Skocz do zawartości
IGNORED

Jak często reguluje się obroty w gramofonie ?

czester15.30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Zakupiłem niedawno ten gramofon .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pasek i igła był zmieniony na nowy przez sprzedającego .

Od czasu zakupu do pewnego zdarzenia trzymał obroty wzorcowo , raz tylko wyregulowałem , po wyłączeniu i kilkunasto godzinnych włączałem i nic nie trzeba było regulować .

Ostatnio miałem takie zdarzenie : założyłem dziwnie cienką pytę , okazała się ona wypaczoną , falowała w górę i dół . Ramie poszło automatycznie , no i trzask w głośnikach , wyłączyłem z sieci .

Następną podejrzaną cienką płytę założyłem i nie włączając gramofonu kręciłem talerzem by sprawdzić falowanie ( płytę wyrzuciłem ) , no i od razu od tego momentu musiałem regulować obroty .

Przed chwilą zrobiłem próbę , gramofon był wyłączony godzinę , włączyłem , ramię w górę , był złe obroty , talerz kręci się z płytą , poszedłem pod prysznic , wracam , obroty OK , tak jakby rozgrzał się .

Czy to normalne z tymi obrotami ?

Może jest jakiś środek do pasków gramofonowych , by zwiększyć tarcie ?

Po tym zdarzeniu gdy ramię poszło na mocno falującą płytę igła jest OK ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

weż zegarek i popatrz ile trwa utwór na płycie-jesli jest napisane ,że trwa 5 minut a gra 4min 50 sek nie reguluj,natomiast jesli ten 5 minutowy trwa 4 i pół minuty to wymień silnik od gramiaka

Popsikaj sprayem do potencjometrów te potki którymi regulujesz prędkość , może "trzeszczą" i dlatego

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Popsikaj sprayem do potencjometrów te potki którymi regulujesz prędkość , może "trzeszczą" i dlatego

Da się popryskać bez rozkręcania obudowy ?

Na razie kręcąc mocno podmuchałem w potencjometr regulujący prędkość .

Stary adiofil , ale w moim modelu jest regulacja obrotów za pomocą pokrętła z tym światłem stroboskopowym .

Możesz spróbować psiknąć od frontu i od stony talerza. Jeśli środek penetrujący dotrze to być może zadziała. Tylko nie stosuj wynalazków typu wd40 tylko konkretnie środek do potencjometrów typu kontakt itp

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Spryskałem kontaktem od zewnątrz , ale nic nie pomogło . Spryskałem jeszcze raz , tak aż weszła sztyca i oparła się o tą całą gamołę . Jutro zobaczymy .

Zamówiłem pasek na allegro , mam zamiar wymienić i spróbować spryskać potencjometr od wewnątrz .

Teraz mam kilka pytań technicznych :

Przed wymianą może odtłuścić denaturatem miejsce styku talerza z paskiem ?

Posmarować np . teflonem oś lub coś innego co tego wymaga ?

Przy zmianie paska należy zsunąć stary i wyjąć talerz , talerz wyjmuje się bez oporu , jest jakaś blokada itp . ?

Którą stroną zakłada się pasek , jest lewa i prawa strona paska ?

Edytuję : z tym zdejmowaniem talerza pytam się ponieważ mój gramofon jest automatyczny i na talerzu są jakieś dwa " czujniki " do określania czy jest założona płyta i jakiej wielkości , nie wiem jak połączone są te czujniki z " resztą " gramofonu .

, a sam naprawił się , przy małej mojej pomocy . Pasek jeszcze nie dotarł , zdjąłem talerz i wyczyściłem chusteczką jednorazową i spirytusem szajbę talerza , trzpień na którym jest osadzony talerz podnosiłem do gry i z powrotem ( ma trochę luzu w górę ) .

Coś samo nalewiło się , te objawy nastąpiły gdy w trakcie odtwarzania pozbawiłem go zasilania , może jest tam jakiś elektromagnes hamujący talerz ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.