Skocz do zawartości
IGNORED

DAC/karta dźwiękowa do Adam a5x

tomazzi

Rekomendowane odpowiedzi

To może być już jakiś problem, pytanie czy to przypadłość jednego egzemplarza czy w ogóle konkretnego modelu?

Pyknięcie to jest związane ze startem amplitudy wysterowania nie od zera ( to w przypadku startu od przypadkowego miejsca w nagraniu, wysterowanie początku nagrania z reguły zaczynają się od 0 db). Wprowadzenie fade in w Foobarze przy DS eliminuje ten "problem" ( dla mnie to nie problem szczególnie ze nagrań słucham od początku :) ). To po prostu nagły skok z ciszy do danej wartości odbierany przez ludzkie ucho jako lekkie pyknięcie. W moim DX też występuje ten efekt lecz ze względu na mniejszą szczegółowość przetwornika nie "rzuca" się tak w uszy. Głośność i rodzaj pyknięcia można porównać do lekkiego trzasku z płyty winylowej, nie jak to ma miejsce w przypadku błędu w transferze np. SPDIF, gdzie wali po kolumnach niemiłosiernie. :)

Zdążyłem się wstępnie osłuchać z NFB-5.32 i mogę stwierdzić, że jestem zadowolony z zakupu. Odnoszę wrażenie, że różnica była bardziej odczuwalna od zmiany z microlab solo 7c na adam a5x. Zestaw gra głośniej, czyściej, dźwięki wydają się być lepiej odseparowane, dokładniejsze. Nie ma efektu ściany dźwięków, które ciężko zidentyfikować. Głośne słuchanie nie męczy tak jak było w przypadku maya U5. Nie jestem osobą, której opinie należy traktować bardzo poważnie, ze względu na fakt, że mało sprzętów w życiu słyszałem, ale jeśli ktoś będzie chciał dokonać modernizacji podobnej do mojej na pewno nie pożałuje.

różnica była bardziej odczuwalna od zmiany z microlab solo 7c na adam a5x

jak dla mnie to jest niemożliwe :P

a tak z ciekawości, tylko z tyłu regulację niskich i wysokich tonów jak masz ustawioną??

a od podłączenia adamów słuchałeś jeszcze microlabów?

może być też tak, że słuch Ci sie przyzwyczaił do nowego standardu, a dopiero po bezpośrednim powrocie, porównaniu różnica uderza bardziej, wiadomo szczególnie w nagraniach dobrze zrealizowanych typu Alice in Chains Unplugged, niektóre płyty Radiohead, Chris Cornell Unplugged in Sweden, itd, szczególnie w górnej części pasma, wokal, perkusja

chociaż wiadomo każdy szuka czego innego w dźwięku;)

Nie microlaby odłączyłem i więcej do nich nie wracałem :p Możliwe, że było trochę tak jak mówisz. Pomału zastanawiam się na co będzie można zmienić adam'y :p

facepalm

(...) Chris Cornell Unplugged in Sweden, itd, szczególnie w górnej części pasma, wokal, perkusja

chociaż wiadomo każdy szuka czego innego w dźwięku;)

Nie wiesz skąd można zdobyć powyższy materiał w wersji lossless?

“Kejseren er i garderoben!”

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.