Skocz do zawartości
IGNORED

akutyka w 11 m2 co sadzicie o moim pomysle...

Stiffi

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie koledzy ...Czy moj ustrój tzn panele drewniane ktore bez watpienia wchłaniaja i rospraszaja i dodaja brzmienie uroku. wystarczą. Probowałem sie podpiac pod temat ale sa podpbne ale nie takie same. Moj pokoj ma 5metrow długosci 2,2 szerokosci ,bardzo malo wiem, ale tez slablo umeblowany.Moje pytanie brzmi czy dobrze cos przestawic zmienic. Akustyce znam tylko podstawy .słucham lekkiego rocka .chilloutow Polski wokal.DORADZCIE czy cos sIe da wykszesiĆ PARAMETRY SPRZETU To :

JBL E30----------( KABL ZA 11 ZŁ/M I ZWORKI Z QED'A ZA 40 ZŁ)

WZMACNIACZ TO cAMBRIDGE aUDIO AZUR 540 -------------(ZE ZWYKLYM KOMP PRZEWODEM)

CD HARMAN HD 970 i (interkonekt albedo blue)

Prosze smiało pisac nawt surowo co jest nie tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

hej no nie stac mnie w tej chwili na stedny koszt okolo 300 zł z allegro a te podłogowki maja wyokosc 80 cm czyli w miare ujdze pozatym jak jest wyzej jest mniej" przeszkod" dla dzwieku

słabe zdjęcie ,ja bym zaczął od wysunięcia kolumn na pokój jeżeli jest taka możliwość i ustawienia paneli akustycznych w miejscach pierwszych odbić,napisz coś więcej o tych panelach i zrób lepsze foty,pozdro Paweł

Moge odsunać troche monitory od sciany za zestawem , od bocznych to nie bo nie wejde do pokoju.Jesli chodzi o pierwsze odbicia to prosze przestaw mi je na jakims prostym rysunku na takim dlugim i waskim prostokacie np.podam zdjecie w zalaczniku. PROSZE O POMOC NAPEWNO COS WYMYSLICIE

SORRY ZA JAKOSC I WIELKOSC ZDJEC

Przeprawszam za jakosc zdjec oraz ich wiekosc

Ukryta Zawartość

post-10513-0-77147100-1352467114_thumb.jpg

post-10513-0-64300500-1352467133_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Imacmanie czy jak wkręce kolce pod te kolumny co robia za stendy to cos poprawi bo ja wykrecilem bo mi troche basu ucielo i po za tym kolumna jedna wazy 10 kg bo ma 3 kg balastu dosypanego moze te kolce wyeliminuja te mozliwe rezonanse co o tym myslisz?

mam nowe miejsce czyli pod oknem zobaczcie .Bas sie poprawil i sciany boczne sa zagospodarowane 60 cm od sciany za zestawem .czyli w sumie powinno byc ok gra inaczej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ustawienie jest najlepsze jakie udało mi sie ustawic.. Zagospodarowanie scian bocznych to podstawa.Kolce! własnie do czego wlasciwie słuza/?, zdania sa podzielone.W moich kolumnch podlogowych Gale ktore sa stendami ze wzgledu finansowych .Na nich spoczywaja Jbl E 30 ..Różnica jaka za uwarzyłem dokrecajac jest jak najbardziej na plus teraz słysze po co wogule te kolce.Bas jest ciut mniejszy ,lepsza kontrola (mniej buczy) tzn nie ze wogole u mnie buczy :p ,dobra niewazne .dzieki...Co moglbym teraz pozmieniac? czy dac sobie sokuj i sluchac muzyki.Prosze piscie pozdrawiam audiofile i tych biednych i bogatych :))

Cześć,

może spróbuj czegoś zupełnie innego, tzn. ustaw kolumny na dłuższej ścianie. Efekt powinieneś mieć piorunujący, zrobiłem na szybko szkic żebyś wiedział o co chodzi, będziesz siedział na wprost kolumn, odległość między nimi ustal na ok. 150 - 200 cm, najlepiej aby odległość od ściany tylnej wynosiła chociaż 30cm, a od bocznych 50cm? Oczywiście kolumny skręć na siebie, lub tak aby krzyżowały się minimalnie przed Tobą, zobaczysz sam jak będzie Ci bardziej pasowało. Mój pokój niewiele się różni, 4,7m x 2,5m, a dopiero przy takim ustawieniu można posłuchać, mówię poważnie, spróbuj a nie pożałujesz. A już w ogóle nie przejmuj się, że brakuje kasy na sprzęt, każdemu brakuje i nawet jeśli już ktoś wydał krocie, to uwierz, że nadal może być nie zadowolony. Najważniejsze żeby cieszyć się tym co się ma i słuchać muzyki z przyjemnością, ja niestety przez kłopoty finansowe musiałem pozbyć się tego na co zbierałem parę lat (chociaż nie było to nie wiadomo co) i teraz gram na starym sony f235r i tannoyach f1, ktore to niestety zastapily creeka evo i kefy q3, takie życie...

p.s. co jest nie tak z tymi gale, że służą tylko za podstawki?

i oczywiście nie zapomnij wpasować ustrojów za kolumnami i w rogach pokoju

80681729.jpg

Moj pokoj ma 5metrow długosci 2,2 szerokosci

Cześć,

może spróbuj czegoś zupełnie innego, tzn. ustaw kolumny na dłuższej ścianie. Efekt powinieneś mieć piorunujący, zrobiłem na szybko szkic żebyś wiedział o co chodzi, będziesz siedział na wprost kolumn, odległość między nimi ustal na ok. 150 - 200 cm, najlepiej aby odległość od ściany tylnej wynosiła chociaż 30cm, a od bocznych 50cm? Oczywiście kolumny skręć na siebie, lub tak aby krzyżowały się minimalnie przed Tobą, zobaczysz sam jak będzie Ci bardziej pasowało. Mój pokój niewiele się różni, 4,7m x 2,5m, a dopiero przy takim ustawieniu można posłuchać, mówię poważnie, spróbuj a nie pożałujesz. A już w ogóle nie przejmuj się, że brakuje kasy na sprzęt, każdemu brakuje i nawet jeśli już ktoś wydał krocie, to uwierz, że nadal może być nie zadowolony. Najważniejsze żeby cieszyć się tym co się ma i słuchać muzyki z przyjemnością, ja niestety przez kłopoty finansowe musiałem pozbyć się tego na co zbierałem parę lat (chociaż nie było to nie wiadomo co) i teraz gram na starym sony f235r i tannoyach f1, ktore to niestety zastapily creeka evo i kefy q3, takie życie...

p.s. co jest nie tak z tymi gale, że służą tylko za podstawki?

i oczywiście nie zapomnij wpasować ustrojów za kolumnami i w rogach pokoju

80681729.jpg

Mi się wydaje że 2,2m szerokości to trochę za mało żeby ustawiać kolumny na dłuższej ścianie. Bliskość ściany za słuchaczem i za kolumnami spłaszczy dźwięk do lini kolumn. Jeśli Stiffi odsunie kolumny od tylnej ściany to się okażę że siedzi między kolumnami - inaczej tego nie widzę przy tak wąskim pokoju.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ja mam 2,5 metra szerokości, kolumny 50cm od ściany i bez problemu poruszam się po pokoju, tym bardziej na nich nie siedzę, a 30cm różnicy miedzy pokojami to nie tak wiele, spróbować warto, jeśli z tego lub innego powodu nie będzie pasowało, to zawsze można przecież wrócić do poprzedniego ustawienia, nie zniechęcaj kolegi do prób.

Przecież ja nie twierdzę że przy takim ustawieniu nie będzie grało, tylko że z akustycznego punktu widzenia nie będzie to raczej dobre ustawienie. 2,2m szerokości minus 0,5m odległości kolumny od ściany minus 0.32m głębokość kolumny, minus kolejne 50cm odległośc głowy od ściany za słuchaczem to daje raptem 90cm odległości do przedniej ścianki monitorów. Nie wiem jak dla Ciebie kuli ale dla mnie odległość poniżej metra od głośników to już jest praktycznie siedzenie między nimi. A to że można się po takim pokoju jeszcze jako tako poruszać to już inna sprawa.

a 30cm różnicy miedzy pokojami to nie tak wiele

W takim wąskim pokoju 30cm to baaaaaardzo duzo. Oczywiście próbować warto i nikogo nie zniechęcam do prób. Wyraziłem tylko SWOJĄ opinię na temat tego konkretnego ustawienia. :)

Narysowałem to samo co kuli tylko zachowując skalę (pominąłem drzwi i okno). Na takim rysunku widać już że troche ciasno...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Kanapa na środek ściany, kolumny na przeciwna scianę pomiędzy komodę, albo powiesić na wieszakach, a biurko pod okno.

Między kolumnami na ścianie dyfuzor za kanapą wytłumienie albo odwrotnie. Ale nie z paneli.

Potwierdzam zdanie , że na dłuższej ścianie zagrają lepiej.Nie wiem z czym to jest związane ale u mnie czuje się wyraźną różnicę.

Kolumny jednak wolą dużo wolnego miejsca po bokach niż z tyłu.Masz bas reflex z przodu wiec mogą stać blisko tylnej ściany.

Ja bym zmienił jeszcze kolumny na lepsze.

Masz bas reflex z przodu wiec mogą stać blisko tylnej ściany.

Czyli sugerujesz tym samym, że jedynie obecność tylnego bass-reflexu jest przeciwskazaniem do stawiania kolumn głośnikowych blisko ściany za nimi? Problemy z basem przy niedużej odległości kolumn od ściany to tylko część wszystkich problemów. A co z pierwszymi odbiciami? Przecież to głównie one są odpowiedzialne za rozmycie i spłycenie sceny. Efektem tego jest dźwięk "przyklejony" do głośników.

Wrocilem do pierwotnego.ustawienia .Lepsze jest pod krotsza ,brak basu ledwo puka a przeciesz korektorem nikt sie nie bawi zdecydowanie na krotsza sciane .Pokabinowac z akustyka.szersze stereo to nie zawsze lepsze brzmienie pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.