Skocz do zawartości
IGNORED

Małe monitory, duży dźwięk

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Ależ oczywiście i pisałem o tym wiele razy!

Jeśli są możliwości, miejsce i wolna kasa to najlepszy

efekt da porządna adaptacja akustyczna.

Ale nie zawsze jest na to miejsce czy zgoda żony,

bo to jest już jednak troche a czasem nawet znaczne zagracenie

pokoju i przez to zmiana jego funkcjonalności.

Swieta racja i z tego powodu tez miedzy innymi u mnie lekko "syfnie " wyglada, ale na szczescie brzmi ok. wiec przy dobrym Barollo 2000 mozna sie zrelaksowac...

Ależ oczywiście i pisałem o tym wiele razy!

Jeśli są możliwości, miejsce i wolna kasa to najlepszy

efekt da porządna adaptacja akustyczna.

Ale nie zawsze jest na to miejsce czy zgoda żony,

bo to jest już jednak troche a czasem nawet znaczne zagracenie

pokoju i przez to zmiana jego funkcjonalności.

Dokładnie tak jak piszesz. Jak się ma trendy wnętrza a chce się słuchać muzyki a nie odbić i pogłosu to taki Lyngdorf jest ratunkiem! Ludzie nie mają pojęcia jak skomplikowane to urządzenia w porównaniu do korektorów z PEWEXU;-)...McIntosh zrobił taki korektor kupując licencję Room Perfect od Duńczyków... Potrafi bardzo poprawić akustykę ale jak każdy korektor ma jedna wadę, poprawiając niweluje to co jest najbardziej cenne, subtelności barwy...

• 2 tygodnie później...

Witam Wszystkich Kolegów.

Pozwolę sobie na małą dygresję. Czytając wszystkie wpisy można zauważyć że wkradł się jakiś bałagan i zapomniano po co ten wątek został założony. Kolega na P ma chyba sklerozę albo pisze na bani bo cały czas powtarza się a nie potrafi zrozumieć, że jak coś jest dobre to trzyma cenę i ma mały spadek wartości. A porażką jest to że wypowiada się o xavianach których nie słyszał i nie może zakumać że sprzęt dobrze wykonany ręcznie w małej manufakturze musi kosztować i może bardzo dobre brzmienie jak wskazują komponenty z których jest zrobiony. A to, że jest mało popularny w naszym kraju nie znaczy że jest zły (podobnie jest z legendarnymi kolumnami Altec).

W odpowiedzi na pytanie zakładającego wątek podpowiadam monitory xavian xn 270 evo. Cena trochę większa niż chcesz wydać ale warto. Słuchałem ich z luxmanem 550 a II i cd theta miles (11 letnie cd z USA ale jakie brzmienie i wykonanie) na dobrych kablach i przy różnej muzyce w pomieszczeniu około 18 m2. Na pierwszy rzut ucha zachwyca szeroką i głęboką sceną (monitory znikają) piękne wokale, gitary, fortebian a bas mistrzostwo świata. Dobrze rozmieszczone instrumenty dobry timing. Jedyny minus tego zestawienia to bezlitosne obnażanie źle zrealizowanych nagrań. Słuchałem jazzu, którego nigdy nie lubiałem -chyba dla tego że nie miałem na czym słuchać. Muzyka poważna szeroko szczegółowo otaczała z wszystkich stron. W Kornie biękny wokal i cudowny bas (może ciut wolniej niż powinno być ale wynagradza to szczegółowość) Posłuchaj sam w takim zestawie jak będziesz mógł i sam się przekonaj. Zachwycaj się dźwiękiem i miej w d...e za ile i komu to później sprzedasz. A może nie będziesz chciał sprzedawać.

Rozumiem zachwyt i zadowolenie z brzmienia systemu, ale czy mógłbyś mi wytłumaczyć co rozumiesz przez slowa dobry timing...??? Jaka jest różnica między zestawami z dobrym timingiem i złym timingiem...???

Parker's Mood

Dobry timing na sprzedaż po prostu nadszedł, więc trzeba podlansować co nieco, żeby cenę trzymały...

Koledze wkradł się bałagan, bo nie ogarnia, że skoro można kupić Mini Utopie ze standami za 8-9kzł (1/3 katalogowej ceny),

to śmiech na sali wzbudzają oferty sprzedaży za podobną kwotę używanych Xavianów na pojedynczym revelatorku

i ględzenie przez trzy strony o tym jaką to okazją jest ich zakup w cenie 10-20% niższej niż kosztują nowe w sklepie,

gdzie na dzień dobry sprzedawca proponuje rabat 15% jeszcze jakiś kabel dorzuci, do samochodu zaniesie i w tyłek pocałuje.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.