Skocz do zawartości
IGNORED

Przebudowa salonu

gregorypek2

Rekomendowane odpowiedzi

Mała odsłona przy końcówce :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No i świeżo po montażu ;) na razie na próbę rozstawiłem sprzęt :)

A więc tak: płyta 2x kg, wełna 5 Rockwool, taśma akustyczna po całości. Ścianka środkowa na Tv, wełna 10 Rockwool 2x kg. Oddzielne zasilanie od skrzynki. Jak na razie pomieszczenie puste nie umeblowane ale już słyszę poprawę, dzwięk nie jest już tak rozlazły, pojawiło się więcej basu......... teraz tylko umeblować, dodać ustrojstwa i opiszę wrażenia :)

Ukryta Zawartość

post-41982-0-20777400-1363820689_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy świetle dziennym :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy świetle dziennym :)

Ukryta Zawartość

Bardzo ładnie, ale dlaczego plazma tak wysoko? Wiem że dźwięk lepszy ale za to kark boli..

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Bardzo ładnie, ale dlaczego plazma tak wysoko? Wiem że dźwięk lepszy ale za to kark boli..

pozdrawiam

:):):):) Dzięki, jest w sam raz, zdjęcie robione z dołu i takie wrażenie, :):)

mam zamiar pod nią dać ustrojstwa :)

No to remont zakończony 28.03.2013 godz. 19.47 :)

OGÓLNE ZADOWOLENIE :)

Stolik i kanapa czasowe.

Ukryta Zawartość

post-41982-0-03125600-1364557837_thumb.jpg

post-41982-0-64889000-1364557848_thumb.jpg

post-41982-0-25976000-1364557904_thumb.jpg

post-41982-0-82901000-1364557949_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gregorypek2

bardzo przyjemne wnętrze.

Po prawej stronie masz otwartą przestrzeń, nie wpływa to negatywnie na dźwięk?

Mam podobnie i muszę kombinować, żeby grało "równo".

Ja na razie to się przyzwyczajam do nowego odbioru bo to jest tak jakbym wymienił klocki na kilka półek w górę w porównaniu z tym co było, ale jest tak jakbym delikatnie a może nie dźwięk miał po lewej stronie. W miejsce tej wolnej przestrzeni mam zamiar wstawić mobilny dyfuzor, który będę wsuwał wzdłuż tej krótkiej ścianki jak nie będzie słuchania, ale to w niedalekiej przyszłości na razie oswajam się z dźwiękiem :)

Duża zmiana była po wstawieniu PT80, scena większa, więcej smaczków dźwięk pełniejszy, bas bardziej kontrolowany nie taki rozlazły,ale wizualnie :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak jakbym delikatnie a może nie dźwięk miał po lewej stronie.

Dokładnie o to mi chodziło, tez mam wrażenie nierówno grających kanałów, uciekania dźwięku z jednej strony.

• 3 tygodnie później...

No to wprowadziłem trochę zmian, jak narazie tak na próbę. Zmiana potężna, ale muszę się jeszcze osłuchać, biegam z tymi skrzynkami po pokoju i szukam właściwego ustawienia :):):)

Ukryta Zawartość

post-41982-0-91657200-1366010302_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ustalałeś miejsca pierwszych odbić? Wydaje mi się, że z boczne są trochę za wąskie.

No tak jak widać na zdjęciu, po środku kolumna-słuchacz (odległość ok 2m) wym.60x120

Potrzebujesz do tej metody drugiej osoby i lusterka. Siadasz w miejscu odsluchu a Twój pomocnik przesuwa lusterko wzdłuż bocznej ściany. Gdy zobaczysz w nim kolumnę zaznaczasz to miejsce, lusterko jest przesuwane dalej aż do momentu gdy zobaczysz drugą kolumnę. Ponownie zaznaczasz to miejsce. Dodajesz jeszcze parę cm z obu stron i masz miejsce bocznego odbicia.

P.S.

Widzę, ze używasz dyfuzorow od Cezarego, może chciałbyś napisać parę słów o ich działaniu w wątku Klubowym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepiej sprawdziło się takie ustawienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I z ładnego przytulnego mieszkanka zrobiła się dziupla.

:):):) No tak się składa że jak trzeba to słucham w dziupli a jak nie trzeba to odpoczywam w ładnym i przytulnym domku :)

eeee..,rydz, chyba sie troszkę zapędziłeś.Kawa Ci nie smakowała czy co?:))

Jak by nic nie zrobił, to by pojechali po nim.Gdy przeprowadził adaptację, to też źle.

ech..,jak tu dogodzić ludziom.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />eeee..,rydz, chyba sie troszkę zapędziłeś.Kawa Ci nie smakowała czy co?:))<br />

Eee,kawa była super,piano chyba nie chcesz powiedzieć że z ustrojami pokoik ładniejszy :)

<br />Rydzu to wszystko na próbę, ale będą podobne tylko dopasowane kolorystycznie i rozmiarowo :) <br />

Też tak myślę,że na próbę tyko:)

Pomieszczenie jest przygotowane "moim" zdaniem" :) do odsłuchu muzyki,niewiele bym zmienił.

Ten zestaw "moim zdaniem" :) gra bardzo dobrze bez tych ustrojów,i one w tym pomieszczeniu nie wnoszą wiele.

Jak się mylę ,wal śmiało!

Pozdrawiam.

Z punktu widzenia estetyki wnętrza, to ustroje w tej/podobnej formie nie dodają uroku.

Jednak powiedzmy sobie szczerze - to nie konkurs piękności na łamach MuratorDom czy Weranda, ale adaptacja częsci odsłuchowej, a ta ost.wymaga wyrzeczeń, kompromisów.

Z racji, ze trochę obcuję z tematyką wnętrz, to imho, i tak ciekawie pogodził akustykę z estetyką/funkcjonalnością pokoju, a to nie łatwe zadanie.Ciekawie rozwiązał ścianę za kolumnami.Zastosował oszczędną paletę barw, ale balans kolorów wydaje się właściwy.

Autor zdjęcia wspomniał, ze to próby i wierzę, ze za jakiś czas jeszcze bardziej dopracuje załączone wnętrze.

Jesli mógłbym coś podsunąć, to rozważ, aby zmienić barwę czarnego ustrojstwa(pod włącznikami) na zbliżoną barwie ściany.Zyskasz trochę optycznego oddechu, przestronności.Jeśli zdjęcie nie przekłamuje, to zauważ, że ściana za głośnikami+ustroje+kolumny "zaciemniły" ten fragment pokoju i mimo oświetlenia naturalnego jest trochę ciemno- dosłownie na granicy balansu.

W sumie, imho, ciekawa aranżacja i nie ma się czego wstydzić.

Sam niedawno dokonałem pewnej adaptacji i choć jest zgoła odmienna, to wiem ile wymaga wysiłku.

Rydzu zapraszam do siebie, celem eksperymentu wyniesiemy ustroje z pokoju, posluchamy muzyki, a pózniej je wyniesiemy z powrotem i porównamy co się zmieni. Gwarantuje Ci, że będą wyraźne różnice i to bez względu na jakość sprzętu.

Eee,kawa była super,piano chyba nie chcesz powiedzieć że z ustrojami pokoik ładniejszy :)

Też tak myślę,że na próbę tyko:)

Pomieszczenie jest przygotowane "moim" zdaniem" :) do odsłuchu muzyki,niewiele bym zmienił.

Ten zestaw "moim zdaniem" :) gra bardzo dobrze bez tych ustrojów,i one w tym pomieszczeniu nie wnoszą wiele.

Jak się mylę ,wal śmiało!

Pozdrawiam.

Zgodzę się z Tobą ale tylko w kwestii że ten sprzęt gra bardzo dobrze :), natomiast grubo się mylisz twierdząc że ustroje niewiele wnoszą. Ja też czytałem wiele i się nasłuchałem, ale musiałem się przekonać osobiście i po wstawieniu tych skrzynek dźwięk tyle zyskał że trudno teraz sobie wyobrazić że mogło by ich nie być. nie wiem na czym tam latasz ale weź wypożycz i posłuchaj a odkryjesz coś zupełnie nowego :) To że bez nich ładniej wiem :) no ale zamiar był taki żeby to grało na max swoich możliwości.

Rydzu kolego sympatyczny :) specjalnie dla Ciebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O widzisz,teraz to co innego,ale poprzednio z tymi dziuplami na dzięcioły? :)))

Pozdr.

rydzu............ Co ty wiesz o zabijaniu znaczy słuchaniu :):):):):)

Z punktu widzenia estetyki wnętrza, to ustroje w tej/podobnej formie nie dodają uroku.

Jednak powiedzmy sobie szczerze - to nie konkurs piękności na łamach MuratorDom czy Weranda, ale adaptacja częsci odsłuchowej, a ta ost.wymaga wyrzeczeń, kompromisów.

Z racji, ze trochę obcuję z tematyką wnętrz, to imho, i tak ciekawie pogodził akustykę z estetyką/funkcjonalnością pokoju, a to nie łatwe zadanie.Ciekawie rozwiązał ścianę za kolumnami.Zastosował oszczędną paletę barw, ale balans kolorów wydaje się właściwy.

Autor zdjęcia wspomniał, ze to próby i wierzę, ze za jakiś czas jeszcze bardziej dopracuje załączone wnętrze.

Jesli mógłbym coś podsunąć, to rozważ, aby zmienić barwę czarnego ustrojstwa(pod włącznikami) na zbliżoną barwie ściany.Zyskasz trochę optycznego oddechu, przestronności.Jeśli zdjęcie nie przekłamuje, to zauważ, że ściana za głośnikami+ustroje+kolumny "zaciemniły" ten fragment pokoju i mimo oświetlenia naturalnego jest trochę ciemno- dosłownie na granicy balansu.

W sumie, imho, ciekawa aranżacja i nie ma się czego wstydzić.

Sam niedawno dokonałem pewnej adaptacji i choć jest zgoła odmienna, to wiem ile wymaga wysiłku.

Piano dzięki za pozytywną ocenę mojej pracy(6 tygodni na drabinie ;) ) Jeśli chodzi o zmianę jednego panela na inny kolor to odpada bo na żywo te cztery jakoś współgrają ;) Ogólnie jak na początek to nie miałem innego pomysłu na wykonanie obudowy dla PT80 do tego wnętrza ale myślę że z czasem coś wymyślę takiego co nie będzie i mnie denerwowało bo nie ukrywam że te ustroje uroku nie dodają ;) ale dla tego efektu co oddają to naprawdę warto, bo przyjemność ze słuchania jest ogromna :)
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.