Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki!

Czyli żeby było super dobrze to zapas powinien być z 8V

Zasilacz powinien mieć zapasu 3-4V i ten wymóg jest spełniony gdy w gniazdku jest 228V i problem może być wówczas gdy to napięcie będzie mniejsze.

Lepiej dla pewności ostawić zasilacz na 17V, wówczas diody zenera mogą zostać na 15V, czyli żadnych innych zmian w układzie nie trzeba robić.

Zostawiłem HA-2013 pod napięciem na nieprzerywany okres 160 godzin.

Celem była stabilizacja parametrów kondensatorów w zasilaczu.

Wersja dual-mono. Trafo TS40VA / 20-0-20V.

Po tym okresie "wygrzewania" gra zdecydowanie bardzo dobrze.

W orkiestrze symfonicznej pojawił się porządek, scena obszerna i stabilna, muzycy logicznie ustawieni w przestrzeni. Instrumenty mają właściwą wagę i barwę.

Z kolei L. Cohen "Dear Heather" tworzy charakterystyczny dla niego nastrój -jest niemalże dotykalny.

Słuchawki K701. Źródło: sony 228ESD (sygnał cyfrowy bezpośrednio z kości poprzez wtórnik lampowy).

Jeżeli zewnętrzny zasilacz jeszcze jakiś aspekt brzmieniowy poprawi, to będzie ekstra-super.

Wtedy zmiana słuchawek na np. HE-500 będzie niezbędna.

Edytowane przez Rogalaf

Wydaje się, że warto popełnić taki zasilacz, gdyż opinie o nim są dobre i może posłużyć do napędzenia innych zabawek, zwłaszcza jeżeli nasze urządzenie wykona się w technice dzielonej.

HA gra ładnie, w tej chwil do testów mam akg 401 i tylko dopatrzyłem się uchybień w odtwarzaniu pewnych składowych perkusji - werbel ( lekko piaszczysty). Porównań dokonywałem ze wzmacniaczem słuchawkowym wbudowanym w inne urz. audio.

Źródłem był tuner i CD. Co ciekawe tzw. owczym pędem przychyliłem się do opinii, ze gra większym basem bez kaskody, na obecnym etapie nie mogę już tego potwierdzić. Przeciwnie nie zauważam specjalnie różnicy. Przewody ic srebrne N4 własnej konfekcji odpadły, ale pięknie zgrał się z miedzią Audio Note AN-C. Jest szybki w przekazie dźwięków i żadnego zamulenia nie stwierdzam.

Podejrzewam, że owe tzw. jazgoty i krzykliwości mogą wystąpić w muzyce rokowej tam ma najtrudniej. HA gra milej przez filtr Schaffnera fn2080-6-06, podłączenie z kolei do trafa separacyjnego (220AC podnosi do około 230AC) nie przynosi zmian.Dodatkowo w pełni się zgadzam z opinią kolegi darekhifi z postu #1301 w kwestii oceny dźwiękowej.

pozdrawiam,

Zostawiłem HA-2013 pod napięciem na nieprzerywany okres 160 godzin.

Celem była stabilizacja parametrów kondensatorów w zasilaczu.

Dodatkowo w pełni się zgadzam z opinią kolegi darekhifi z postu #1301 w kwestii oceny dźwiękowej.

Ja swojego wygrzewam już około myślę 500h, nie wyłączam go na noc od tygodnia, używam go nawet do skype, w celu wygrzania, Tak jak na początku tak i teraz nie widzę żadnych problemów z nadwyżka temperamentu w jakimkolwiek przedziału pasma,

Podobnie jak i wy koledzy ja sam jestem bardzo żywo zainteresowany implementacja tego zasilacza, i o ile sam go jeszcze nie słyszałem to sama opinia bardziej doświadczonych kolegów bez namysłu skłoniła nas (bynajmniej mnie samego) do prac nad zasilaczem,

Dziękuję tym, którym te podziękowania się należą, i pozdrawiam,

(nowo zdobyty yellowjackets nie daje mi spać)

Mam pytanie odnośnie zasilacza - czy mając IV spencera (do PCM1794) by Henryk Kwinto można z niej zasilić HA2013 . Czy taki zabieg ma jakikolwiek sens (zakładam że transformator dysponuje odpowiednią mocą aby zasilić oba urządzenia to czy zasilacz pociągnie oba urządzenia ( docelowo i tak bedą w jednej obudowie) czy też problemy typu z pętlami masy czy długości kabli zasilający takie rozwiązanie czynią bezcelowy. Jeżeli pytanie jest bardzo głupie to po prostu napiszcie nie rób tego.

Gość

(Konto usunięte)

Poniżej wycena płytek.

Parametry:

- Wielkość 102 x 96mm

- Miedź 70um

- Soldermaska dwustronna

- Warstwa opisowa od strony elementów

- Cynowanie z zaw. pb

- Metalizacja otworów

- Frezowanie krawędzi

- Rylcowanie do ewentualnego rozłamania

Jedna płytka kosztuje 33zł.

chętnych proszę o słanie zamówień na e-mail - jest w "o mnie". Odsyłając potwierdzenie otrzymania zgłoszenia będę podawał nr konta do przelewu.

Pamiętajcie by podawać swój nick z tego forum i ilość zamawianych płytek. Jedna płytka zasila jeden kanał. Więc do stereo potrzeba dwie sztuki.

Proszę by ci, którzy już pisali do mnie zamówienie w obliczu poznania ceny potwierdzili je.

Kiku aleś Ty leniwy... ;)

Mam pytanie odnośnie zasilacza - czy mając IV spencera (do PCM1794) by Henryk Kwinto można z niej zasilić HA2013 . Czy taki zabieg ma jakikolwiek sens (zakładam że transformator dysponuje odpowiednią mocą aby zasilić oba urządzenia to czy zasilacz pociągnie oba urządzenia ( docelowo i tak bedą w jednej obudowie) czy też problemy typu z pętlami masy czy długości kabli zasilający takie rozwiązanie czynią bezcelowy. Jeżeli pytanie jest bardzo głupie to po prostu napiszcie nie rób tego.

Właśnie z takich płytek został zasilony egzemplarz frd__ ale po jednym zasilaczu na kanał, a radiatory są i tak dosyć gorące, więc raczej z jednego zasilacza dwóch kanałów nie obsłużysz. Analog spencera pobiera 1/4 mocy w porównaniu z całym wzmakiem AH.

Jeszcze raz przeczytałem co napisałeś i chcesz zasilić z tego zasilacza i analog Spencera i AH (oba kanały)?

Jeżeli tak, to już kompletnie tego nie widzę.

Właśnie z takich płytek został zasilony egzemplarz frd__ ale po jednym zasilaczu na kanał, a radiatory są i tak dosyć gorące, więc raczej z jednego zasilacza dwóch kanałów nie obsłużysz. Analog spencera pobiera 1/4 mocy w porównaniu z całym wzmakiem AH.

Jeszcze raz przeczytałem co napisałeś i chcesz zasilić z tego zasilacza i analog Spencera i AH (oba kanały)?

Jeżeli tak, to już kompletnie tego nie widzę.

Dzięki za odpowiedź - teraz wiem czego robić nie należy :)

Dzięki za odpowiedź - teraz wiem czego robić nie należy :)

dalej nic nie wiesz oprócz tego,że tego nie należy robić:)

Henrykowi prawdopodobnie chodziło o to,że oprócz za małej wydajności prądowej ,zasilasz oba kanały z jednego zasilacza.

Próby takiej konfiguracji chyba nie były robione,ale należy się spodziewać spadku jakości dźwięku( jednym z głównych zastrzeżeń do HA były problemy ze stereofonią) w stosunku do wersji z dwoma zasilaczami,albo, dobitniej mówiąć,braku polepszenia w stosunku do wersji niemodowanej

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

dalej nic nie wiesz oprócz tego,że tego nie należy robić:)

Henrykowi prawdopodobnie chodziło o to,że oprócz za małej wydajności prądowej ,zasilasz oba kanały z jednego zasilacza.

Próby takiej konfiguracji chyba nie były robione,ale należy się spodziewać spadku jakości dźwięku( jednym z głównych zastrzeżeń do HA były problemy ze stereofonią) w stosunku do wersji z dwoma zasilaczami,albo, dobitniej mówiąć,braku polepszenia w stosunku do wersji niemodowanej

Dokładniej chodziło mi o to, że z ego samego zasilacza byłby zasilany analog spencera i bardzo prądożerny AH. Odbije się to na pracy i analogu i AH, nie wspominając o możliwych problemach z masą, która jest wspólna na PCB z układem Spencera, a płytki AH zaprojektowane pod dual-mono.

Reasumując gra nie warta świeczki. Można więcej stracić niż zyskać

Panowie!

Zgłoszenia na płytki przyjmuję na e-mail (jest w zakładce "o mnie") do soboty włącznie. W niedzielę mogę mieć utrudniony dostęp do netu. W poniedziałek natomiast zamawiam produkcję pcb. Nie chce tego już dalej przedłużać, kto jest zainteresowany na pewno miał czas by skorzystać z zamówienia.

Dodatkowo podjęliśmy z Jeremym decyzję o organizacji pakietów części. Będą to wszystkie półprzewodniki, rezystory, radiatory i złącza (uściślimy to za parę dni). Nie będzie natomiast kondensatorów - tu każdy zastosuje w/g swoich upodobań.

Generalnie mamy 66 sztuk płytek, co już wystarcza do utrzymania ceny (od 60 sztuk), na które zapisali się również ludzie nie biorący udziału w zamówieniu grupowym na HA-2013. Chcieliśmy z Jeremym tego uniknąć i ograniczyć dystrybucję jedynie do posiadaczy HA-2013, ale ostatecznie machnęliśmy rękami, wszak ilość tych płytek i ewentualnie pakietów części to "małe piwo" w porównaniu z koszmarem logistycznym związanym z dystrybucją komponentów do HA-2013.

Na koniec informacja odnośnie traf - W celu zastosowania traf z zamówienia grupowego, mających uzwojenia z odczepami (a nie po dwa oddzielne) konieczne będzie wlutowanie w zasilaczu tylko czterech diod (z dwoma pełnymi mostkami - osiem diod - mogą pracować tylko transformatory mające po dwa oddzielne uzwojenia do zasilania jednego kanału). Ponad to przy pojedynczym mostku trzeba będzie dodatkowo w miejsca, gdzie nie wlutowano diod zalutować trzy zwory. Jak znajdę chwilę czasu zamieszczę rysunek obrazujący jak wykonać te połączenia.

Transformatory o napięciach wtórnych 20V z pewnością podołają zadaniu zasilenia wzmaka przez zasilacz w/g Spencera, natomiast te 15V niestety trzeba będzie zweryfikować w praktyce. Może ktoś z Was już pokusił się o taką próbę?

natomiast te 15V niestety trzeba będzie zweryfikować w praktyce. Może ktoś z Was już pokusił się o taką próbę?

Po zmierzeniu napięć pod obciążeniem i bez niego wychodzi na to, że trafa na 15V nie nadadzą się. No chyba, że ktoś sprawdzi jak HA gra przy napięcie zasilania +/-12V no może 13V.

Było o tym parę dni temu, więc sprawa jest znana.

Po zmierzeniu napięć pod obciążeniem i bez niego wychodzi na to, że trafa na 15V nie nadadzą się. No chyba, że ktoś sprawdzi jak HA gra przy napięcie zasilania +/-12V no może 13V.

Było o tym parę dni temu, więc sprawa jest znana.

Tak, i właśnie o sprawdzeniu dla niższych napięć zasilania myślałem.

Bardzo fajne trafa można kupić w Elfie, miałem kiedyś Noratela w BCLu i sprawowało się bardzo dobrze. Wnioskując że trafa 15V odpadają kiedy 20V przechodzą rozumiem że należałoby szukać czegoś nie niżej niż 18V? Jak wygląda różnica między jednym trafem z dwoma uzwojeniami względem podwójnego? Łatwiej znaleźć podwójne niestety...

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Bardzo fajne trafa można kupić w Elfie, miałem kiedyś Noratela w BCLu i sprawowało się bardzo dobrze. Wnioskując że trafa 15V odpadają kiedy 20V przechodzą rozumiem że należałoby szukać czegoś nie niżej niż 18V? Jak wygląda różnica między jednym trafem z dwoma uzwojeniami względem podwójnego? Łatwiej znaleźć podwójne niestety...

Trafo z uzwojeniami dzielonymi, czyli dwoma oddzielnymi na kanał (2 x 18v), pulsacja za mostkiem 100Hz, liczmy - 18V minus 1,4V (spadek na mostku) x1,4 (podniesienie do wartości szczytowej) = 23,2V

Nominalnie HA-2013 powinien dostawać na gałąź zasilanie o wartości 18V, więc w tym wypadku na wytracenie na tranzystorze IRF w zasilaczu zostaje nieco ponad 5V.

Wydaje się, że to bardzo dobra wartość. Więc trafa o napięciach wtórnych 18V jak najbardziej nadają się do zasilania zestawu zasilacz w/g Spencera - HA-2013.

Trafo z uzwojeniem symetrycznym, czyli jedno uzwojenie 36V z odczepem na środku (2 x 18v) na kanał, pulsacja za mostkiem 50Hz, liczmy - 18V minus 0,7V (spadek na mostku) x1,4 (podniesienie do wartości szczytowej) = 24,2V.

W tym przypadku na wytracenie na tranzystorze IRF w zasilaczu zostaje ponad 6V.

Jak widać trafo o napięciach 18V zarówno w jednej jak i drugiej konfiguracji podłączenia powinno zapewnić właściwą pracę wzmacniacza.

Trafo z uzwojeniem symetrycznym z zamówienia grupowego, czyli jedno uzwojenie 30V z odczepem na środku (2 x 15v) na kanał, pulsacja za mostkiem 50Hz, liczmy - 15V minus 0,7V (spadek na mostku) x1,4 (podniesienie do wartości szczytowej) = 20V.

W tym przypadku na wytracenie na tranzystorze IRF w zasilaczu zostaje tylko 2V.

To trochę za mało, ale jak by zasilanie HA-2013 obniżyć o 2V na gałąź, czyli zamiast 18V zasilić napięciem 16V, to już do wytracenia na tranzystorze IRF mamy aż 4V i to może wystarczyć, to może się udać.

Jednak to powyżej to tylko matematyka - nie ma to jak sprawdzić w praktyce.

Jak wygląda różnica między trafem z dwoma uzwojeniami wtórnymi, a jednym symetrycznym (z odczepem) w kwestii wykorzystania w przedmiotowym układzie opisałem parę postów wyżej.

Edytowane przez Robertinus

Garść aktualności:

Aktualna, produkcyjna dokumentacja do płytek zasilacza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-21371-0-78657500-1363543174_thumb.jpg

Produkcja zgodnie z zapowiedzią zlecona zostanie jutro rano.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam wątpliwości co do tych czterech otworów na skraju radiatorów (w przypadku ich montażu) czy da radę zmieścić tam śrubokręt żeby przykręcić PCB do dystansów? Radiator przykręcamy od dołu więc nie ma możliwości jego przykręcenia po zamontowaniu PCB do podstawy. Czy dobrze myślę?

Pozdrawiam

Piotr

To są otwory przewidziane jeśli zdecydowałbyś się zrezygnować z zastosowania radiatorów małych a chciałbyś przeciąć pcb tak aby można było zastosować jeden większy dla obu tranzystorów wtedy będziesz ich potrzebować standardowo wykorzystujemy jeden otwór, który jest za radiatorem, mam nadzieje ze wszystko jasne,

Natomiast pośrodku między kanałami dodatnim, a ujemnym ma być frezowany rowek do ewentualnego rozłamania obu kanałów. Nie widać go na wizualizacji, ale jest na widokach w pdf-ach. Chodziło nam o maksymalną uniwersalność tych płytek, również do innych zastosowań. Niekoniecznie tylko do HA-2013.

Edytowane przez Robertinus

W końcu i ja odpaliłem :)

Dzięki temu mogłem przeprowadzić eksperyment z chłodzeniem - kiedyś był poruszany ten wątek.

#1 - płaskownik aluminiowy 100x50mm , gruby 10mm

#2 - jak wyżej przykręcony do boku obudowy Galaxy 388 [1GX388] - profil aluminiowy 280x80, 10mm gruby.

Ustawiony prąd spoczynkowy 300mA w stanie zimnym.

Po ustabilizowaniu temperaturowym - ok. 20min.:

#1 - 220mA, 58,4 stopnia C

#2 - 260mA, 36,5 stopnia C

Wygląda na to, że nie są potrzebne żadne radiatory, wystarczy przymocować odpowiednio do boków tego typu obudowy i po temacie.Zwracam uwagę, że to był tylko jeden bok. W przypadku całej obudowy ciepło będzie również oddawane przez płytę czołową, tył i pokrywy. Sprawdzę empirycznie, ale myślę , że temperatura obudowy nie przekroczy 30-32 stopni, a tyle to ma moja obudowa od przedniej wersji - nagrzewa się wnętrze od radiatora i przenosi na obudowę.

W załączniku zdjęcia układu pomiarowego i wykres temperatury w funkcji czasu.

Jeszcze jedna uwaga z uruchomienia (para wyjściowa u mnie to Toshiba K1529 i J200) - nie mogłem zejść z prądem spoczynkowym poniżej 350mA. Musiałem zmienić rezystor R17 na 2k i wtedy bez problemu miałem zakres regulacji 200-300mA. Offset na wyjściu na poziomie +/- 0,4mV.

Ukryta Zawartość

post-30447-0-95451700-1363632593_thumb.jpg

post-30447-0-47850200-1363632607_thumb.jpg

post-30447-0-91351700-1363632635_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez r1212

Jeszcze jedna uwaga z uruchomienia (para wyjściowa u mnie to Toshiba K1529 i J200) - nie mogłem zejść z prądem spoczynkowym poniżej 350mA. Musiałem zmienić rezystor R17 na 2k i wtedy bez problemu miałem zakres regulacji 200-300mA.

Te rezystory o wartości 2KOhm też były w pakietach, a ich zastosowanie z tranzystorami Toshiba ujęte jest pod koniec drugiej strony opisu uruchomienia i regulacji tego wzmaka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te rezystory o wartości 2KOhm też były w pakietach, a ich zastosowanie z tranzystorami Toshiba ujęte jest pod koniec drugiej strony opisu uruchomienia i regulacji tego wzmaka.

Ukryta Zawartość

Nie zauważyłem :)

Ukryta Zawartość

Po 200-stu godzinach ciągłego bycia pod napięciem, gra jeszcze lepiej niż po 150.

Patricia Barber "Campanion" to dopiero bajkowy odsłuch w każdym aspekcie (K701)

--------------------------

Udostępnienie w najbliższy czasie zasilacza Spencera generuje pewne wątpliwości.

Jest to bardzo dobry zasilacz, sprawdził się w analogu Spencera.

Stopień wejściowy HA 2013 (15V) zasilany jest z prostego układu: Zener + tranzystor.

Zener generuje szumy, zatem stopień wejściowy dostanie gorsze napięcie niż końcówka, zasilana bezpośrednio ze Spencera.

Jak zatem ominąć Zenera ?

Może stabilizator serii 79L/78L ?

Może inaczej ?

Po 200-stu godzinach ciągłego bycia pod napięciem, gra jeszcze lepiej niż po 150.

Patricia Barber "Campanion" to dopiero bajkowy odsłuch w każdym aspekcie (K701)

--------------------------

Udostępnienie w najbliższy czasie zasilacza Spencera generuje pewne wątpliwości.

Jest to bardzo dobry zasilacz, sprawdził się w analogu Spencera.

Stopień wejściowy HA 2013 (15V) zasilany jest z prostego układu: Zener + tranzystor.

Zener generuje szumy, zatem stopień wejściowy dostanie gorsze napięcie niż końcówka, zasilana bezpośrednio ze Spencera.

Jak zatem ominąć Zenera ?

Może stabilizator serii 79L/78L ?

Może inaczej ?

Może LEDY-y?

Henryk Kwinto i Frd słuchali na zenerach i po podłączeniu zasilacza w/g Spencera otrzymali efekt opisany tu przez Henryka Kwonto.

Dalsze modyfikacje jak najbardziej wskazane, zawsze można jeszcze coś poprawić.

Może LEDY-y?

Henryk Kwinto i Frd słuchali na zenerach i po podłączeniu zasilacza w/g Spencera otrzymali efekt opisany tu przez Henryka Kwonto.

Dalsze modyfikacje jak najbardziej wskazane, zawsze można jeszcze coś poprawić.

Nareszcie zaczynacie ciekawa dyskusję.

Bez pracy nie ma kołaczy - to takie stare przysłowie ale dobrze oddaje sens eksperymentu. Samym gdybaniem nic się nie wskóra.

Może LEDY-y?

LED'y mają pewien rozrzut napieć.

Dwa zestawy kilku LED'ów da stabilne napięcie, lecz rózne w każdym zestawie.

Możemy więc otrzymać +14.7V i - 15.4 V.

LED'y mają pewien rozrzut napieć.

Dwa zestawy kilku LED'ów da stabilne napięcie, lecz rózne w każdym zestawie.

Możemy więc otrzymać +14.7V i - 15.4 V.

Widzisz jakiś problem z pomiarem LEDów i dobraniem ich przed lutowaniem?

3 minuty zajmuje pomiar.

Widzisz jakiś problem z pomiarem LEDów i dobraniem ich przed lutowaniem?

Pomiar nie jest problemem.

Ale przydałyby się rozwiązania alternatywne do LED'ow

Edytowane przez Rogalaf
  • Pokaż nowe odpowiedzi