Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Note 2.1x/II na Telsa 6922 Gold-pin

Lesław01

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu udało mi się kupić DAC-a AN 2.1x/II. Oryginalne lampy zostały zamienione na Telsa 6922 Gold-pin przez poprzedniego właściciela, który twierdził że grały u niego już od ok. 2-3 lat. Aktualne brzmienie mi chyba odpowiada, chociaż nie jestem do końca pewien gdyż kupiłem tego DAC-a trochę w ciemno, bez wcześniejszych bezpośrednich porównań z innymi DAC-ami.

I teraz pytanie czy warto wymienić te lampy na inne np. mullard-y ?

Jeden radzi wydać 10 złotych drugi 300 złotych za lampę :-)

Lesław, lamp jest multum, wszystko zależy co będziesz chciał uzyskać/poprawić w dźwięku.

Ja w podobnym DACu do Twojego (też opartym na AD1865) miałem już:

- TESLA E88CC gold pin

- Mulladr ECC88

- Toshiba 6922

- General Electric ECC88

- Haltron E88CC

- Amperex Bungle Boy

Poza Teslą wszystkie kupowane ze Stanów NOS-y, za pośrednictwem pewnego sprzedawcy -)).

Miałem też Haltrona łudząco podobnego do oferowanej na Alledrogo 6n23p.

Co do dźwięku, niestety Tesle są najsłabsze, wszystkie inne były lepsze ale różnice między nimi polegały raczej na zmianie charakteru dźwięku a nie na zmianie klasy.

Jeśli nie jesteś pewien czego oczekiwać po wymianie lamp - posłuchaj marcina, jeśli wiesz czego chcesz - porozmawiaj z Maszą, on ma wielkie doświadczenie, przerzucił wszystkie możliwe i dostępne lampy, na pewno pomoże.

Do dac-a mam Unison Research S^ na 6CA7 EH i Telefunkeny ECC82. Generalnie granie wzmacniacza jest po jasnej stronie mocy. W sumie to zależy mi na ogólnej poprawie dźwięku. Zwiększeniu detaliczności i może basu?

Telefunkeny grają jasno chyba tak ?

Te 6n23p-ew to zamiennik ECC88? Gdzie można je kupić za 10 zł ?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Do Daca AN najlepsze są Telefunkeny, takie poleca Qvortrup, właściciel AN.

Tak, to prawda. Bardzo długo grałem na Telefunkenach w DACu AN ale... dobre Siemensy (wg mnie najfajniejsze to CCa) zachowują rozdzielczość, szybkość i szczegółowość Telefunkena tyle, że są o wiele bardziej muzykalne. Nie są tach suche i bezduszne jak TFK.

Kwestia oczekiwać słuchacza - rozbieranie muzyki na atomy to Telefunken, więcej muzykalności przy wielu zaletach Telefunkena to Siemens.

Jak zależy Ci wyłącznie na basie to RCA.

dokladnie

E288cc lorentz fajnie gra

jesli porównujemy CCa i telefunken to wole te drugie

philips dobrze wygrzany czyli ok 1000h zagra podobnie;)

ale za minimum kasy a rownie ciekawie a napewno z rewelacyjnym basem gra 6n23p-ew

jak mialem AN 2.1 sig gralem wlasne na nich

bardziej bym sie skupil na kablu cyfrowym i transporcie;)

pozdrawiam

le za minimum kasy a rownie ciekawie a napewno z rewelacyjnym basem gra 6n23p-ew

jak mialem AN 2.1 sig gralem wlasne na nich

bardziej bym sie skupil na kablu cyfrowym i transporcie;)

Jeśli chodzi o transport to mam starego poczciwego cec-a tl5100. Kabel cyfrowy - Tara Labs RSC Air Digital, wzmak - unison research S6, interkonekt - MIT Shotgun MA.

Do niedawna brzmienie zestawu było zbyt jasne ale udało mi się załagodzić sprawę sieciówkami. We wzmaku są telefunkeny ECC82 oraz 6CA7 EH, natomiast w DAC-u szukałbym czegoś co doda większej szczegółowości ale też nie może iść w kierunku rozjaśniania od którego uciekam. Generalnie obecnie mam zastrzeżenia do góry. Jest za bardzo rozmyta i mało klarowna, wyrazista. Przydałoby się też trochę większej kontroli basu.

Gdzie można dostać te lampli 6n23p-ew ? Możecie jakieś konkretne sztuki zarekomendować z ebay ?

• 1 rok później...

Moglby ktoś z kolegow krotko z charakteryzować brzmienie lamp 6n23p i 6n23p-ew.Jakie sa roznice miedzy nimi?Szukam informacji na ich temat,ale cos slabo z tym,nic konkretnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.