Skocz do zawartości
IGNORED

Kontroler USB

redan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad wyborem jakiegoś dobrego kontrolera usb. Najprawdopodobniej na czipsecie NEC. Czy są jakieś szczególne kryteria którymi powinienem się kierować przy wyborze w kontekście audio? Tak, wiem że to tylko zera i jedynki w sygnale, ale wiem i przekonałem się na własne uszy że porty usb różnią się jakością sygnału a raczej jakością zasilania i poziomem zakłóceń.

Dlaczego o to pytam? Złożyłem sobie niedawno komputer do przeglądania internetu, słuchania muzyki, oglądania filmów, na platformie AMD ( procesor Sempron 140, płyta gł. ASrock 880GMHU3S3 , system Win7 64) DAC/amp to Nuforce uDAC2 Async. Problem jest taki w tej konfiguracji że podczas przeglądania internetu są duże zniekształcenia przy słuchaniu muzyki. Na portach usb 2.0 dodatkowo występuje konflikt sterowników, bluescreeny. Na usb 3.0 jest lepiej,w ogóle dzwięk jest lepszej jakości niż na usb 2.0 ale są trzaski mniej więcej w równych odstępach czasowych. Używałem różnych opcji sterowników ( wasapi, asio, DS), różnych odtwarzaczy, czyściłem system ze sterowników i wgrywałem na nowo. Podejrzewam że problem jest w kiepskiej płycie głównej dlatego że zainstalowałem sobie kontroler usb na PCI,jakiś stary usb 1.1 , i problem znikł. W ogóle myślę o zmianie platformy na intela i3, ale to na razie nie teraz.

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ? Czy intel ma (zazwyczaj) lepiej rozwiązane te rzeczy?

Proszę tylko mi nie sugerować takiego rozwiązania :) >>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/97442-kontroler-usb/
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Jaki masz zasilacz? Bo ja tu widzę prawdopodobny problem z zasilaniem po stronie portów USB, a nie konfliktów sprzętowych. Stąd jak dołożyłeś kontroler, który ma dodatkowe własne stabilizatory do linii zasilających USB, to problem zniknął. w normalnych warunkach, żaden port USB, nie powinien dawać takich objawów jak opisujesz, no chyba że coś faktycznie dzieje się z zasilaniem.

A jeśli chodzi o zmiany, to możesz przesiąść się na chipset z natywną obsługą USB3, nowe chipsety intela po ivy bridge, czy też AMD pod FM1. To na zasadzie: mniej kombinacji, mniej miejsc na problemy,

https://www.audiostereo.pl/topic/97442-kontroler-usb/#findComment-2595274

Zasilacz to ATX Fortron 350W FSP350-60EMDN

Dzięki Sławek za sugestie,będę musiał poczytać o tym. A czy rozwiązanie z kartą/kontrolerem usb na PCI nie jest gorsze jakościowo niż usb zintegrowane na płycie głównej ?

https://www.audiostereo.pl/topic/97442-kontroler-usb/#findComment-2595280
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Rozwiązanie z kontrolerem dodatkowym nie jest ani gorsze, ani lepsze, wszystko zależy od konretnego systemu. Jak widać, u Ciebie, jest lepsze, bo problem masz najprawdopodobniej ogólnie z zasilaniem. A taki dodatkowy kontroler dodaje kolejny, niezależny, stopień stabilizacji. Ale w przypadku "czystego" systemu zasilającego, znaczy takiego bez problemów technicznych, to nie powinno mieć znaczenia, czy kontroler jest zewnętrzny, dedykowany, czy obsługa USB jest zintegrowana w chipsecie. Ale to, powtórzę, jeśli wszystko po stronie zasilania jest ok.

Należy pamiętać, że interfejs USB, to jakby dwie niezależne rzeczy, sam interfejs danych, obsługujący wszelkie dostępne protokoły i sekcja linii zasilających, bo jak wiadomo, wiele urządzeń jest bezpośrednio zasilanych z USB. Jeśli tylko sekcja interfejsu danych działa zgodnie z normami, to nie będzie mieć znaczenia jej implementacja. Za to sekcja zasilająca, może być zrealizowana na 100 różnych sposobów, a to z kolei może mieć swoje odzwierciedlenie w jakości pracy urządzenia podłączonego do USB.

I tak, interfejs USB2.0 obsługuje 2 typy urządzeń, jeden to urządzenia o obciążalności 100mA, drugi typ to urządzenia 500mA. Jest jeszcze tryb "charge" do zasilania Ipodów i Iphone, wtedy blokowany jest cała sekcja zasilająca huba na potrzeby jednego portu, na którym mamy wydajność 1000mA.

USB3.0, o ile dobrze pamiętam, daje możliwość zasilania urządzeń 1500mA, co samo z siebie wymusza lepszej jakości układy stabilizacji.

Co zresztą u Ciebie słychać, na USB3, że wtedy problem pierwotny znika, co prawda pojawia się inny problem, ale on z kolei wynika z pewnej delikatnej niekompatybilności interfejsów USB3 i USB2, czyli znika problem po stronie sekcji zasilającej, a pojawia się problem po stronie sekcji danych. Zewnętrzny kontroler w tym przypadku, z całą nową sekcją zasilająca, rozwiązuje problem w jakimś tam stopniu. A czy będzie on na NECu, czy inny to znaczenie ma drugorzędne, liczy się bardziej sama jakość implementacji sekcji zasilającej.

A tak w ogóle to poszukałbym rozwiązania pierwotnego problemu zasilania, a nie kupował nowy interfejs, bo to działanie takie trochę jak zamalowywanie nową farbą, rdzewiejącej blachy. Problem ukryje na jakiś czas, ale i tak kiedyś znowu pewnie wylezie do wierzchu, ale wtedy może już rozwalić system na amen.

EDIT

Zauważ też, że twój DAC w 100% zasilany jest z USB, co tym bardziej czyni go podatnym na wszelkie problemy z zasilaniem po stronie USB. Doczytałem właśnie też, że używasz Asrocka, koniecznie odinstaluj asrockowe "fiuczersy" do USB, przyśpieszacze transferu, ewentualnie program sterujący do "charge" do Ipoda. Zostaw gołe sterowniki. Wszelkie dodatki mogą przeszkadzać.

https://www.audiostereo.pl/topic/97442-kontroler-usb/#findComment-2595305

Tak, też już wcześniej doszedłem do tego że wszelkie "fiuczersy" do USB od Asrocka mogą powodować konflikt i je odinstalowałem ale problem nie zniknął.

Zapomniałem napisać że posiadam aktualnie dwa DACe tj, NF uDAC2 z asynchronicznym usb i NF uDAC2 zwykły i na tym nie asynchronicznym nie mam problemów na usb2 ale na usb3 są "pyknięcia" co jakiś czas podobnie jak na asynchronicznym DACu.

https://www.audiostereo.pl/topic/97442-kontroler-usb/#findComment-2595328

Jaki chip USB jest w wersji asynchronicznej? Czy aby na pewno sterownik obsługuje USB 3.0. Z reguły te chipy źle chodzą na 3.0 i są własnie artefakty. Hmmm wydałeś "kupę" kasy na DAC`a bez zewnętrznego zasilania... Nie sądzę aby to było trafne rozwiązanie :))

https://www.audiostereo.pl/topic/97442-kontroler-usb/#findComment-2596948
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Jaki chip USB jest w wersji asynchronicznej? Czy aby na pewno sterownik obsługuje USB 3.0. Z reguły te chipy źle chodzą na 3.0 i są własnie artefakty. Hmmm wydałeś "kupę" kasy na DAC`a bez zewnętrznego zasilania... Nie sądzę aby to było trafne rozwiązanie :))

Hmm? Chipsety USB nie mają wersji, poza oczywiście podziałem na USB 1.0/1.1/2.0/3.0 Chipsety USB obsługują różne protokoły transmisji i różne typu urządzeń do nich przypięte. Asynchroniczność pracy to domena odbiornika przypiętego do chipsetu USB. A chipset, każdy zgodny ze specyfikacją USB, obsłuży i protokół transmisji asynchronicznej. Oczywiście w szczególnych przypadkach i systemach operacyjnych, wymagane są dodatkowe sterowniki do odbiornika. Jeśli chodzi o chipsetu na USB3.0 to właśnie jest ta nieznaczna niekompatybilność o której pisałem, istnieje ona na poziomie dopasowana zasilania pomiędzy chipsetem USB 3.0, a odbiornikiem na USB2.0. Chipset teoretycznie jest zgodny w dół. A w praktyce odbiornik alergicznie reaguje na zasilanie z niego, które widać nie do końca odpowiada temu z natywnych chipsetów USB2.0. Dlatego odradzam takie połączenia, szczególnie jeśli odbiornik jest zasilany z szyny USB.

https://www.audiostereo.pl/topic/97442-kontroler-usb/#findComment-2597054

Hmm? Chipsety USB nie mają wersji, poza oczywiście podziałem na USB 1.0/1.1/2.0/3.0 Chipsety USB obsługują różne protokoły transmisji i różne typu urządzeń do nich przypięte. Asynchroniczność pracy to domena odbiornika przypiętego do chipsetu USB. A chipset, każdy zgodny ze specyfikacją USB, obsłuży i protokół transmisji asynchronicznej. Oczywiście w szczególnych przypadkach i systemach operacyjnych, wymagane są dodatkowe sterowniki do odbiornika. Jeśli chodzi o chipsetu na USB3.0 to właśnie jest ta nieznaczna niekompatybilność o której pisałem, istnieje ona na poziomie dopasowana zasilania pomiędzy chipsetem USB 3.0, a odbiornikiem na USB2.0. Chipset teoretycznie jest zgodny w dół. A w praktyce odbiornik alergicznie reaguje na zasilanie z niego, które widać nie do końca odpowiada temu z natywnych chipsetów USB2.0. Dlatego odradzam takie połączenia, szczególnie jeśli odbiornik jest zasilany z szyny USB.

Myślałem o chipie w DAC`u, to on ma możliwość lub nie pracy w trybie asynchronicznym - sorry wyraziłem się nie precyzyjnie. Jeżeli są bluskriny to warto poszukać sterownika alternatywnego. Konflikty na USB to jakaś nienormalna sytuacja. Bardzo dobrze dopracowane sterowniki ma np. chip (port w DAC) VIA Vinyl Audio VT1731. To są takie szczegółu na które warto zwracać uwagę przy zakupie sprzętu :))

https://www.audiostereo.pl/topic/97442-kontroler-usb/#findComment-2597532

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.