewną całością dodającą sama z siebie uroku.

Te wszystkie kolumny to DIY ? Te ostatnie na drogich przetwornikach, jeśli dobrze widzę ScanSpeak rewelator.

Wiele osób chwali klasyczne obudowy, oczywiście mają swój urok i są ponadczasowe, ja jednak lubię takie kombinowane.

piękne. też myślałem o obudowie a'la sonus faber ale przy tej wielkości przetworników, obudowy miały by monstrualne rozmiary

Panerai Twój projekt też wygląda bardzo ciekawie, nie mogę się doczekać jak wyjdzie.

omen, wszystko sie zgadza ale nie wyobrażam sobie ceny za te podstawy o rozmiarach 40cmx40cm, poza tym u mnie pod spodem jest głosnik. Cena robi swoje, a te tanie nie były. Będą te kolce co mam teraz. Tego juz nie zmienie.

poza tym czasami mniej, znaczy lepiej. moje obudowy nie sa małe a te podstawy dodały by im jeszcze "ciężaru"

Kolce by zostały te same tylko podstawa inna, a i z głośnikiem idzie sobie poradzić, czyli podstawa ramka z dziurą w środku. Ale spoko rozumiem, że masz jakąś swoją wizję całości, moje zdanie to tylko fantazje i się nie liczy ;)

Jak tam ilość basu po takim podniesieniu obudów?

Kolce projektowałem, do regulacji i strojenia, (tolerancja 3 cm), basu od spodu, ale znalazły zastosowanie w normalnych konstrukcjach.

Mogę wykonać jakiekolwiek mi się przyśnią, ale ten projekt mi się najbardziej podoba.

I tutaj takie skromniejsze,...

imgp0823w.jpg

Kurcze, Panerai ja się zastanawiałem jak by to było jakby głośnik niskotonowy dać na frontową ściankę, czy klamki by się nie uspkoiły, a tu się okazuje ja piszesz , że wystarczyły trochę wyższe kolce.

sam jestem zdziwiony, ale akustyka to dla mnie nie zgłębiona nauka.

a peiying nie nadaje sie na front :)

średnica i wysokie tez się polepszyły, ale to zasługa zmiany wysokości. W nowych konstrukcjach wyskokotonowy bedzie na samej górze.

Ale juz nie ma wrażenia, że brakuje wysokotonowego głośnika. To nie przeszkadzało wczesniej, ilość detali sie zwiększyła i równoczesnie poszło za tym uspokojenie średnich tonów. hmm, w sumie fajnie że mając obudowy zastępcze można różne rzeczy sprawdzić.

Azus, nawet przy bardzo głośnym słuchaniu, klamki w meblach już nie brzęczą, a basu jest więcej.

Kolumny, można było postawić nawet na gwoździach, byłby ten sam efekt, ale wyżej niż miałeś, pograj trochę i się osłuchaj, potem podkręć kolce jeszcze wyżej i napisz jaka zmiana struktury basu.

Ja wiedziałem na 1000%, że jak podniesiesz wyżej, będzie o wiele lepiej.

sam jestem zdziwiony, ale akustyka to dla mnie nie zgłębiona nauka.

średnica i wysokie tez się polepszyły, ale to zasługa zmiany wysokości. W nowych konstrukcjach wyskokotonowy bedzie na samej górze.

Ale juz nie ma wrażenia, że brakuje wysokotonowego głośnika. To nie przeszkadzało wczesniej, ilość detali sie zwiększyła i równoczesnie poszło za tym uspokojenie średnich tonów. hmm, w sumie fajnie że mając obudowy zastępcze można różne rzeczy sprawdzić.

Ty wiesz ile ja ma obudów zastępczych,....;0), testy i jeszcze raz testy, A spróbuj podkręcić kolce z przodu jak najwięcej, a z tyłu jak najniżej, będzie bardziej szczegółowo i może bas będzie bardziej do przodu, próbuj.

imgp0754f.jpg

imgp0752r.jpg

imgp0753m.jpg

imgp0686m.jpg

Zanim wykonałem ostateczną obudowę, testy pomiary, testy pomiary, z dwoma bas refleksami, z jednym, itp i testy, odsłuchy porównywania, dużo pracy.

Azus, zostało może pół centymetra do podwyższenia :)

ja wiem ze wystarczyły by gwoździe, ale trudność montażu :)

Młotkiem wbić;0) ha, ha....

Jak na razie to robicie sobie jaja z pogrzebu :)

Jeśli te kolumny po podniesieniu i pochyleniu grają coraz lepiej bez ruszania zwrotnic, to wcale bym się nie zdziwił,

gdyby jeszcze lepiej zagrały postawione do góry nogami, a najlepiej odwrócone głośnikami do ściany...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Podobają mi się nakrętki kolców z ostatnich zdjęć, te w kształcie skośnego walca, tworzą fajną całość z samym kolcem.

Widać Azus posiada też żyłkę fotografa i grafika, bo same zdjęcia fajne ;)

Nie mogę się nie zgodzić ;)

Jak na razie to robicie sobie jaja z pogrzebu :)

Jeśli te kolumny po podniesieniu i pochyleniu grają coraz lepiej bez ruszania zwrotnic, to wcale bym się nie zdziwił,

gdyby jeszcze lepiej zagrały postawione do góry nogami, a najlepiej odwrócone głośnikami do ściany...

parantulla opisz wrażenia odsłuchowe, jak u ciebie stoją kolumny odwrócone do ściany, ja sobie nie wyobrażam, a ja, jak widzę, takowe doświadczenie posiadasz,....

Parantulla gucio widziałeś , gucio wiesz.

Jakbyś nawet 3 drożne paki z penktynkami posłuchał... sprawne, wygrzane z dobrej amplifikacji...systemu to być wziął młota i sfoje pchełki rozwalił ze złości.

Poziom osłuchania i wiedzy wielu pseudoznafców jest na tym forum porażający.

>Panerai.... penktynk doskonale gada będąc na froncie ale z innym zakresem podziałów.

--------------------------------

Czego się dziwić,... ma uszy wywinięte na lewą stronę to i kolumny wywraca, jeśli jemu to pasuje to tylko się cieszyć....

Każdy ma jakieś fanaberie,... jeśli sprawia to przyjemność, to uchylać, doginać, pochylać, odwracać, przewracać,.......

95% forumowiczów, potrafi tylko kabelki podpiąć, a wręcz ryczą , jacy to znawcy, a parantulą się nie przejmujcie, nie zna podstaw charakterystyk, rezonansów akustycznych, i wpływu podziału częstotliwości na przetwornik, jak by wiedział to by bzdur nie pisał, ale co się dziwić blondynowi, w Pudelku też nie znalazł zrozumienia.

Każdy ma jakieś fanaberie,...

Rozmieszczenie przetworników na przedniej ściance (w tym wysokość, na której każdy z nich się znajduje)

czy tym bardziej odchylenie kolumny od pionu, to nie są żadne fanaberie,

tylko podstawy dla projektu, od których się zaczyna konstruowanie jakichkolwiek zespołów głośnikowych.

Jeśli gotowe kolumny grają lepiej po każdej zmianie położenia przetworników względem siebie czy słuchacza,

to najprawdopodobniej były "projektowane" na kolanie z wykorzystaniem tego co akurat było pod ręką.

Zbieranina przypadkowych głośników i gotowe zwrotnice z allegro upchnięte w psiej budzie postawionej na boku...

Takie kolumny to sobie składają chłopcy w podstawówce na zajęciach ZPT sam składałem, to coś o tym wiem :)

Jakbyście mieli normalny wzmacniacz zamiast jakiegoś cudaka do rozbujania tych Infinity co u HQ150 stoją,

to by nawet jedna sucha nitka nie została na tych chińczykach za pięć złotych i tyle by było z waszego bajania.

Cały pic tych potworków polega na użyciu dużych głośników, które jakoś tam łupią, bo co mają nie łupać,

ale to trochę za mało, żeby się zachwycać nie wiadomo czym, bo takie paczki byle amator sobie złoży w pół godziny

i nad czym tu piszczeć, to ja szczerze mówiąc pojęcia nie mam...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.