Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe Blu-Ray 3D YAMAHA RXV 373

Radku86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

jakiś czas temu kupiłem nowe kino domowe firmy Yamaha (Kino domowe Blu-Ray 3D YAMAHA RXV 373 BL+BD S473 BL+NS P60 BL+NS 50 (nie wiem czyś wam to mówi ale mam nadzieję, że tak. Napiszę tylko, że głośniki też Yamahy)) i mam kilka pytań. Wiem, że nie jest to jakaś wysoka półka ale troszkę się zawiodłem na sprzęcie. Na początku myślałem, że dać dwa i pół tysiaka za kino to już będzie coś grać ale czegoś jednak mi w nim brakuje. Fakt faktem głośniki nie są ustawione do końca jak powinny (chodzi mi o ich położenie), a do tego nie zrobiłem kalibracji sprzętu, ale na to przyjdzie jeszcze czas bo na początku przyszłego roku będę zmieniał lokalizację zestawu (drugi pokój). Mam nadzieję, ze po odpowiednim ustawieniu i kalibracji będzie coś lepiej.

W tej chwili mam kupione tańsze kable 2x2mm2 za 4zł/mb. Koleś w sklepie doradził mi żebym kupił takie za 18zł ale powiedzcie mi czy warto, czy może to poprawić jakość grania?

Następna sprawa subwoofer - wydaje mi się, a raczej mam pewność, że brakuje basu i takie coś musiałbym kupić. Dlatego następne moje pytanie brzmi jaki kupić. Fajnie by było żeby nie był za drogi i dobrze było go słychać ale oczywiście wiem, że trzeba iść na pewien kompromis. Jakbym się zmieścił w przedziale 500 - 600zł to było by super.

Kino kupiłem zdecydowanie do oglądania filmów, rzadziej muzyki (każdej). A pokój? Wymiary 5m na długość i 4m na szerokość ale tu mam też mały problem bo chcę zrobić w nim coś ciekawego. Mam zamiar kolumny przednie, centralną, subwoofer i cały sprzęt wpuścić w ścianę, po za telewizorem, który powieszę na ścianie. Nasuwa mi się pytanie czy takie wpuszczanie kolumn w ścianę może pogorszyć jakość dźwięku? Jeśli tak to jakoś znacznie?

I jeszcze mam pytanie odnośnie podłączenia całości. Do amplitunera mam podłączony TV LG, dekoder N, odtwarzacz płytek z zestawu i komputer, wszystko za pomocą kabli HDMI, takimi nie najtańszymi. Jest to mój pierwszy taki zestaw i się pytam czy to się tak podłącza czy może w inny sposób żeby grało lepiej.

Na koniec proszę nie pisać, że kupiłem słaby czy jakiś tam sprzęt (dla mnie w dwa i pół tysiaka to nie jest mało), a i tak większości z was nie kapuję bo niezależnie co by się kupiło to jednym ten zakup by odpowiadał a innym już nie. Więc nie ma sensu o tym pisać bo mi nie o to chodzi, a wolałbym konkretne odpowiedzi na moje pytania.

Pozdrawiam serdecznie

https://www.audiostereo.pl/topic/98881-kino-domowe-blu-ray-3d-yamaha-rxv-373/

Bez urazy ale kupiłeś trabanta i to na trzech kołach.Żeby jako tako tym jechać musisz dokupić czwarte koło czyli subwoofer /może być Koda SW 1000v2/.

Na kable do tego nie marnuj więcej pieniędzy-nic to nie da.

Kolumny jakie by nie były to lubią mieć przestrzeń wokół siebie,więc wciskanie je we wnęki pewno im nie pomoże.

Do kina koniecznie subwoofer , jak radzi kol. jacek99 Koda 1000 lub Jamo sub 200/210. Następnie zrób kalibrację- bez tego trudno będzie Ci stwierdzić czego w dźwięku brakuje bez odpowiedniego wysterowania kolumn. Jak przeniesiesz sprzęt do drugiego pokoju zrobisz kalibrację jeszcze raz. Montaż kolumn w ścianie nie jest dobrym pomysłem.

Wbudowywanie ich w ścianę to chory pomysł.Możesz pokombinować z ustawieniem kolumn , może pomoże.Zrób kalibrację i możesz trochę podkręcić basu w equalizerze.O ile dobrze pamiętam w ampli 373 powinna być funkcja wzmocnienia basu,to też może trochę pomóc.Generalnie przeczytaj instr. i pobaw się ustawieniami a to pomoże ci dobrać dźwięk do twoich oczekiwań. Sub do filmów jak najbardziej.Tak jak koledzy polecają Koda 1000 spokojnie da radę.

Te dwa i pół tysiąca to spora kwota. Szkoda tylko że są to źle wydane pieniądze. Za tą kwotę można złożyć lepiej grający sprzęt. Tak to jest jak się kupuje zestawy z media market, złożone z najtańszych i najgorszych urządzeń i kolumn.

Zrób jak koledzy piszą, kup subwoofer.

Ciekawe u kolegi słuchalem takiego właśnie zestawu dość leciwego bo chyba miał 5-7 lat. I powiem że te NS robiły robote jeśli chodzi o bas, gorzej z środkiem i wysokimi. Jednak jak dawaliśmy głośniej to szyby zaczynały dzwonić. Kolega ma suba z yamahy do tego zestawu i mówi, że praktycznie go nie odpala bo nie czuje takiej potrzeby.

Może głośniki jeszcze masz niewygrzane albo coś źle na ampli ustawione.

Dzięki za odpowiedzi

Tak jak doradziliście ustawiłem głośniki w bardziej odpowiedni sposób (bliżej narożników pokoju) i wykalibrowałem za pomocą YPAO. Szczerze mówiąc - dzień do nocy :-) o wiele lepsze brzmienie. Jak poradził kolega noel555 dokładniej zagłębiłem się w instrukcji obsługi amplitunera, troszkę poprzestawiałem i śmiga teraz jak zły.

Ale tak i tak muszę kupić jakiś subwoofer i chyba przymierzę się do tej Kody SW-1000v.2 (dużo pozytywnych wypowiedzi czytałem na jej temat). A może są jakieś ciekawe suby Yamahy w zbliżonej cenie? Dobrze by wyglądał zestaw od jednego producenta.

Co do zabudowania kolumn to już mi to wybiliście z głowy heh. Mam już inną wizję pokoju.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi na temat tego zestawu to proszę komentować.

W muzyce jak dla mnie całkiem dobrze. Jest to moje pierwsze kino i nie mam też za bardzo z czym porównać ale jest OK.

Mam jeszcze mały z podłączeniem bo tak do końca nie wiem co i jak.

W chwili obecnej wszystko "prawie" działa, ale to "prawie" to mnie zaczyna denerwować.

Mam taki sprzęt: powyższe kino domowe, TV LG LE4500 i dekoder N-ki. Wszystko mam podłączone do amplitunera za pomocą kabli HDMI i tu mam mały problem wynikający raczej z mojej niewiedzy. Żeby dekoder N działał to muszę mieć włączone kino, a nie zawsze z kina chcę korzystać. Chciałbym żeby N-kę było słychać normalnie w TV, a dopiero gdy włączę kino to żeby głos wydobywał się z głośników. Jest na to jakiś sposób?

I jeszcze co do tego mojego "prawie". Błąd HDCP pewnie wiele wam mówi bo strasznie dużo jest o tym w necie ale zero konkretnych rozwiązań. Też mam ten problem gdy mam podłączone wszystko z amplitunerem. Tylko dziwne jest to że nie często mi się to zdarza, przeważnie przy włączeniu N co któryś raz, a znacznie rzadziej w czasie oglądania. Przeważnie w rozwiązaniu pomaga wyjęcie kabla HDMI z dekodera i włożenie go ponownie ale przecież nie o to w tym chodzi. Natomiast taki błąd nie występuje gdy mam podłączony dekoder bezpośrednio do TV. Czego to może być wina?

Jeśli możesz to napisz jeszcze czy ampli dobrze napędza te kolumny (czy nie brakuje mocy).

Ciężko powiedzieć jak z tą mocą bo się za bardzo na tym nie znam ale jak już wyżej napisałem dla mnie jest OK.

A dalej co do tego podłączenia... chwilę wcześniej poszukałem trochę w necie i też wpadłem na temat żeby podłączyć to optykiem, tylko że ja myślałem żeby podłączyć w ten sposób TV z kinem, a nie jak podpowiada Jacek - z dekodera do amplitunera. Jest to jakaś różnica?

I co z odtwarzaczem, jak go podłączyć żeby był obraz w TV i dźwięk na kinie? Tak na chłopski rozum to go trzeba podłączyć z TV przez HDMI, a z TV puścić optyk do kina jak już wspomniałem wyżej. I zapytam ponownie czy odbiło by się to na dźwięku jak leci on nie bezpośrednio z urządzenia ale dodatkowo przez TV?

A może jeszcze inne rozwiązanie?

Hehe kilka kabelków i człowiek ma tyle problemów

PoZdraiwam

Nie kombinuj :) Optykiem do TV a z N-ki HDMI do amplitunera. Bo inaczej stracisz na jakości.

A jaką to jakość straci jak podłączy hdmi telewizor z Nką,i optykiem Nkę z ampl.? To podłączenie jest najbardziej praktyczne,nie wymaga włączonego zawsze amplitunera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.