Skocz do zawartości
IGNORED

Mały pokój - mały problem, duży pokój...

Awo

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie - niby jak z dziećmi. Do tej pory moje pokoje nie miały więcej niż 20 m2, jakoś udawało mi się zapanować nad ich akustyką - a to ustawieniem, wyposażeniem, panelami z wełny. Teraz jednak mam już pokój 'docelowy' i całkiem spory 6,5x5,2x2,57. Tylko, że na poddaszu - więc ze skosami na dwóch ścianach. Obawiam się, że tym razem samodzielna walka z akustyką jest ponad moje siły.

Czy są w zasięgu jakieś wraże siły, który by w tym zadaniu pomogły w okolicach Wrocławia?

Powiem Ci tak szału nie ma.

Jeśli popatrzeć na rozkład modów osiowych, skośnych i stycznych to będziesz miał mocno podbarwioną średnicę bo do 200 Hz rozkład modów jest bardzo niekorzystny. Dalej ciągną się do 300 ale już słabsze. Rozkład Bonello też mógłby być dużo lepszy.

Bez pomiaru bym się nie zabierał ale teoretycznie główne mody to:

86.9 hz (1,0,0 Axial)

108.7 hz 20% (0,1,0 Axial)

139.1 hz 21.8% (1,1,0 Tangential)

173.8 hz 19.9% (2,0,0 Axial)

205.0 hz 15.2% (2,1,0 Tangential

Później masz jeszcze 10 rezonanse które tworzą cztery duże mody pomieszczenia. Są troszeczkę rozlane choć można określić ich częstotliwości "graniczne"

Na te konkretne wyżej dawał bym pułapki basowe gdzie F1 i F2 danego rezonatora były by bardzo blisko siebie więc rezonator był by bardzo dokładny ale wymaga też dokładne strojenia F1,F2 i Frez. Te powyżej trzeba zobaczyć jak się ułożą może nie będzie trzeba stosować pułapek.

Można je rozmieścić w zależności od rodzaju modu (skośny, styczny, osiowy ) choć klasyką tematu będzie narożnik :).

Potem można dyskutować na temat wytłumiania pomieszczenia.

Ten przykład pokazuje dlaczego lubię prostopadłościany, dość łatwo określa się mody itd. Z bardziej fikuśnymi oprogramowanie już sobie nie radzi i potrzebny jest pomiar.

Tutaj bez pomiaru też bym nic nie robił.

Pozdrawiam Arczi

Dzięki arczi! To, że szału nie ma, to wiem, a nawet słyszę. I właśnie zdaję sobie sprawę, że pomiar w tym przypadku, to koniecznośc. Pomiar i jego dobra interpretacja. I tu się niestety poddaję - ani sprzętu, ani umiejętności.

Jak na razie, to 'nausznie' stwierdzam, że czas pogłosu jest dużo za duży. Jest też całkiem ładny flutter. Ale jest potencjał w tym pokoju, zwłaszcza, że jest to z założenia pokój muzyczny, więc kompromisy względem innych funkcji nie będą dyktowac rozwiązań.

Ja takowy też będę adaptował ale obecnie mam multum innych wydatków więc muszę poczekać.

Na początek zajmij się modami, trzepoczące echo to najmniejszy problem ze wszystkich.

Co do układu i adaptacji pomieszczenia ja będę robił bardzo klasycznie. Czyli będę tłumić z przy kolumnach a rozpraszać za mną.

W rogach przy kolumnach strojone rezonatory na główne mody co powinno nadać liniowości w najniższym basie.

Na rogach za słuchaczem będą corner traps. Które działają głównie powyżej 100 Hz. Choć ja to chce przykryć panelem ze wzorem binarnym dodatkowo strojonym na około 100 Hz. Powinno to osłabić wszystkie mody pomieszczenia (głównie te niskie) i dodatkowo troszkę pochłaniać do kilku set Hz (trzeba przeliczyć).

Dyfuzor za mną będzie strojony na około 489Hz czyli odcięcie od dołu będzie około 245 Hz co jest dość dobrym wynikiem. Z racji że będzie na całą ścianę (3 metry na 2 metry) i jest to 101n to zapewni bardzo dobre rozpraszanie w całym paśmie i odcięcie powyżej 6KHz dzięki czemu możemy mówić że rozprasza naprawdę szeroko pasmowo. Bo od 245 Hz do 6800 Hz, powyżej można mówić o pochłanianiu dyfuzora ze względu na użyty materiał. Więc powinno to się dopełnić z corner traps. Bo liczę że gdzieś to się zejdzie koło 300 Hz. Potem będą kwestie SIBIR czyli nakładanie się fali odbitej od ściany względem emitowanego dźwięku z kolumny. Myślę że tutaj będzie umieszczony panel ze wzorem binarnym (również) strojenie do policzenia. Klasycznie będą dyfuzory w miejscu pierwszych odbić dodatkowo pomiędzy kolumnami pochłaniacz z wełny mineralnej + dobranie tłumienia w całym pomieszczeniu do osiągnięcia średniego czasu pogłosu w okolicy 0,35 s

Awo

muszę Cię przeprosić bo źle przeliczyłem twoje wymiary, poprawne mody to:

26.5 hz (1,0,0 Axial)

33.1 hz 19.9% (0,1,0 Axial)

42.4 hz 21.9% (1,1,0 Tangential)

53.0 hz 20% (2,0,0 Axial)

62.5 hz 15.2% (2,1,0 Tangential)

Tak wygląda poprawnie kwestia modów i rozkład jest dużo lepszy i Bonnello wygląda całkiem sensownie.

Myślę że trochę wysiłku i będziesz mógł się cieszyć dobrym dźwiękiem.

Robi wrażenie - mam tylko pytanie, czy owe 0,35 s nie będzie trochę za "krótko"?

Mac napewno nie, zobacz jakie czasy pogłosu ustaliło BBC wedle badań. Dodatkowo wedle znanej nam książki jakie są proponowane czasy pogłosu dla muzyki i mowy. Mogę też się podeprzeć normą THX wedle Georga Lucasa.

Co do pomieszczenia naszego kolegi wedle wyliczeń wychodzi:

- "17) IEC 60268-13: Recommendation for listening room:1998" 1 : 1.963 : 2.593

RT60 (IEC/AEC N 12-A standard): 286 ms

- ą50ms from 200Hz to 3.5kHz = 236 to 336ms

- ą100ms above 3.5kHz = 186 to 386ms

- <+300ms at 63hz = 586ms

- 300<RT60<600ms

RT60 (ITU/EBU Control Room Recommended): 237 ms

- ą50ms from 200Hz to 4kHz = 187 to 287ms

- <+300ms at 63hz = 537ms

- 200<RT60<400ms

Więc jak widzisz proponowane czasy pogłosu dla poszczególnych oktaw są niższe niż 0,3 s więc spokojnie będzie tak jak mówię. Choć dla niskich składowych sięga nawet około 0,5s. Kwestia doboru materiałów i podejścia.

Myślę że proponowane przezemnie rozwiązanie jest w miarę optymalne. Wiadomo że propagacja fiali dźwiękowej jest daleka od losowej więc i nie ma jednej słusznej drogi.

Pozdrawiam Arczi

Więc jak widzisz proponowane czasy pogłosu dla poszczególnych oktaw są niższe niż 0,3 s więc spokojnie będzie tak jak mówię. Choć dla niskich składowych sięga nawet około 0,5s. Kwestia doboru materiałów i podejścia.

To fakt.

Zapytałem, bo dość trudno uzyskać w paśmie słyszalnym 0,3 s dla tego przedziału częstotliwości.

Zapytałem, bo dość trudno uzyskać w paśmie słyszalnym 0,3 s dla tego przedziału częstotliwości.

Myślę że jest to do zrobienia jak pamiętam czytałem jakieś opracowanie właśnie BBC i w normalnym mieszkaniu nie wiele im brakowało. Choć domyślam się że niektórzy lubią bardzo pełne wnętrza i stąd taki wynik.

Dzięki Arczi za kolejną porcję danych. Pomiar muszę tak, czy siak zrobić i będzie zrobiony - mam nadzieję w niedługim czasie. Wtedy się okaże, co trzeba będzie zrobić aby okiełznać tę materię.

Ja ustawiłem sie pod skosami przy ściankach kolankowych. Wiadomo - przy pustych ścianach jest pogłos ale niewielkim kosztem można to zniwelować. Sporo też dało tłumienie nad miejscem odsłuchu, pierwszych odbic oraz na ścianach szczytowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wcześniej już miałem miejsce odsłuchowe na poddaszu, z tym, że było ono dużo ciaśniejsze. Łatwiej było zapanować nad akustyką tam.

Teraz próbuję ustawień i na krótszej ścianie, i pod skosami. Niestety pogłos i niskie mody nie pozwalają na razie na uzyskanie sensownych efektów.

Zrobimy pomiary i okaże się co i jak dużo trzeba będzie dołożyć do pokoju. Ze skosami jest o tyle 'zabawnie', że metoda lusterkowa poszukiwanie miejsc pierwszych odbić umiejscawia je dość wysoko na skosach. Coś na te miejsca trzeba będzie wymyślić. Może skyliny?

• 4 miesiące później...

Pokój pomierzony jakiś czas temu, ale ciągle coś stawało na drodze, aby pomiary się pojawiły.

A teraz jeszcze mnie technika dobija - jak wkleić obrazki? Pewnie proste....

Dzięki za podpowiedź.

No to próbujemy wkleić pomiary.

Wyniki dość nietypowe wyszły. Dla przypomnienia - jest to pokój na poddaszu, dość duży, dwie ściany szczytowe murowane, reszta to skosy G-K.

Zachęcam do komentarzy.

Ukryta Zawartość

post-2208-0-00422100-1363722351_thumb.jpg

post-2208-0-90936000-1363722383_thumb.jpg

post-2208-0-76769900-1363722395_thumb.jpg

post-2208-0-42255800-1363722534_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedz proszę jaką masz kolumnę?

Zwiększ głośność i zrób tak by pomiar miał 60dB rozpiętości.

dodatkowo zrób wygładzanie 48okt

Co gorsza symulację jaka była robiona była dla prostopadłościanu a teraz zreflektowałem się że to poddasze.

Widzę dużo osób się zdecyduje na poddasze co na moje oko sprawy jakoś nie ułatwia.

Kolumny, na których był robiony pomiar, to Xavian Giulia.

Niestety z pomiarami nic nie zrobię - nie ja je robiłem, nie znam się na tym.

Może Mirek coś odpowie na tematy pomiarowe.

Zwiększ głośność i zrób tak by pomiar miał 60dB rozpiętości.

Nie rozumiem o co Ci chodzi.

Wygładzanie jest na 48dB/okt.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Nie rozumiem o co Ci chodzi.

Wygładzanie jest na 48dB/okt.

Jeśli wygładzanie jest to ok.

Co do głośności chodziło mi o pomiar z wyższym natężeniem dźwięku. Można wtedy zobaczyć czy coś się nie wzbudza itd. Poza tym jak słucham symfoniki to fragmenty mają ponad 90 dB a czasami 50 dB więc osobiście robił bym pomiar na wyższym poziomie głośności (choć trzeba uważać bo to czysty sinus jest).

No i oczywiście nie czepiam się żeby nie było :)

Pomiary robione późnym wieczorem w domu daleko od jakichkolwiek źródeł hałasu, więc nie było potrzeby robić głośniej. Szum tła wynosił około 32dB.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Pewnie zauważyliście dołek w odpowiedzi pomieszczenia poniżej 60 Hz. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że Arczi właśnie podejrzewał o to głośniki użyte do pomiarów.

Tym razem to nie to. Powodem tego dołka jest poddasze i duża powierzchnia skosów - robią za wielkopowierzchniowy absorber niskoczęstotliwościowy. Jaka na to rada? Niestety subwoofer.

Pomiary robione późnym wieczorem w domu daleko od jakichkolwiek źródeł hałasu, więc nie było potrzeby robić głośniej. Szum tła wynosił około 32dB.

To nie ma tematu :)

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że Arczi właśnie podejrzewał o to głośniki użyte do pomiarów.

Myślałem że może jakimiś "audiofilskimi" monitoreczkami nagłaśniasz halę :) no i zastanawiałem się skąd taki spadek na basie. No ale nie pasował mi do tych monitorków tak mocno pobudzony rezonans. No ale się wyjaśniło :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.