Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do Grado + BCL ~700zł

muuhau

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem w trakcie konstruowania toru pod Grado sr325is/rs2i, których z resztą jeszcze nie mam. ;)

Jaki model to w końcu będzie zależy od okazji, które się trafią.

Na razie mam do nich za to ładnego BCLa na świetnych podzespołach.

Z tego co słyszałem BCL jest przejrzystym, szybkim wzmakiem, który gra raczej równo.

Ze względu na jego charakterystykę wydaje mi się, że będę potrzebował lekko ocieplone, pastelowo grające źródło.

Szczególnie chodzi mi tu o wyższą średnicę, która w Grado potrafi ostro przyciąć. Doświadczenie swoje opieram niestety na bardzo złym zestawieniu jaki miałem wcześniej - Audinst hud-mx1 + Grado sr225i.

Stąd moje pytanie, o to co możecie polecić. Oczywiście zależy mi na zachowaniu charakterystyki Grado, ale z drugiej strony nie obraziłbym się gdyby miały więcej niskiego basu, a nawet trochę cofniętą górę. Słucham muzyki dosyć głośno i z dużą ilością sopranów. Wszystko akustycznie i raczej nieźle nagrane - jazz, blues, rock, klasyka.

Interesują mnie głównie konstrukcje DIY, bo jak się już przekonałem i zostałem dodatkowo utwierdzony w tym przekonaniu przez zawodowych konstruktorów audio, fabryczne konstrukcje do kwoty ok. 3000zł nie są w ogóle projektowane przez ludzi, a jedynie przez programy komputerowe, które kompletnie nie wykorzystują możliwości zastosowanych komponentów. Mam tu na myśli szczególnie wynalazki z ebay'a ze wschodniej Azji. Co kwartał pojawiają się nowe z najmodniejszymi komponentami! ;)

Byłem umówiony z Robertusem z AS na kupno DACa na AK4324, ale niestety kontakt się urwał.

Co możecie poradzić?

https://www.audiostereo.pl/topic/97337-dac-do-grado-bcl-~700z%C5%82/

Byłem umówiony z Robertusem z AS na kupno DACa na AK4324, ale niestety kontakt się urwał.

Widzę ze jesteś uczulony na głęboką Azję :)) A ja ci polecę taki produkt właśnie stamtąd. Z tym ze to nie sprzęt nieudolnie skopiowany z "zachodnich" konstrukcji, tylko pomysł własny. Facet który jest właścicielem tej firmy sam projektuje sprzęt i to w zupełnie inny sposób jak fachowcy z zachodu. Wymyślił jak zastosować wzmocnienie prądowe a nie napięciowe i to wszystko w jednym etapie. Poczytaj, posłuchaj (można zamówić sprzęt do odsłuchu), może ci podejdzie...

Firma AUDIO-GD, DAC NFB-1.32 D/A Sabre ES9018 (są też wersje z przedwzmacniaczami), polski dystrybutor

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Tego słuchałem i mogę ci go z czystym sumieniem polecić. Słuchałem też wersji z Wolfsonami, też świetne,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No chętnie się odczulę skoro tak polecasz. :)

Tyko czy na pewno to jest taka solidna firma? Miałem wrażenie, że to kolejny SMSL, Audinst, Matrix itp.

No tak, rzeczywiście wygląda dobrze, tylko kosztuje 3000zł. Czyli dokładnie tak jak napisałem - do tej granicy nie opłaca im się niczego projektować.

Chyba nie zauważyłeś, że mam dużo skromniejszy budżet w okolicach 700 złotych. ;)

Chyba nie mają niczego w ofercie w tych cenach.

Mógłby być ewentualnie DAC+AMP za maks. 1600zł.

A jednak.

Ukryta Zawartość

Ktoś miał już z tym do czynienia?

Ukryta Zawartość

Akurat z tym modelem nie, ale zobacz sobie NFB-5.2. Teraz takiego używam. Zbudowany na dwóch Wolfsonach w układzie dual mono. Jest naprawdę dobry (no nie tak jak NFB-1.32 :P ). Ma bardzo fajną opcję, dodatkowy obwód na "zewnętrzny" wzmacniacz operacyjny (OPA). Możesz zamontować "coś" o preferowanym zabarwieniu (np. ciemnym, lampowym) i słuchać alb poprzez OPA albo z pominięciem. Wszystko sterowane z panela przedniego. Pogadaj z firmą, pożyczają do testów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . No i nie bez znaczenia jest zaje...y wzmacniacz słuchawkowy.

ps. Firma istnieje z 10 lat (jak nie więcej)i produkuje pod swoją marką od zawsze. U nas mało znana, ale w Japonii czy USA to uznana firmą. Zresztą poczytaj na zachodnich forach... Tam się swego czasu na nią natknąłem :)) I jeszcze taka miła sprawa, jak coś unowocześniają często produkują hardwarowe update w postaci KIT`u do samomontażu. Tak np z NFB-5 można zrobić NFB-5.2 zmieniając Port SPDIF z DIR9001 na Wolfsona i port USB z synchronicznego Tenora serii 7 na asynchronicznego z serii 8. Już nie wspomnę ze każda sztuka jest wstępnie wygrzewana (100 godz,) i testowana. Co się tam będę rozpisywał..,znajdziesz sobie :)))

Ukryta Zawartość

dwoma rekoma z a Grohem

odtwarzacz?

i ma zagrac jak audio gd?

ciekawe aw jakiej kwocie ten odtwarzacz ;)

zaden znany mi odtwarzacz (oczywiscie malo znam) nie gra nawet jak xonar d2 a gdzie tu dobijac sie do tak niesamowitej konstrukcji (w cenie) jak audio 11

jeszcze kilka razy bym przemyslal gleboko te wizje

odtwarzacz za 2500 moze byc calkiem dobry choc pewnie tez nie az tak dobry - celowalbym blizej 5000 wiec co by sie nie okazalo koncowo iz wymienil to stryjek siekierke na kijek:)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Mówisz o tym modelu na Sabre?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety z Sabre nie ma nic teraz do pożyczenia, możesz pożyczyć coś z Wolfsonem, skontaktuj się z działem sprzedaży bo to się zmienia z dna na dzień. Ostatnia dostawa z Sabre sprzedała się szybciej niż doszła do polski. Następna bedzie za jakieś 3 tygodnie (wiem co pisze bo będę pracował u dystrybutora w charakterze szefa technicznego :))) ) Moim zdaniem Wolfson jest bardziej muzyczny Sabre bardziej analityczny i bezlitosny dla słabo zrealizowanych nagrań, ale dający niesamowitą szczegółowość. No a PCM to klasyk nie wymagający komentarza. Mnie najbardziej się podoba Sabre (jestem realizatorem dzwięku), ale tu to już wchodzimy w gusta, a o tym się nie dyskutuje i trzeba posłuchać :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.