Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe,

Czy w obudowach a w zasadzie w obudowie z 1 zdjęcia mozna czasem zamienic te boczne flanki, scianki radiatorami ?

Cały czas mnie gnębi, żeby wykorzystać boki aluminiowe do chłodzenia - przykręcę 2 tranzystory do boku i puszczę 250mA przy +/- 20V - ok. 10W - zobaczę do jakiej temperatury się nagrzeje.

Miałem coś pokombinować w tygodniu, ale zarobiony jestem po dach - spróbuje w weekend

Masz na myśli całe kity czy same wskaźniki?

Są jakieś najlepiej kity, wskaźniki które możesz polecić?

tu jest mój temat wskaźnikowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ja uważam że działa ok - poszło prawie 50 szt. PCB i nikt się do mnie nie zwracał z problemami - sam mam złożonych chyba 3-4 szt. Niestety PCB mi wyszły, ale jak będzie zainteresowanie to pewnie mogę znowu zamówić - klisze powinny być w firmie w której robiłem PCB. Jak coś proszę w sprawie VU metrów pisać w moim temacie, żeby nie zanieczyszczać wątku :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez r1212

Tam o szczegółach technicznych, a tutaj może tylko 3 linki dot. "dizajnu " - może komuś wpadnie w oko ...

McIntosh DIY i inne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakk ktoś lubi oczywiście ... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! Z racji tego, że dziś mogłem zrobić przelew za pakiet c.d.e.f -*2 ale zamówienie już poszło co potwierdził Robertinus, to jeśli ktoś chce odstąpić pakiet ,bo za resztę zapłaciłem, to proszę o kontakt pw. Dariusz

Obudowy może zamówimy grupowo z modushopa, wychodzą przystępnie z cenami.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Jeśli będzie robione zamówienie na coś takiego to się pisze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zobaczymy co z tego wyjdzie, może ktoś kto ma w tym większe doświadczenie podejmie się organizacji zbiorówki, sam chętnie zająłbym się obudowami ale nie mam że tak powiem politycznego ducha żeby wziąć na siebie odpowiedzialność za pieniądze innych obywateli... Czy przypadkiem r1212 nie organizował takiej zbiorówki z modushopa?

No to spróbowałem na Galaxy 388 i albo popełniam błąd systemowy ( w pomiarach) albo bez problemu boki obudowy mogą pracować jako radiatory.

Zrobiłem tak - 2 tranzystory npn podłączone równolegle, bazy spolaryzowane przez rezystory 1k.

Napięcie UCE - 7,2V, prąd ICE - 1.5A czyli wg. wszelkich reguł oddają ok.10.8W.

Pytanie - czy to co zrobiłem ma sens ?? wg. mnie tak ale pytam :)

Po godzinie pracy bok w miejscu pomiaru temperatury - czerwony klips - był lekko ciepły 30,8 stopnia. Zostawiłem i czekam, ale nie sadzę żeby coś większego się wydarzyło.

Biorąc za przykład poprzednią wersję wzmacniacza to przy +/-18V stabilizował się na ok. 230mA czyli 8.3W na końcowych tranzystorach.

Wniosek (pytanie czy słuszny ?) - w tej obudowie boki (profil aluminiowy anodowany na czarno o wymiarach 80mm x 280mm i grubości 10mm) mogą pracować jako radiatory.

Ukryta Zawartość

post-30447-0-53000500-1355607896_thumb.jpg

post-30447-0-57988400-1355608865_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-30447-0-53000500-1355607896_thumb.jpg

post-30447-0-57988400-1355608865_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nir wiem. Wiem ze mnie jeszcze frezoeanie interwsuje.

Sav!O a co Ty tak sepleniszzzzzz, diabełki opetały Cię? :)

No to spróbowałem na Galaxy 388 i albo popełniam błąd systemowy ( w pomiarach) albo bez problemu boki obudowy mogą pracować jako radiatory.

Zrobiłem tak - 2 tranzystory npn podłączone równolegle, bazy spolaryzowane przez rezystory 1k.

Napięcie UCE - 7,2V, prąd ICE - 1.5A czyli wg. wszelkich reguł oddają ok.10.8W.

Pytanie - czy to co zrobiłem ma sens ?? wg. mnie tak ale pytam :)

Po godzinie pracy bok w miejscu pomiaru temperatury - czerwony klips - był lekko ciepły 30,8 stopnia. Zostawiłem i czekam, ale nie sadzę żeby coś większego się wydarzyło.

Biorąc za przykład poprzednią wersję wzmacniacza to przy +/-18V stabilizował się na ok. 230mA czyli 8.3W na końcowych tranzystorach.

Wniosek (pytanie czy słuszny ?) - w tej obudowie boki (profil aluminiowy anodowany na czarno o wymiarach 80mm x 280mm i grubości 10mm) mogą pracować jako radiatory.

pomysł niezły.. myślę, że z wyborem obudów, trzeba poczekać aż będziemy mieli poskładane wzmacniacze.. kto wie, może do typowego odsłuchu tylko na słuchawkach, takie chłodzenie wystarczy..

typowego odsłuchu tylko na słuchawkach, takie chłodzenie wystarczy.

Zakładając, że nie wychodzimy z klasy A, to nie powinno mieć znaczenia co podłączone na wyjściu - i tak ciągle płynie średnio ten sam prąd 230mA przez tranzystory końcowe i +/-20 zasilania.

Zdaje się, ze trzeba by założyć nowy wątek pt. Wzmacniacz HA2013 - montaż i rozwiązania :). Ale to za wcześnie bo nawet nie mamy jeszcze PCB o reszcie nie wspomnę.

Może nas gospodarze wątku nie przepędza z wywodami - czymś trzeba wypełnić czas oczekiwania na zamówione elementy :))

czymś trzeba wypełnić czas oczekiwania na zamówione elementy :))

Zatem tutaj dokument obrazujacy co, kto, po co, i za ile - innymi slowy lista pakietów

Prosze o ostateczna kontrole kazdego z was czy wszystko sie zgadza.

Wszelkiego typu pytania w tej sprawie prosze tylko przez pw do mnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

ponieważ proponowanie Nichicon KG gryzą sie z moją koncepcją obudowy,zmuszony zostałem do szukania alternatywnych kondensatorów zasilania.Czy ktoś z kolegów ma jakieś(pozytywne czy negatywne) doświadczenia z Nichicon KA?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Witam,

ponieważ proponowanie Nichicon KG gryzą sie z moją koncepcją obudowy,zmuszony zostałem do szukania alternatywnych kondensatorów zasilania.Czy ktoś z kolegów ma jakieś(pozytywne czy negatywne) doświadczenia z Nichicon KA?

Jestes pewien ze chcesz zaczac skladanie wzmacniacza od obudowy ?

Nie powiem, odwaznie ... zeby nie powiedziec kolokwialnie na opak :-)

Dla zaostrzenia koniunktury również chce wyrazić zainteresowanie zamówieniem na obudów. Może być trochę droższa pod warunkiem że będzie miało to odzwierciedlenie w wypasie.

Podobnie ze świecidełkami i błyskotkami typu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

Do takich rzeczy potrzebny bylby wspolny projekt, wspólny koncept i jako efekt wspólne zamówienie.

Pytanie tylko czy i za ile da sie takie cos opracowac/wykonac bez dobrego projektu i bez dobrej obróbki cnc, szkoda tylko czasu i pieniedzy.

Zamiast wskaźników UV itp itd wolałbym i tak też chyba zrobię - termometr, monitoring temperatur tranów końcowych byłby dla mnie bardziej przydatny.

Wlasnie dlatego takie projekty koncza sie na jalowej dyskusji bo kazdy woli cos innego i kazdy chce taki a nie inny guziczek, taka a nie inna lampke, wskazniczek czy termometr (tutaj musze przyznac nieco orientalnie :-) )

Dlaczego chcialbys monitorowac temperature, w czym ma ci to pomóc ?

Edytowane przez jeremy

Jak już mam czymś ozdabiać obudowę to wiedzieć jaka jest temperatura na fetach niż żeby mi coś latało przed oczami hehe :D Poza tym ciekawe badania przeprowadził r1212, zastanawiam się czy też nie spróbować chłodzenia obudową, mam w planach coś dużego typu 330x280 więc nie wykluczone że dałaby radę... Dobra nie offtopujmy, jak już to piszmy o konkretach ;)

Jesli ktos potrzebuje pakietów CDEF wiem ze ktos zamówil za duzo i chce odstapic, piszcze na pw jesli ktos zaspal. Pozdrawiam

wziąłbym kondensatory (2 pakiety ) bez nichikonów KG zasilania ,ktoś by na nie reflektował?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• Pokaż nowe odpowiedzi