Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tuner za około 1000 zł?

radziu21_

Rekomendowane odpowiedzi

Naszło mnie ostatnio na słuchanie radia i okazało się że moje obecne tunery wymiękły pod względem oczekiwanego brzmienia. Postanowiłem więc kupić coś używanego w granicach 1000 zł - ale co?

Oto dwa modele o których myślałem:

Sony ST S770ES

Pioneer F93

Dodam, że obecnie posiadam sony ST-S590ES i sansui TU-X701.

I szampański sony pasował by do reszty, ale brzmienie przede wszystkim.

Może jeszcze jakieś inne modele?

Pomożecie??

https://www.audiostereo.pl/topic/98577-jaki-tuner-za-oko%C5%82o-1000-z%C5%82/

A co ty chcesz słuchać w tym Radio skoro tam same mp3 i to w marnej jakości są streamowane?

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Pomińmy to, że większość to mp3 - oczywiście się zgadzam. Są audycje w Trójce które brzmią fajnie i w Radio Szczecin. Mieszkam koło granicy i łapię niemieckie stacje a tam też zdarza się ciekawy dźwięk. Czasami lubię nagrać taką muzykę na taśmę. Lubię ten klimat. Może to nie hi-end, ale czasami tak lubię sobie odskoczyć od CD czy gramofonu.

polecma starszy wyższe modele Onkyo z lat 90 tych.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Ja jako były użytkownik gorąco polecam tunery Rotela. Starsza seria 9xx cieszy wręcz "analogowym" dźwiękiem, nowa 06 dynamiką i przestrzenią. Faktycznie mp3 zabija radio jednakże czasami można jeszcze trafić audycje w dobrej jakości.

Na minus starszych modeli jest to że nie mają możliwości odsłuchu radia internetowego które pomimo tego, że też nadają skompresowane pliki to jednak w większości bije na głowę przekaz analogowy. Wystarczy porównać naszą Trójkę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie znam tunerów rotela, ale jak grają podobną szkołą jak najwyższe ich CD to niestety dziękuję.

Tunerów onkyo jak i żadnych ich sprzętów kompletnie nie znam.

Porównywał ktoś może z sony 770???

A jak onkyo to jakie modele polecacie?

Nie znam tunerów rotela, ale jak grają podobną szkołą jak najwyższe ich CD to niestety dziękuję.

Tunery Rotela to zupełnie inna szkoła brzmienia niż CD, szczególnie tych z XX wieku.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.