Skocz do zawartości
IGNORED

Linux i Windows - sieciowe zagrożenia przenoszone drogą "kropelkową".

Gość stary bej

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stary bej

(Konto usunięte)

7 miesięcy to ciut przy długi okres czasu aby społeczność linuksowa nie dała jakiegoś znaku sprzeciwu, tudzież niepokoju

rozwiń ten wątek, bo bardzo ciekawy

Akurat wiem tyle, co w artykule. Jakiś cwaniak włamał się na serwer który był repozytorium plików serwera IRC Unreal. Podmienił pliki wersji Linuksowej na takie, ktore zawierały backdoor. Użytkownicy ściagając i instalując ten serwer IRC jednoczesnie instalowali backdoora czyli 'tylna furtkę" pozwalającą na zdalne wykonywanie poleceń na takim komputerze.

Z tego co czytam to w samym sofcie nie było żadnych cudów, zdalne polecenia wykonywane były na poziomie uprawnień samego serwera IRC, żadnej eskalacji uprawnień nie było ale to chyba raczej kwestia braku umiejętnosci włamywacza.

Ciężko cos mówić o "społecznosci linuksowej" - być może wiekszość użytkowników traktowała to na zasadzie "czarnej skrzynki" tj. instalowała jakiegoś Linuksa metodą Enter-Enter a później omawiany serwer IRC metodą analogiczną.

Jestem Europejczykiem.

Akurat wiem tyle, co w artykule. Jakiś cwaniak włamał się na serwer który był repozytorium plików serwera IRC Unreal. Podmienił pliki wersji Linuksowej na takie, ktore zawierały backdoor. Użytkownicy ściagając i instalując ten serwer IRC jednoczesnie instalowali backdoora czyli 'tylna furtkę" pozwalającą na zdalne wykonywanie poleceń na takim komputerze.

Z tego co czytam to w samym sofcie nie było żadnych cudów, zdalne polecenia wykonywane były na poziomie uprawnień samego serwera IRC, żadnej eskalacji uprawnień nie było ale to chyba raczej kwestia braku umiejętnosci włamywacza.

Ciężko cos mówić o "społecznosci linuksowej" - być może wiekszość użytkowników traktowała to na zasadzie "czarnej skrzynki" tj. instalowała jakiegoś Linuksa metodą Enter-Enter a później omawiany serwer IRC metodą analogiczną.

7 miesięcy to ciut przy długi okres czasu aby społeczność linuksowa nie dała jakiegoś znaku sprzeciwu, tudzież niepokoju

rozwiń ten wątek, bo bardzo ciekawy

W przypadku osób które korzystają z sudo, jego standardowe ustawienie sprzyja tragedii w przypadku powyższego backdoora:

wpisujesz sudo komenda i jeszcze przez jakiś czas użytkownik ma prawa root... Nie wiem czy trzeba to komentować.

Czyli przez jakieś standardowo 30 sek, haker mógłby wykonać komendę z prawami roota!

Zeby tego uniknąć trzeba edytować plik sudoers:

deb:~$ su

root@deb:~# visudo

Teraz przy innych "deufults'ach" dodajemy linie:

Defaults timestamp_timeout=0

Od teraz każde użycie sudo będzie wymagało podania hasła. :) Myślę że warto to zastosować.

“Kejseren er i garderoben!”

Gość StaryM

(Konto usunięte)

deb:~$ su

root@deb:~# visudo

Teraz przy innych "deufults'ach" dodajemy linie:

Defaults timestamp_timeout=0

Od teraz każde użycie sudo będzie wymagało podania hasła. :) Myślę że warto to zastosować.

Tak, świetna rada, przy założeniu, że dodasz jeszcze spory manual posługiwania się vi. ;)

Tam jest akurat nano. Jest prosto.

w sumie to nie wiem czemu komenda jest visudo a odpala się nano. Może vi okazał się z czasem zbyt skomplikowany... Ja tam wolę vi. :)

“Kejseren er i garderoben!”

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Tam jest akurat nano. Jest prosto.

To dziwne. Zwykle wszędzie jest vi.

Vi ma twa tryby pracy, w jednym piszczy, a w drugim nie. ;)

A rodzaj edytora do sudoers można zmienić poleceniem export VISUAL=nano (lub cokolwiek innego) ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.