Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor do kina domowego...

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów,

Nosze się z zamiarem zmiany mojego Benka W600 720p DLP na coś z innej półki.

Mam go 3 lata, ma 1500h i w sumie nie sprawił nigdy problemu natury technicznej, ale wyświetlany obraz, a w szczególności kolory pozostawiają dużo do życzenia.

Na co dzień pracuje na dość dobrym monitorze 24" S-PVA 1920x1200 i tu kolory można wręcz jeść łyżką z ekranu :)

Nawet bez softowej kalibracji, trzyma kolory niemal referencyjnie pod kątem pracy z video i fotografiami.

Niestety ale mój projektor zasilany również z HDMI z tego samego komputera PC nie daje nic co by to przypominało nawet.

Zauważyłem też, że z mijaniem roboczogodzin trzeba mu deko dodawać jasności w ustawieniach.

Miałem przyjemność w swoim systemie obcować np z Miśkiem HC4000 i tu kolory sprawiły że chętnie obejrzał bym wszystkie filmy jakie mam od MP4 720p po M2TS 1080p jeszcze raz.

Obraz oglądam odbity od 90" (200x113cm) ekranu matowego szarego o wzmocnieniu 0,8 z odległości 3,5 metra w mocno przyciemnionym pomieszczeniu.

Wcześniej oczywiście był biały ekran, ale jak czytam forum nie tylko ja się przesiadłem na szary.

Sama wyższa rozdzielczość nie robi na mnie jakiegoś większego wrażenia, ale odwzorowanie kolorów to zupełna przepaść miedzy tymi dwoma projektorami.

Nie mam na ten cel niestety luźnych 4000zl bo tak Misiek HC4000 już by u mnie wisiał, a Benek na allegro.

Czy warto rozpatrywać opcję zakupu projektora używanego..? 1080p nie jest dla mnie wyznacznikiem. Nie robie prezentacji w biurze wiec jasność z lumenach tez nie musi być porażająca.

Czy są jakieś bardzo dobre starsze projektory które mogły by spełnić moje wymagania bez nakładów kosztów takich jak np Optoma HD23 czy w/w Misiek..?

Dzieki za uwagę

https://www.audiostereo.pl/topic/98059-projektor-do-kina-domowego/

Witam.

Sorki za post nie na temat ale mam pytanko odnośnie Twoich doświadczeń ze zmianą ekranów.

Ja mam Benka W 6000 i zastanawiam się nad zmianą ekranu w celu poprawienia jakości. Teraz mam jakiś zwykły (tani) biały 100", czy na szarym jest rzeczywiście lepiej i czy warto iść w jakieś drogie ekrany od znanych producentów czy wystarczy jakiś zwyklak??

aha, ja około roku temu stałem przed wyborem projektora i zdecydowałem się na używany. lampa miała 1200h ,ale ponieważ można zerować i nakręcić od nowa w celu sprzedaży kupiłem nową i porównałem. Przebieg starej wydaje się prawdziwy i jestem szczęśliwym użytkownikiem ww Benka.

Cześć,

dla mnie to troche jak z dieslem i turbo dieslem,

dość wyraźnie szary ekran ma lepszą dynamikę, bardziej naturalny obraz, nie ma szumów kompresji i pixelozy w DVDripach.

Kolory żywsze i mniej światła odbitego pada na ściany pomieszczenia.

Wad nie znalazłem u siebie, jedyne nieporządane zjawisko jakie mi przychodzi do głowy, to że może dość do sytuacji że dany projektor o małej mocy ANSI lampy nie oświetli nam wystarczająco dobrze, tak dużego ekranu jak 100 cali (80 cali oświetli lepiej) przy pewnym zbyt wysokim poziomie światła w danym pomieszczeniu i efekt będzie mizerny, a rozjaśnianie softowe zaburzy nam caly obraz.

Warto skorzystać z kalkulatorów liczących takie dane jak odległość oka od ekranu, ilość światła w pomieszczeniu podczas projekcji, ANSI projektora i wzmocnienie samego ekranu dla swojego środowiska w którym chcemy zmienić jakiś element układanki.

Pozdrawiam

Czytam dużo po forach narzekań na najtańsze produkty.

Moje zdziwienie jest takie, że mam drugi ekran, oba baaardzo tanie i wymieniane problemy u mnie nie występują.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.