Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast HK AVR255?

janek_TU

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat aukcje Rotela obserwuję od dłuższego czasu. Sam na swoje końcówki czekałem około pół roku aby kupić tanio i nie od handlarza.

Zauważyłem jeszcze taką tendencję, że całe czarne klocki są nieco tańsze w stosunku do tych ze srebrnym panelem.

Srebrne chyba był trochę później produkowane i mogą być młodsze stąd wyższa cena, ale to gdzieś wyczytałem więc nie mam pewności że tak jest na pewno.

Przy zakupie warto też sprawdzić datę produkcji i kupować jak najmłodsze klocki.

stempel

RMB-1066 - około 1250-1300zł (tyle sam dałem okazyjnie)

RMB 1075 - najtaniej widziałem od 2500 w górę, taniej to sam bym kupił

Dlaczego taki sprzęt nie może grać w mniejszym pomieszczeniu?

Z tego co się orientuję to kolumny dobiera się do wielkości pomieszczenia, a elektronika może być wydajniejsza. :)

omen

Kiedyś poszedł RSP1068 za jakieś 1300-1400.

Obecnie jest RSP-1068 za 1500 (ale od handlarza), a różni się od 1069 tylko brakiem HDMI, więc jest to realna kwota.

janek_TU

Kupno używanego Rotela to bezpieczny zakup, ponieważ zawsze można go odsprzedać bez dużej utraty wartości.

Dzięki za info.

A możesz mi jeszcze powiedzieć w jakich latach były produkowane te klocki (1066, 1075, RSP 1069)? Chcę zebrać jak najwięcej informacji zanim zacznę jakieś negocjacje.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Podłączałeś swoje JBL`e pod RMB 1066 bez mostkowania? Ciekaw jestem jak jest z wydajnością tej końcówki. Jak by napędziła Paradigmy 9,v6.

W trybie pięciokanałowym ponoć podaje 70W na kanał. To w stereo powinno być ok 2x100W. Z tyłu mam Paradigm Atom v.7 więc mocno nie będą obciążać zasilacza.

• 1 miesiąc później...
  • 3 miesiące później...

Dawno tu nie zaglądałem a dylemat już rozwiązany.

Na półeczce już stoi Emotiva UMC-1 w wersji z dwoma pilotami i radiatorem na procesorze a do tego Rotel RMB-1075.

Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne. Zrobiłem nawet mały test. Użyłem AVR255 jako końcówki mocy do procesora (połączenie analogowe, powyłączane wszystkie funkcje włącznie z wyświetlaczem) i ku mojemu zaskoczeniu kopara mi opadła. Okazało się, że różnica w jakości dźwięku, w detaliczności kolosalna. O dziwo z procesorem ten amplik radził sobie całkiem dobrze.

Po przybyciu Rotela mogło już być tylko lepiej i było! Z trzech metrów nie wtajemniczeni nie potrafią rozpoznać czy wokal w stereo dobiega z głośnika centralnego czy z frontów :)

Teraz rodzi się kolejny dylemat. Kolejny krok to upgrade całego frontu (centralny i fronty). Obecnie to Paradigm Monitor 9v.6 i CC-190 v.6. Na tyle Atom Monitory v7.

Słyszę wiele pochlebnych opinii o wersji v7 tych kolumn. Jak myślicie warto?

Zależy mi bardzo na poprawie kobiecego wokalu w stereo ale i w koncertach 5.1 DTS. W filmach też ma się spisywać dobrze.

Myślałem jeszcze o używanych Paradigm Studio 60 ale to już spory wydatek a mój pokój jest chyba jeszcze zbyt niedoskonały akustycznie żeby inwestować w taki sprzęt.

Ewentualnie co jeszcze wziąć pod uwagę przy wyborze frontu?

To zrób jeszcze test HK 255 jako przedwzmacniacz , procesor KD , a Rotel końcówki mocy .

Niestety nie mam już HK 255. Trafił się klient zanim przyjechał Rotel. Sam byłem ciekaw co by z tego wyszło.

No z tego co czytałem to preamp w tym ampliku to raczej niska półka i chyba coś w tym jest bo dźwięk z UMC w połączeniu z HK był dużo bardziej szczegółowy i poukładany. Wysokie tony już nie były tak agresywne a basu było mniej ale za to dokładniejszy i nieco szybszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.