Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RXV3800 na DSP-AX1

yamahafan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy warto Wymienic 4 letnia Yamahe 3800 na 12 letniego Flagowca Yamaha DSP-AX1 ?

czy odczuje roznice w jakosci mocy dynamice? po wymianie na leciwego flagowca?

od zawsze mialem parcie na DSP A1 AX1 majestatyczny wyglad i potezna waga ale czy faktycznie w tym przypadku jest to sensowne posuniecie?

https://www.audiostereo.pl/topic/97863-yamaha-rxv3800-na-dsp-ax1/

Witaj. Jestem posiadaczem Yamahy DSP-A2 i w stereo gra ona całkiem całkiem, ale w porównaniu do innych amplitunerów. Co prawda jest to inny model niż ten o który pytasz ale nie spodziewałbym się diametralnej różnicy między nimi. Moja 25 letnia AX900 bardziej przypadła mi do gustu w stereo. RXV-3800 na zdjęciach wygląda na dobrze wyposażony amplituner, ale po wyglądzie niewiele więcej można powiedzieć. Ogólnie im nowszy sprzęt tym większy nacisk kładzie się na obsługę najnowszych formatów dźwięku, toru wizyjnego i inne pierdoły kosztem choćby radiatora (wiatrak tańszy), zasilacza itp. W środku jest coraz mniej miejsca na porządną końcówkę mocy a w tych nowych siedzi ich 5, częściej już 7 albo i więcej. Obstawiam, że starszy "flagowiec" w stereo będzie lepszy, ale sam musiałbyś posłuchać. Jeśli masz od dawna "parcie" na ten model to może warto spróbować. W ciemno nie kupuj, no chyba że cena okazyjna a sprzęt zadbany i sprawny, to najwyżej odsprzedasz bez straty.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ja posiadam rxv 3900 to praktycznie ten sam model co rxv3800 tez się przymierzam do poprawy toru, ale osobiście rozglądam się za końcówką mocy do posiadanego już sprzętu, myślę że ta opcja da więcej niż wymiana na starszy amp jaki by nie był. Ostatnio wpadła mi w oko końcówka Marantz MM7055, ale nie ma zielonego światła na kolumny 4 ohm szkoda u mnie nie wypali :)

Za to ja mam Yamahę AX-2 i powiem Ci że mimo tego że to super maszyna na Twoim miejscu zrobił bym tak jak piszą koledzy...dokupił do niej jakąś dobrą końcówkę mocy, bo masz sprzęt który jest dobry jakościowo i z nowymi dekoderami, a końcówka załatwi sprawę brzmienia.

(...)końcówka załatwi sprawę brzmienia.

Nie do końca mogę się z tym stwierdzeniem zgodzić. Dużo zależy od tego jakiej jakości jest sygnał na wyjściu PRE-OUT. Jeśli przedwzmacniacz "skopie" sygnał już na początku, to końcówką nawet wysokiej klasy się tego nie naprawi. Może się okazać, że po podłączeniu dodatkowej końcówki mocy brzmienie niewiele się zmieni.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Nie do końca mogę się z tym stwierdzeniem zgodzić. Dużo zależy od tego jakiej jakości jest sygnał na wyjściu PRE-OUT. Jeśli przedwzmacniacz "skopie" sygnał już na początku, to końcówką nawet wysokiej klasy się tego nie naprawi. Może się okazać, że po podłączeniu dodatkowej końcówki mocy brzmienie niewiele się zmieni.

Obawiam się że tak jest, dziś znalazłem ten temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Normalnie aż mnie zabolało, ale to nie oznacza że nie będzie żadnej poprawy widziałem takie zestawienia Yamaha z tej serii + Emotiva ale jak to gra ciekawe.

Ukryta Zawartość

Ja też to sprawdzałem z ciekawości i efekt był właśnie taki jak opisany w przytoczonym przez Ciebie wątku. Nawet wzmacniacz taki sam. Podłączyłem wyjście pre-out z DSP-A2 do main-in w AX-900 i było znacznie gorzej niż na preampie integry. Nie było to dla mnie żadnym zaskoczeniem ale chciałem sprawdzić jak duże znaczenie ma jakość przedwzmacniacza. W wielu amplitunerach sygnał wejściowy przechodzi przez przetwornik A/D -> DSP -> D/A. Regulacja poziomu głośności zrealizowana jest cyfrowo co także nie pozostaje bez wpływu na dźwięk. Nie licząc już masy wzmacniaczy operacyjnych w torze, nieekranowanych tasiemek sygnałowych pomiędzy poszczególnymi blokami itp.

Po co te4 pranie z mózgu,nie trzeba łączyć cd do amplitunera,tylko do wzmacniacza,amplituner może być wyłączony,w stereo grać będzie tylko wzmacniacz i cd,miałem rx-v 1800 i 3800,a także az1,,lepiej grała 3800 w połączeniu ze wzmacniaczem stereo Marantz pm 7001 ki.,na dodatek amplituner ma hdmi i wszystkie nowe dekodery.

dariusz964 jakbyś przeczytał uważnie temat to byś wiedział o co chodzi. Założyciel tematu rozważa zmianę amplitunera lub też dokupienie końcówki do tego który już posiada. I w tym kontekście dyskusja na temat jakości przedwzmacniacza ma sens.

przeczytałem innaczej bym nie pisał fajnie by było aby wypowiadały się osoby które faktycznie miały takie porównanie,a nie powielały opinie innych wyssane z palca. Sansui au-x701 to był wzmacniacz który podłączyłem do rx-v3800,świetny piecyk,dopiero wtedy przekonałem sie że nawet flagowe wzmacniacze czy amplitunery to słabiaki,potem nabyłem jeszcze lepsza au-x911 no i amplituner sprzedałem ,wyleczyłem sie z kina na jakieś 7 miesiecy,ale choroba została i zakupiłem ponownie amplituner tym razem Marantza ale musi on posiłkować sie wzmacniaczem wtedy idzie tego słuchac.

przeczytałem innaczej bym nie pisał fajnie by było aby wypowiadały się osoby które faktycznie miały takie porównanie,a nie powielały opinie innych wyssane z palca. Sansui au-x701 to był wzmacniacz który podłączyłem do rx-v3800,świetny piecyk,dopiero wtedy przekonałem sie że nawet flagowe wzmacniacze czy amplitunery to słabiaki,potem nabyłem jeszcze lepsza au-x911 no i amplituner sprzedałem ,wyleczyłem sie z kina na jakieś 7 miesiecy,ale choroba została i zakupiłem ponownie amplituner tym razem Marantza ale musi on posiłkować sie wzmacniaczem wtedy idzie tego słuchac.

Nie polecam końcówek dodatkowych,bo i po co,dyskoteki robic w domu na sprzecie za kilka tysiaków,na to wystarczy zwykły wzmacniacz estradowy i kolumny typu Altus,chyba nie o to chodzi.,lepszym wyborem jest zwykły wzmacniacz.

pytanie do założyciela wątku....bo piszesz że od zawsze Cię kusi ax1, ale jaki ma być cel zmiany? masz niedosyt w stereo czy w kinie...czy jedynie chodzi o sentyment? zaczynają się dywagacje o podłączaniu np cd do amplitunera...a jakie ma potrzeby Yamahafan?

witam tylko sentyment , do stereo mam osoby system w osobnym pokoju oparty na wysokiej klasie sony es

3800 uzywam tylko do kina i ax1 rowniez byl by do kina to wszystko

jednak po waszych postach chyba jednak poostane przy 3800 nie powiem ze to zly wzmacniacz do kina bo jest super ale zawsze mialem niedosyt ze to jednak 3 model o gory nie stac mnie na z11 to chcialem ax1 chyba jednak odejde od tego pomyslu sprzety są juz dosc leciwe nie wiadomo w jakich warunkach byly uzytkowane w jakim stanie sie kondensatory i inne podzespoly ktore są poddawane naturalnemu zuzyciu przez plynący czas

Jak to kino to po co kombinować ta seria jest ok do kina. fakt dynamika mogla by być lepsza.

Ten sprzęt jest bardzo wrażliwy na wszystkie ustawienia niedawno odkryłem że Selektor impedancji ma wpływ na prezentacje dźwięku, ustawienie 8 ohm dźwięk żywy jasny ostrzejszy ustawienie min 6 gra ciemniej i łagodniej a mam kolumny 6 ohm i zastanawiałem się na jakim ustawieniu zagra lepiej :)

JEST DOKŁADNIE JAK PISZECIE.1997-98 TAK NA DOBRE ZAWITAŁY DO NAS AMPLITUNERY I WZMACNIACZE KINA DOMOWEGO,NAJPIERW Z AC3,DD,POTEM DTS.Była to nowość i za byle jaki niski model kazano nam płacic nie małe pieniądze.Pamiętam że za średniej klasy Onkyo 575 musiałem zapłacic 2900 pln,a na półkach stały już modele 939,i 989 które kosztowały tyle co Polonez.Każda firma miała swojego flagowca który kosztował majątek i mało kogo było stac na te rarytasy.W momencie kiedy doszły amplitunery z HD,ceny znacznie spadły,jakość spadła,ale takie modele jak Yamaha RX-V 3800,Onkyo 905,Harman Kardon 745,Marantz 8001,6003,6004 nie miały czego się wstydzić.Tez zawitały do mnie flagowe AX10 Pioneera ,az1 Yamahy,czy SR-9300 Marantza i 745 HK i wcale nie były warte tak dużych pieniędzy,były konkurencja dla nowych sprzętów ale nic wiecej,wiek robi swoje a awaryjność jednak możliwa,koszty naprawy zupełnie nie opłacalne.

witam tylko sentyment , do stereo mam osoby system w osobnym pokoju oparty na wysokiej klasie sony es

3800 uzywam tylko do kina i ax1 rowniez byl by do kina to wszystko

Jorkers is back ...

A i tak się pojawia teraz pod różnymi nickami hehe, tylko że to walka z wiatrakami jak ma zmienne ip. Widziałem temat wpisałem w google "Jorkers audiostereo" i wyskoczyło

Ukryta Zawartość

to już wiem jak i co i powiem ze to chyba choroba jest czy coś, dziwne ze mu się jeszcze nie znudziło to...

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.