Skocz do zawartości
IGNORED

Prawdziwe KD czy namiastka ?

Mikomax

Rekomendowane odpowiedzi

Jednym z systematycznie powracających na forum przy różnych okazjach tematów jest dyskusja nad możliwością zrealizowania w warunkach domowych prawdziwego kina.

Kwestie audio większość z pytających ma już rozwiązaną. Helikopter lata z lewa na prawo, za plecami wybuchy… :-)

Pozostaje problem uzyskania odpowiedniego obrazu. Wiąże się to ściśle z rozważaniami nad sensem zakupu projektora vs. tv, w co zainwestować uzbierane ciężko pieniądze…

Często pojawia się pytanie: chcę kupić nowy odbiornik TV. Stary jest kiepski, 14:9 czy 4:3 , mam do wydania 6 tyś (przykładowa kwota), poradźcie….

Moja rada: jeśli faktycznie interesuje was kino, chcecie cieszyć się nim co wieczór, zostawcie stare TV do oglądania Faktów czy Telezakupów i uzbroicie się w projektor. Niech obraz dorówna dźwiękowi.

Zdaję sobie sprawę, że wypowiedzi nawet najlepszego wieszcza to kiepski argument dla kogoś kto nie miał okazji doświadczyć różnicy osobiści postanowiłem zrobić fotki, które mam nadzieję lepiej oddadzą zalety projektora nad zwyczajnym, nawet dużym telewizorem.

Ujęcie robione z tej samej odległości. Szeroki kąt zniekształca trochę perspektywę.

Kill Bill vol.1

TV SONY o ekranie 32”

Obraz z projektora o przekątnej 275 cm.(około 108”)

Do zrealizowania w pomieszczeniu min 3x5 m.

Myślę, że zdjęcia przemówią lepiej niż suche liczby (Sorry za jakość).

[obrazekLUKASZ-148108_1.jpg] [obrazekLUKASZ-148108_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2905-100004174 1170257894_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/9795-prawdziwe-kd-czy-namiastka/

Mysle, ze to jednak ma znaczenie (inne impression dla aparatu, inne dla oka) ze robisz zdjecie obrazowi ze swiatla odbitego a bezposredniego. Nie sadze, zeby to byl dobry argument, choc co do tezy ktora chcesz udowodnic - mozna ja uznac.

Problem lezy w tym, czy w ogole ogladanie filmow w nieprzystosowanym konkretnie do tego celu pomieszczeniu mozna nazwac kinem domowym. A jezeli juz takowe sie posiada to nikt raczej nie mysli o TV. Tak jak ja nie mysle o projektorze w salonie z oknami na trzy strony swiata i otwarta kuchnia.

Po co idziemy do kina ?

Dla dużego ekranu.

(Dla paru innych rzeczy oczywiście też ale to przecież główny powód)

Tak było jeszcze w czasach gdy dźwięk był mono lub stereo, a THX i Suround to były terminy z pogranicza S.F.

Więc nie mówmy o kinie domowym tylko dlatego że mamy 5.1 głosników i więcej, a nie dwa czy jeden jak w TV.

Bo mamy dalej telewizor tylko że z o klasę lepszym dźwiękiem.

Ceny ? Powszechnie uznany Panasonic PT-AE500 chodzi na Allegro w okolicy 7 tyś. Oczywiście to niemało ale są osoby skłonne zapłacić tyle i więcej za odbiornik tv i to ich uwagę chcę zwrócić.

Mikomax> To zalezy czy idziemy do kina czy na film ;-) I oczywiscie trudno sie z Toba nie zgodzic, wiec to wszystko troche jalowcowate sie robi.

Problem prawdziwy tkwi w tym, jak wytworzyc zludzenie obrazu przestrzennego, cos a'la hologramy z Raportu Mniejszosci. Czyli lemowska Rzeczywizje. Mysle ze troche poczekamy. Albo w miedzy czasie doczekamy sie implantowanych videodacow. Bedziesz mogl obejrzec w domku, w swoim Home Theatre, jakie i czy Pienkowska ma majtki.

Mikomax!!!

brawa! brawa! jeszcze raz brawa!

może kolejni przejrzą na oczy! przede wszystkim ja na tych zdjęciach nie widzę różnicy w jakości obrazu pomiędzy projektorem (czy to Panas AE-500?) a telewizorem!

a podobno to był jeden z koronnych argumentów przeciwników projektorów na grupie - słaba jakość obrazu...

i wcale nie trzeba wydawać więcej kasy... wystarczy, że jeden z drugim się opamięta i zamiast gównianych amplitunerów i zestawu kolumn do systemu wielokanałowego kupi porządny projektor....

więc to nie jest kwestia pieniędzy, ale ich WŁAŚCIWEGO wydania...

nie trzeba być podatnym na marketing. nie słuchać wujka z MM, ale samu przekonać się na co jest warte wydanie pieniędzy

czy ktoś widział w telewizji reklamę jakiegoś projektora???

będę jak starta płyta, ale nawet zestaw projektor+stereo jest stokroć lepszy od zestawu tv36+5.1

jaka kweista pomieszczenia??? o czym Wy bredzicie???

skoro mogłeś w swoim pokoju umieścić takiego giganta jak telewizor projekcyjny to tym bardziej zrobiłbyś to z projektorem.

do tego potzreba 3 mtery wolnej przestrzeni. np. mój pokój ma 5,5x3,5 metra i wcale nie uważam, że nie nadaje się na używanie projektora.

a propos telewziorów projekcyjnych, plazm i innego "śmiecia" - to wciąż są formaty raczej do telewziji niż do prawdziwego KD... 60 cali nie robi na mnie różnicy, skoro z projektora mogę spokojnie uzyskać 100 i więcej

"np. mój pokój ma 5,5x3,5 metra i wcale nie uważam, że nie nadaje się na używanie projektora."

no własnie,tak samo jest u mnie,po zmierzeniu odległośni obraz bedzie około 180x90cm!!! w pokoju 3,5x3,5!!!

elfan! Twój pokoj jest spoko. z jednej strony zrobisz sobie półeczkę, na nim postawisz projektor

po drugie stronie na ścianie rozwiesisz ekran.

pod półeczką ustawisz wygodną sofę i niech Ci inni zazdroszczą!

TV z tylną projekcją zajmuje chyba więcej miejsca niż zgrabnie zamontowany ekran + projektor. Inna sprawa że w stanie wyłączonym nie robią na gościach takiego wrażenia.

Pomieszczenie ? Okna ? A od czego rolety ? Zresztą rzadko kiedy chodzi się do kina w południe... :-)

W pokoju w którym robione było foto mam dwa okna które zajmują z 60% ściany.

Popołudniu zamieszczę foto pokoju za dnia.

>>Elfan

W pokoju o takich wymiarach zmieścisz ekran o szerokości 2,20 – 2,40 m zachowując odpowiednią odległość widza i jeszcze starczy ci miejsca na ładne rozplanowanie głównych głośników.

Ekran oczywiście na ścianie 3,5m

Mój ma 2,4 m i jest jakieś 5m od projektora który znajduje się pod sufitem troszkę za widzami.

no własnie - można przecież kupić rolety podgumowane - koszt ok. 100-200zł

i rzeczywiście - raczej film ogląda się wieczorem, a nie rano...

kiedyś na tej grupie gościu napisał, że projektory to porażka, bo gdy ktoś zapalił w pokoju papierosa to już nie dało się oglądać, bo było za jasno ..... (sic!!!)

no po prostu ręce opadają.... a na takie hasła to mozna tylko z politowaniem kręcić głową

a jeżeli chodzi o nowe modele to warto zaznajomić się z Hitachi - nowym królem w cenie do 10 tys. zł

ja go oglądałem pobierznie, a testach podobno wygrywa nawet z HS-20...

w audiostyl można go kupić za około 9000zł, więc pewnie za Odrą spooooro taniej...

Dla niedowiarków foto pokoju w którym wykonane były zdjęcia z działającym TV i projektorem ale tym razem w biały dzień. Ujecie robione z tego samego miejsca.

Jak widać okna duże, rolety nawet nie gumowane (okna wychodzą na ogród, nie tak jasny w nocy jak np. ulica).

Dodatkowo jeszcze foto samego obrazu z projektora ze mną w kadrze. Pomoże to raz jeszcze ocenić wielkość obrazu.

108” przekątna to sucha liczba.

Sam miałem kłopot wyobrazić sobie to co planowałem nim nie uruchomiłem projektora po raz pierwszy.

PS: Opowieści o papierosie psującym seans niech zachowają dla siebie bajkopisarze. „Znawcy” tematu ale bez praktyki.

DSC01291.JPG

[obrazekLUKASZ-148467_1.jpg] [obrazekLUKASZ-148467_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2905-100004166 1170257907_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak nie działa. Będzie mniejsze foto.

[obrazekLUKASZ-148472_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczuwałem takie pytanie...

Głośniki stoją w tle (jakieś 1,5m za ekranem) ale niestety nie widać ich w tym ujęciu. Nie jest to może idealny układ ale dla mnie ok.

Mały nieład w pokoju ale od dwóch miesięcy cieszymy się pierwszym potomkiem.

Obecny ekran to "przejściówka". Docelowo założony będzie ekran o szerokości 2,8m (oczywiście odpowiednio dalej) ale to dopiero po remoncie.

>>Mikomax

czy ten ekran masz rozwijany ręcznie czy elektrycznie? nie widzę żadnych falowań na jego powierzchni.

mój po rozwinięciu przypomina jesienne morze Bałtyckie, a nie profesjonalny ekran

muszę go dociązać odważnikami - to jedynie mnie irytuje w moim systemie...

i powtórzę pytanko - jaki masz projektorek?

>>Meloman

Ekran:

Rozwijany ręcznie. Ma delikatne fale. Układają się w kształcie litery V ale są tak małe, że nie zawracam sobie nimi głowy.

Kupiony używany na Allegro jako „przejściowy” (patrz wyżej) za 500 zł.

Projektor:

Infocus ScreenPlay 5700 – jak dotąd nikt nie miał uwag odnośnie jakości obrazu.

nikt też na grupie nie pisze, że generuje zły obraz

zresztą jak sprawdziłem kosztuje prawie co nowe Seicento, więc w tym wypadku należało by oczekiwać przyzwoitej jakości

notabene Kill Bill nakręcony jest w bardzo dobrej jakości. ja to oglądałem z kompa (porządny dvd-rip) i też nie mogłem się nadziwić co do jakości obrazu

Bynajmniej nie o grupę mi chodzi tylko osoby, które miałem okazje gościć.

Mojego Infocusa przywiozłem z Frankfurtu. Cena nie była aż tak makabryczna. Jakieś 60% oficjalnej ceny u nas.

Co do jakości obrazu: tak jak piszesz w tej skali zaczynają wychodzić różnice w jakości odtwarzanego materiału.

Właśnie :(

Miałem DVD Sony 7700 i projektor Nec 540 i wszystkie filmy wyglądały tak samo. Nie super, ale przyzwoicie.

Teraz mam Denona A11 i Sony HS20. Dobrze przygotowane filmy (LOTR, StarWars, Matrixy i na szczeście jeszcze sporo innych) wygladądja tak, że poprostu powalają na kolana. Subiektywna róznica w jakosci obrazu na korzyść nowego sprzetu siega 50% poprawy. Ale o filmach z gazet, czy innym szajsie można zapomnieć :(

Może jakby pogrzebać w ręcznej regulacji redukcji szumów i innnych negatywnych efektów kompresji (A11 ma to bardzo rozbudowane), ale nigdy nie byłem mocny w takim ręcznym grzebaniu, zawsze mi sie wydaje, że wiecej można napsuć niż poprawić ?!

Adam

to co najlepsze to postęp jaki dotyczy tego typu urządzeń

HS-20 jakkolwiek bardzo udany znalazł już swojego pogromcę, który na dodatek kosztuje poniżej 10k zł

nie chciałbym być uważany za proroka, ale coś czuję ze za 2 lata o projektorach będzie się pisać tak często jak w tej chwili o telewizorach o głupiej nazwie "panoramicznych"

plazmy i ekrany lcd są ograniczone technologiczne - trudno nagle oczekiwać aby z dnia na dzień powstały takie, które oferują obraz o przekątnej 100 cali

a wg mnie mniej więcej taka wielkość pozwala mówić o KD

notaben projektory już w tej chiwli bez utraty jakości generować obrazy nawet o podstawie 3,0m...

to już nie są urządzenia, które kosztują tyle co mały samochód... wręcz przeciwnie - to plazmy powinny wstydzić się swoich cen.... poniżej 15k zł trudno o dobry model, a należy pamiętać że mówimy na dzień dzisiejszy o formacie maksymalnie około 60 cali...

zwróccie uwagi, że większość ludzi absolutnie nie orientuje się w możliwościach projektorów... w telewizji mamy reklamy plazm, telewziorów, ale nie beamerów

statystyczny Kowalski nawet nie wie, że za cenę porównywalną z klasowym telewizorem 36 calowym może dostać prawdziwy bilet do kina... jego atakuje się zestawami wielkonałowymi.... 5+1, 6+1 itd. itd.... czyli im więcej tym lepiej

z reguły sytuacja wygląda tak.... facet zapragnął mieć KD....

no więc kupuje telewizor 32 lub 36 calowy, potem amplituner i zestaw głośników do systemu wielokanałowego...

no i nagle okazuje się, że wydało się7, 8 lub 10k zł

a nie można było nie kupować nowego telewizorka i zostać przy starym chocby 21 calowym?

a nie można było nie kupować amplitunera i zostać przy starym zestawie stereo choćny to był jakiś bumbox?

a nie można było nie kupować tylu kolumn?

te pieniądze mozna by NA POCZĄTKU było przeznaczyć własnie na projektor... od tego zrobić pierwszy krok w stronę KD...

dopiero potem można pomyśleć czy stereo nam wystarczy, czy bawić się w dzwięk "przestrzenny"

projektor+5.1 to na pewno lepiej niż projektor+2.0, ale ten ostatni zestaw nie zamieniłbym

na żaden tv36( lub plazma)+5.1

Nie piszę tego ponizej dlatego, że mam HS20, ale jeśli mówisz o teście porównawczym na www.cine4home.de

to nie można patrzec na suche cyferki w podsumowaniach, tam owszem okazuje sie, że nie tylko hitachi ale nawet panasłoik.

Tylko nie wszystkie rzeczy za które dostawał wysoką ocenę są istotne :)

Nie podejrzewam chłopaków z tej strony web o jakakolwiek stronniczość, ale taka forma porównania do mnie nie przemawia, nie mozna porównywać punktów za chip LCD z punktami za fajną obudowę lub pilota na bajerzeczy nawet za hałas chłodzenia gdy róznica jest między 28db a 25 db i ważyć je w ogólym podsumowaniu w stosunku 1:1. To na tego typu rzeczach zyskują najwięcej hitachi i panas. Nie twierdzę, że hitachi nie jest najlepszy w tym zestawieniu, nawet go nie widziałem, ale przed Sony jest nawet pt-ae 500, a tego widziałem i miałem okazje porównywać i od Soniaka odstaje wyraźnie na niekorzyść, a jedyną jego przewagą jest to, ze jest odrobine cichszy (w granicach sugestii) i ma gniazdo euro (moze przydać sie do sprzetu sat).

Adam

>>froolk

Sony HS-20 to świetny projektor, na pewno zdecydowanie lepszy niż Panas AE-500

jego furora, znaczy się Panasa pewnie wzieła się z atrakcyjnej ceny

ja Hitachiego w działaniu widziałem tylko przez kilka minut i zrobił na mnie świetne wrażenie

ale rzeczywiście nie porównywałem go bezpośrednio z HS-20 więc nie mogę powiedzieć, który jest lepszy

no i masz absolutną rację, że na detale typu ergonomiczny pilot czy ładna obudowa nie ma co zwracać uwagi

ja np. zauważyłem, że kontrast podawany w specyfikacji urządzenia często ma się nijak do rzeczywistości

mój HS-1 (staruszek, ech!) ma ledwie 400:1, a widziałem w akcji projektory o kontraście 2000:1 i wcale nie było lepiej

>>>> meloman

zaslugujesz na miano prawdziwego oredownika projektorow

obserwuje twoje wpisy juz jakis czas i zauwazylem ze nie odpuszczasz - caly czas napierasz jak nie porownujac ojciec rydzyk - alleluja i do przodu :)

u mnie decyzja zapadla i po wakacjach zagosci pod moja strzecha benq

innym zycze takich samych rozwiazan

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.