Skocz do zawartości
IGNORED

Przeróbka Akai CD-79 - przystosowanie do sygnałów zewnętrznych

Gość SlawekR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panów.Może ktoś miał do czynienia z Coplandem CDA 288 i posiada schemat,serwisówkę do niego.Interesuje mnie dorobienie wejścia na DACa,na pokładzie 4xPCM63P.Dziękuję.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

No i nie udało się znaleźć tego Denona z PCM63. Żaden spis, w stylu jak wyżej, na takie model nie wskazuje.

Kolega wyżej (Nick30) wspominał coś o jakimś toploaderze. Nie przeczę że takie coś gdzieś w ogóle może istnieć. Może gdzie na rynek japoński Denon wypuścił jakieś jednostkowe egzemplarze. Aczkolwiek nie przypuszczam, aby Koledze Nikiforowi chodziło o takiego toploadera, gdy wypowiadał się negatywnie o wrażeniach z odsłuchów Denona wyposażonego hipotetycznie w te kości. Więc uważam, że słuchał CDka na całkiem innych kościach, najprawdopodobniej na PCM56/61.

Reasumując pozwolę sobie być odmiennego zdania, w stosunku do tego co napisał Kolega wcześniej, że "mało widziałeś tych Denonów", bo w czasach świetności tych CDków widziałem, słuchałem i się naprzerabiałem, tych sprzętów jednak całkiem sporo :-). I Denona na PCM63, a już w szczególności w gradacji "K", traktuję w kategoriach Yeti. Ktoś, gdzieś, widział, ale nie jest w stanie powiedzieć, co, gdzie i kiedy :-).

A wracając do wątku pierwotnego. Muszę stwierdzić, że pożenieniem tych przetworników z nowoczesnym interfejsem wejściowym, bardzo dobrze im służy. Sam przetworniki mają natywnie wiele do zaoferowania w dole i środku pasma, a dodanie im dobrego źródła sygnału, w postaci nowoczesnego interfejsu, podciąga jakościowo górę, która jest piętą achillesową multibitów. I które, w związku z tym, wymagają możliwie najlepszego źródła sygnału, żeby zaprezentować co potrafią. Niestety, PCM63 pochodzą z czasów, gdy wyprzedzały jakościowo i technologicznie, to co było do nich przypinane. Taki plastikowy mechanizm Sony z laserem KSS150A, po prostu nie przystawał jakościowo do tych kości i nie był zdolny zapewnić im wystarczająco dobrej jakości sygnału wejściowego. Co innego dobry interfejs wejściowy i sygnał z komputera, najlepiej asynchroniczny. To świetny przykład jako tło dla dyskutujących i rozważających "wyższość" CD nad komputerem i odwrotnie. Dla mnie, w tej konfiguracji, napęd CD po prostu nie ma żadnych szans. Zaznaczam, w tej konfiguracji, czyli to co tam siedzi fabrycznie (napęd Sony z KSS150A) i z fabryczną elektroniką sterującą.

Witam panów.Może ktoś miał do czynienia z Coplandem CDA 288 i posiada schemat,serwisówkę do niego.Interesuje mnie dorobienie wejścia na DACa,na pokładzie 4xPCM63P.Dziękuję.

Co tam siedzi przed przetwornikami, zaglądałeś? Jaki filtr cyfrowy, DF1700, jego odpowiednim od NPC, czy może coś nowszego, PMD100 na ten przykład? HDCD obsługuje? Bo jeśli tak, to jest duża szansa, że wsadzili tam PMD100.

Pytam co siedzi w środku, bo jeśli coś znanego, to serwisówka może ostatecznie okazać się zbędna. Wystarczą noty aplikacyjne poszczególnych kości.

EDIT

Już sprawdziłem, siedzi tam PMD-100. Widziałem zdjęcia w środku tego Complanda, w zasadzie na 95% wiem nawet w którą złączkę trzeba się wpiąć z sygnałem. Jeszcze tylko trzeba załatwić sprawę sygnału "mute" i pełen luzik :-). Dość czytelna konstrukcja, więc nie powinno być najmniejszych problemów.

Chętnie odkupię takiego Coplanda, może być mechanicznie padnięty na amen.

Żartuję oczywiście, chociaż może i nie żartuję.... :-D. W każdym razie to klasyczny przykład w rozważaniach, czy warto przerabiać CD na zewnętrzny przetwornik. Gdyby takiego fabrycznego DACa dorwać, na czterech PCMkach, to kosztowałby zapewne z pierdylion złotych.

Tak,obsługuje on HDCD,choć mam tylko dwie takie płyty.Z tą górą w tym Coplandzie to fakt,że jest nieco słabsza jak np w starym Denonie 1800,którego do tej pory używałem po lekkim tuningu,ale w nim już laser ledwo zipi.Dzięki za odpis.Jeszcze się do Ciebie odezwę na pw.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Żeby była jasność, pytanie o HDCD było wyłącznie po to, aby zidentyfikować kostkę filtra cyfrowego, który to obsługuje. W tym przypadku PMD-100. Nie chodziło mi o jakiekolwiek realne zastosowanie HDCD w praktyce, bo to bardziej ciekawostka niż realna funkcjonalność. Wolę o tym wspomnieć, zanim ktoś znowu zacznie szukać kolejnych kwadratowych jaj :-).

• 4 lata później...

Od niedawna mam tego cd z chęci posłuchania pcm63,czy jest ktoś jeszcze co by z niego wycisnoł modami max,niech się podzieli doświadczeniami

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.