Skocz do zawartości
IGNORED

Wycena

herman42

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko jest kwestią popytu. Czy ktoś Tobie proponuje czy to Ty chcesz sprzedać? Jeśli to drugie to skonsultuj z portalami podanymi wyżej i ustal cenę minimalną za którą chcesz oddać.

Wydaje mi się jednak że w naszym "ukochanym kraju" jest "troszkę ;)" mniejsza siła nabywcza i pewne rzeczy wydawałoby się że będą cieszyły się zainteresowaniem a jest wręcz odwrotnie, nawet jeśli zaproponujemy cenę bardzo przystępną. Po za tym 12 płyt w jednym wydaniu wydaje mi się że tylko dla zagorzałych fanów Jimiego, wiem z autopsji że wydawnictwa wielopłytowe są trochę uciążliwe w użytkowaniu ale za to pęknie wyglądają na półce.

W każdym razie powodzenia, pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

https://www.audiostereo.pl/topic/97891-wycena/#findComment-2613060

Odpowiem Ci tak.

Własnie zakupiłem 8 sztuk 3-y płytowych albumów z serii The Swing Era wydanych przez Time-Life, z klasyką "hitów" swingowych i big bandowych ze złotej ery swingu, rewelacyjnie nagranych przez dwie orkiestry na przełomie lat sześćdziesiatych i siedemdziesiątych. Za set płaciłem od 40 do 70 dolarów czyli za 8 setów powidzmy ok. 450-500 dolarów. Drogo? Nie wiem, dla mnie te wydania są bezcenne, była jedna reedycja z konca lat 70-ych i potem druga z końca lat 80-ych, która podobno nie jest juz tak dobrze wytłoczona. Z tych 8-u setów 6 to dziewicze pieczątki, a 2 to otwarte nówki. BTW za identyczna tym razę pełna kolekcje na CD tez zapłaciłem niemało ale bedę miał zankomity materiał porównawczy: LP do CD i do ripa z CD granego ze strumieniowego LINNa.

Wracając do tematu za płyty możesz wziąć tyle ile ktoś będzie chciał za nie zapłacic. Dla mnie ważny był stan (nówka) płyt, a nie cena, dla innych może byc zupełnie odwrotnie.

Sposoby ceny koledzy Ci podali, kwestią najważniejszą jest ile jest aktualnie dostępnych na rynku pozycji odpowiadających stanowi tych płyt.

BTW moje sety mozna kupić i od 8 funtów za set, niestety stan bedzie "niewiadomy".

Tyle moich przemysleń.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

https://www.audiostereo.pl/topic/97891-wycena/#findComment-2613081

Dodam jeszcze drugi przykład:

Swego czasu kupiłem na Ebay UK czteroplytowy box Messiaha pod batutą Karla Richtera Deutsche Grammophon stan EX- i tak jest w rzeczywistości, suma sumarum kosztowało mnie to jakieś 90zł czasy nastały takie a nie inne nie ma zainteresowania nawet za 40zł.

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

https://www.audiostereo.pl/topic/97891-wycena/#findComment-2613088

Dokładnie jak Paweł napisał. Można wycenić, ale w dzisiejszych czasach to trochę wróżenie z fusów. Ja raczej nie posiłkowałbym się się stronami typu ebay, popsike czy discogs bo często ceny płyt są tam (moim zdaniem) zdrowo zawyżone. Sprawdzić możesz, ale prawdopodobnie okaże się że wyjdzie Ci cena której nikt rozsądny nie zapłaci. Chyba, że trafisz na pasjonata, który da każde pieniądze, ale wtedy... możesz niedoszacować :))))

https://www.audiostereo.pl/topic/97891-wycena/#findComment-2613130

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.