Skocz do zawartości
IGNORED

SONOS

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie jestem taki pewien, konkurencja jest spora a Sonos nie zmienia od lat koncepcji swoich urządzeń.

Siłą Sonosa jest banalna, szybka konfiguracja oraz pominięcie DLNA/UPNP i bazowanie jedynie na Sambie. Nie potrzeba żadnego serwera.

Włączasz Sonosa do prądu i do sieci komputerowej, włączasz program do obsługi na komputerze, przyciskasz na 2 sek. przycisk na obudowie Sonosa i już możesz słuchać muzyki.

To wszystko trwa może 15 sekund.

Należy pamiętać, iż ideą Sonosa jest budowanie taniej i łatwej instalacji multiroom.

I jest to chyba najtańsze tego typu rozwiązanie na rynku.

Dla jakiegoś komputerowego geeka to może jest śmieszne ale większość zwykłych użytkowników zapewne wybierze łatwość obsługi nad gęste formaty.

Z obserwacji.

Słuchałem dzisiaj Sonosa po analogu.

Nie ma tragedii i raczej dobrze się tego słucha.

Może czasami dźwięk jest nieco taki plaskaty i nie ma co marzyć o wspaniałej trójwymiarowej scenie za kolumnami.

Rozdzielczość i szczegółowość na średnim poziomie.

Dość mocno złagodzona góra. Niezła średnica, bardzo mocny, pulsujacy i różnorodny dół pasma.

Dobry timing.

Brak agresji w przekazie. Sybilanty czasami akcentowane ale raczej nie bolą.

Taki pełny, nieco zaokrąglony w odbiorze dźwięk, nie mniej nie czuć żadnego zamulania czy też spowolnienia.

Trudno mi wyobrazić sobie krytyczne odsłuchy na Sonosie współczesnych realizacji muzyki klasycznej ale jako dźwięk w tle na pewno sprawdza się bardzo dobrze.

Natomiast gdybym słuchał jedynie starych płyt rockowych to Sonos mógłby spokojnie zostać jedynym źródłem w moim systemie.

https://www.audiostereo.pl/topic/97449-sonos/page/2/#findComment-2632495
  • 4 tygodnie później...
Gość rochu

(Konto usunięte)

Właśnie przytargałem do domu drugiego ZP90 i dwie sztuki ZP120.

Ciekawość wzmacniacza Sonosa była wielka.

Na szybko więc spiąłem Furutechem ZP120 do kolumn Aries Plus i .. no, no, no.

Jestem pod wrażeniem.

Taka pierdółka a całkiem ładnie sobie radzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/97449-sonos/page/2/#findComment-2656725

Czy ktoś testował może połączenie Bridge - Sonos po Wifi ?

Chciałbym postawić u siebie sonosa w salonie, ale niestety nie mam tam kabla ethernetowego. Byłbym zmuszony podłączyć w pokoju obok Bridga i liczyć ze połączy sie po Wifi przez podwójna ścianę z Sonosem. Od znajomego dealera słyszałem, ze mogą być z tym problemy - podobno u któregoś z jego klientów w takiej konfiguracji dało sie tylko słuchać mp3ek, a zwykle FLACi 44.1 sie rwały.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/97449-sonos/page/2/#findComment-2659055
Gość rochu

(Konto usunięte)

U mnie póki co 3 urządzenia chodzą po WiFi a jedno po kablu. Wszystko działa bezproblemowo, nic się nie przytyka.

Flac-i chodzą bez problemu. Nawet gdy jednocześnie działają wszystkie odtwarzacze.

Używam routera CISCO i w kilku przypadkach sygnał ma do pokonania 2-3 ściany i strop żelbetonowy.

Jutro odbieram Bridge i będę mógł mieć wszystkie SONOS-y na WiFi. Napisze jak jest z sygnałem z Bridge.

Sam się sobie dziwię, że budując dom nie wpadłem, że coś takiego jak multiroom to taka piękna rzecz.

https://www.audiostereo.pl/topic/97449-sonos/page/2/#findComment-2659124

OK, dzięki, spróbuję pożyczyć i zobaczę czy u mnie też będzie chodzić.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/97449-sonos/page/2/#findComment-2660010
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.