Skocz do zawartości
IGNORED

Solo 7c, karta muzyczna i inne rozkminy

Blanco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ;)

Jestem nowy na tym forum i mam kilka pytań. Nie odsyłajcie mnie do czytania bo przewertowałem większość ;)

Posiadam Microlab Solo 7c i właśnie poszukuje jakiejś dobrej karty do niego. Myślałem o zewnętrznej bo byłaby i do laptopa i stacjonarki. Oczywiście nie mam nic do wewnętrznych, ale komp stacjonarny jest głośny jak cholera i słuchanie muzyki cicho nie jest przyjemne… No więc jaka będzie najlepsza?? Powiedzmy że maks 400zł, myślałem o Cube. I co dzięki takiej inwestycji możemy osiągnąć w brzmieniu napiszcie.

Słucham muzyki różnych gatunków tj. chillout, ambient, lounge, deep house, house, techno, progressive , ale też dużo rapu. Więcej mocniejszych kawałków. Można by rzecz że wszystkiego. Słucham głównie z kompa dobrej jakości mp3 oraz radia internetowego również dobrej jakości. Lubię szczegóły, bass i przestrzeń ale wiem że trzeba pójść na kompromis…

A teraz pytanie z innej beczki ;) Generalnie po przesiadce z logitechów jestem zadowolony z brzmienia solówek, ale czytając tyle opinii „znawców” na forach że można w tej cenie kupić o wiele lepszy sprzęt (nie aktywny) pytam, co lepszego można kupić ? Czy oświeci mnie ktoś? Mogę powiedzmy przeznaczyć 1000 zł na wzmacniacz i kolumny, no dobra niech będzie 1200 zł. Czy zmiana będzie aż tak zauważalna?

Wiem że trochę namieszałem ale będę wdzięczny za pomoc ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/97543-solo-7c-karta-muzyczna-i-inne-rozkminy/

jak masz transport z kompow po spidifie to mozesz sie jeszcze rozejrzec za np . smsl sd 793

zwyczajnie ciekawszy przetwornik niz w cube

cube to troche za drogie jak na to co oferuje - na moje nic ;) jedzie na marce notabebne coraz gorszej

mozna obcecnie kupic transport (usb -spdif) na allegro -ktos ma daca pol niesprawnego tylko jako transport moze robic (na tenorze)

za dobry transport cena jest dosc okazyjna bo cos ok. 100zl

1200 ale chyba m ten ktos mial i Ty masz na mysli uzywki sporo wiekowe - to napewno mozna odejsc na duza odleglosc bo z nowych to raczej nic nie ma ewentualnie mozna tylko pogorszyc jeszcze;)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Hej.

Ja mam w kompie Creative Audigy Platinum na sterach KX Project.

Do tego Denon PMA-500AE + Magnat Quantum 653.

Miałem na chwilkę Audiotrak Prodigy Cube... i o dziwo stara ponad dziesięcioletnia karta muzyczna gra o wiele lepiej. (Stwierdziłem to ja i mój kumpel.) Możesz na Allegro dostać taka kartę w granicy 50zł. Żadne pieniądze. Sterowniki KX dostępne w necie. Sprawdź, a się do niej przekonasz.

Dokładniej karta Sound Blaster Audigy SB0090.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Erazm2 wolałbym jednak coś nowego i w pełni sprawnego chyba że naprawdę się opłaca.

Powiem wam szczerze, że już mam mętlik w głowie. Na temat Cube generalnie są dobre opinie, a odradzacie mi go. Niestety nikt z moich znajomych nie ma takiej czy innej lepszej karty i ciężko mi coś wybrać do tych solówek. Jedynie po opiniach na forach staram się jakoś zorientować... ;/

Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje??

Monitor a możesz mi coś powiedzieć na temat tych Magnatów jak się sprawdzają? W jakimś tam teście wypadły bardzo dobrze a dodatkowo to pasmo przenoszenia ;D i jak się mają do solówek jeśli jest co porównywać ;)

Poza tym spotkałem się z wieloma opiniami że solo 7c z dobrym zewnętrznym wzmacniaczem potrafi zagrać jak sprzęt lepszej klasy. Co o tym sądzicie? Warto byłoby dokupić?

Witam

Jestem posiadaczem Solo7c od miesiąca i karty Prodigy Cube od wczoraj. Cóż mogę powiedzieć... Gra troszkę lepiej niż integra w laptopie Acer Aspire 5755G. Różnice usłyszałem po wsłuchiwaniu się i przełaczaniu tych obu w/w co chwilę. Cube ma szerszą scenę, lepszą separację planów i większą dynamikę. Moża tak stwierdzić po głębszym wsłuchiwaniu się. Czy taka "minimalna" różnica jest warta wydatku rzędu 400zł? Myślę, że zostawię sobie tą kartę. Gdyby kogoś interesował odsłuch to zapraszam (okolice Katowic). Pomieszczenie zaaranżowałęm akustycznie pod odsłuch muzyki - odpow. ustawienie kolumn, panele akustyczne na ścianach itp...

Blanco, jak już pisałem miałem na 2 dni do testów Cube. Creative Audigy gra dużo lepiej. Jest więcej szczegółów na sopranach, fajny basik. Ten "DAC" nie jest warty 400zł uwierz mi.

Tak się składa, ze mój dobry znajomy ma Solo 7c. Kupił je, ponieważ ja mu je poleciłem ( nie pamiętam kiedy je dokładnie kupował, ale było to dawno, w czasach kiedy z dostawą te głośniki kosztowały ok. 340zł...)

Jak się sprawdzają Magnaty Quantum 653? Mam je dopiero od ponad miesiąca więc się pewnie nie zdążyły dobrze wygrzać :) Wcześniej Mialem budżetowe Magnat Monitor 220, więc do nich mogę się odnieść... i stwierdzić można że Quantumy są kilka klas wyżej. Zupełnie na nowo odkrywam dźwięk w znanych mi utworach. Szczegółowy sopran, ale nie nachalny. Bas bardzo nisko potrafi zejść, czego właśnie oczekiwałem i w końcu piękna średnica, wyraźna. Piękna scena. W końcu ją "widzę".

Hmmm. Porównanie Quantum 653 do Solo 7c nie ma sensu. Quantumy zasilane są ze stacjonarnego wzmacniacza, a Solówki ze wzmacniacza wbudowanego Zupełnie inna półka.

W każdym bądź razie, polecam Solówki 7c nawet za ok. 450zł. W tej cenie wydaje mi się nic lepszego nie znajdziesz. Do tego Audigy i będziesz zadowolony. Trzeba pamietać aby Solówki dobrze ustawić. Mają BR z tyłu. Więc muszą stać min. te 30cm od ściany. Inaczej basu nie usłyszysz. jak je dobrze ustawisz to zagrają bardzo dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.