Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana op-amp Marantz CD63

krol16

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zdaje sobie sprawę że temat był wielokrotnie poruszany, ale z perspektywy czasu i sprzecznych informacji pisze ten temat ,o podsumowanie .

Najlepsze zestawienie op-amp do Marantz CD63se

mój wzmacniacz jako zestawienie Yamaha AX 1090 proszę nie rozpisywać na temat wzmacniacza np zmień wzmacniacz bo nie na temat !!!!

Podałem nazwę aby lepiej dopasować .

https://www.audiostereo.pl/topic/98118-wymiana-op-amp-marantz-cd63/

Witaj .Normalnie pamiętam czasy gdy był to bardzo popularny model CD niemal kultowy moze za sprawa gazet i reklam.

sam uzytkowałem ale z perspektywy czasu Nad 514 bardziej podobał mi sie!!

Dobrze rozumiem chcesz wymienić wew. opampy na inne?

Witam

Zdaje sobie sprawę że temat był wielokrotnie poruszany, ale z perspektywy czasu i sprzecznych informacji pisze ten temat ,o podsumowanie .

Najlepsze zestawienie op-amp do Marantz CD63se

mój wzmacniacz jako zestawienie Yamaha AX 1090 proszę nie rozpisywać na temat wzmacniacza np zmień wzmacniacz bo nie na temat !!!!

Podałem nazwę aby lepiej dopasować .

Najbardziej w Marantz CD 63 SE podoba mi się BB OPA 2134. Brzmienie jest gęste rozdzielcze, świetna mikro dynamika, makro przyzwoicie i jest ciepło i przekaz płynny. OPA 2604 podobnie się prezentuje, ale nie ma już tej rozdzielczości przejrzystości na średnicy i tak dosadnego, głębokiego basu. Dostajemy w zamian obszerniejszą przestrzeń. Jest jeszcze AD 826. Brzmienie monumentalne, głębia i przestrzeń powalają, dynamika makro atomowa, ale basu jak na lekarstwo przekaz bardzo jasny i jakby wyostrzony nienaturalnie,zabija magie muzyki i czuć jakieś wynaturzenie, czasem wydaje się że instrumenty stoją na 1 palnie a wokal gdzieś ze studni się wydobywa. Chyba ten scalak nie jest przeznaczony do aplikacji audio, chociaż może się podobać.

• 1 rok później...

Potwierdzam, właśnie jestem po odsłuchach op275, opa2604 i opa2134. Ten ostatni został w moim cd 67 mkII, kolejno ciut gorzej zagrał opa2604 i tak jak napisał kolega wyzej, brak takiej przejrzystosci no i tak pięknego basu. op275 jest lepszy od oryginału JRC ale zdecydowanie gorszy od wymienionych wyżej. Tak jakby przymula trochę, moze dobry do jasno grających systemów no ale nie oddaje tej przestrzeni jednak.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.