Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 3802 + Magnat Quantum 605 brak basu?

as13

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku witam wszystkich. Sugerując się opiniami na różnych forach skompletowałem zestaw ampli DENON 3802 + fronty Magnaty Quantum 605 (nowe) + center 25W i tył 2x70W od wieży SONY mhc rx100av (przejściowo). Zestaw miał być uniwersalny i odtwarzać głównie dźwięk z TV (muzyka, film) i zastąpić jakiś marketowe dziadostwo PHILIPSA. Zależało mi żeby w miarę przyzwoicie grał w STEREO. Podłączyłem wszystko, fronty ustawiłem na Large, suba wyłączyłem i lipa, BRAK BASU. Zestaw podłączałem przez SPDIF i RCA cały czas to samo. Zaznaczam, że nie mam doświadczenia z innymi ampli ale w porównaniu do mojej pierwszej wieży SONY z PLII (sprzed ponad 10 lat) która była podłączona swego czasu do TV i kompa to DENON wypada cienko pod względem basu (oczywiście tylko basu bo dźwięk ogólnie bardzo mi się podoba). Podejrzewam, że ampli jest uszkodzony (nie wyłącza suba i tnie od 80Hz) albo coś źle ustawiam, możecie coś podpowiedzieć? Z góry dziękuję.

Te kolumny mają potężny bas i do tego jego nadmiar. Amplituner jest słaby, nie wyciśnie z nich pewnie wszystkiego, ale...

Zrób reset amplitunera, sprawdź dwa parametry - opóźnienie kanału lewego i prawego w setupie (audio delay) oraz wzmocnienie kanałów.

Audio delay jak jest różne dla lewego i prawego kanału, a siedzisz pośrodku kolumn to ucina bas (przesunięcie fazowe). Z kolei jak siedzisz z boku gdzieś, nie pośrodku kolumn to tą samą metodą można zrobić bas jakbyś siedział pośrodku.

Te kolumny mają potężny bas i do tego jego nadmiar.

Wiem dlatego je kupiłem, miał to być kompromis między brakiem suba, dobrym basem i późniejszym zakupem wzmaka stereo do muzyki (na super hiper efektach w KD aż tak mocno mi nie zależy i sadziłem, że kolumny spokojnie sprostają wymaganiom)

Zrób reset amplitunera, sprawdź dwa parametry - opóźnienie kanału lewego i prawego w setupie (audio delay) oraz wzmocnienie kanałów.

Reset robiłem z 5 razy i nic. Sprawdzę jeszcze audio delay. Wzmocnienia kanałów nie mogę znaleźć w setupie no chyba, że chodzi o ustawienie frontów na Large?

Ten amplituner tak ma. Dźwięk można zrównoważyć stosując jakieś ciemne kolumny. U mnie grał kiedyś z Wharfedale Diamond 9.5 i było OK. NIe nadaje się dla osób, które słuchają HIP-HOP, Techno itp. Bo nie ma "ŁOJENIA"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) włącz przekierowanie niskich tonów do kolumn głównych i wtedy usłyszysz bas ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) włącz przekierowanie niskich tonów do kolumn głównych i wtedy usłyszysz bas ;)

Nie w tym rzecz. Pisaliśmy już kilka razy na forum o amplitunerach Denona AVR 3801, 3802, 3803. One mają taką charakterystykę brzmienia i jeśli ktoś jest przyzwyczajony do słuchania muzyki z podbitym dolnym pasmem to się strasznie zawiedzie. Natomiast urządzenia te grają bardzo poprawnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co wiem to te sprzęta mają korektor parametryczny, więc jak ktoś się uprze to będzie miał basu aż za dużo ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Przy tych Magnatach dobrze, że jest mało basu w amplitunerze. Diamondy 9.5 to nie ma co porównywać pod tym względem do Quantum 605.

Trzeba wejść do setupu amplitunera, ustawić:

sub - off

audio delay - równe dla front L/R

Spróbowałbym też włączyć tryb direct albo pure direct.

Jak to nie pomoże to sprawdziłbym kable +/- przy zaciskach 605, bo mają nietypowe. Albo tradycyjnie problemem jest akustyka lub ustawienie w pokoju.

Jak to nie pomoże to sprawdziłbym kable +/- przy zaciskach 605, bo mają nietypowe. Albo tradycyjnie problemem jest akustyka lub ustawienie w pokoju.

Jutro wszystko sprawdzę ale akustyka raczej odpada bo marketowy sub PHILIPS dawał rade a stoi idealnie pośrodku magnatów. Muzyki słucham różnej od klasyków metalu typu Iron Maiden przez Biohazard do Hip - Hop i Trance ale jedno jest pewne brak basu jest dla mnie nie do przyjęcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.