Skocz do zawartości
IGNORED

Co myślicie o Roksan Kandy K2?

Bumbrum

Rekomendowane odpowiedzi

Zaznaczam, że były to elaci 243 o cd Roksan Kandy K2+ wzmacniacz Roksan Kandy K2. Być może na innych głośnikach brzmi inaczej.

- zamulone (okrojone) wysokie tony- co było słychać na operowym sopranie

- słaby bas

- sztucznie i za bardzo ocieplone moim zdaniem (chyba w celu efektu lampowego) dżwięk

- brak szczegółowości

- reasumując: dźwięk daaaleki od pierwowzoru koncertowego

Kilka tańszych wzmacniaczy brzmiało znacznie lepiej. A tak byłem napalony:((

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Z półki, nie z kartonu.

A to wygrzewanie to nie przesądy?

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

dźwięk daaaleki od pierwowzoru koncertowego

Ale nie mow ze elaci sa bliskie pierwowzoru.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

No cóż, mnie ich brzmienie bardzo odpowiada; a z innymi, tańszymi wzmacniaczami brzmiały znacznie lepiej niż z Kandy np. z Music Hallem A 35.2- dźwięk bardzo bliski oryginałowi.

Zaznaczam, że były to elaci 243 o cd Roksan Kandy K2+ wzmacniacz Roksan Kandy K2. Być może na innych głośnikach brzmi inaczej.

- zamulone (okrojone) wysokie tony- co było słychać na operowym sopranie

- słaby bas

- sztucznie i za bardzo ocieplone moim zdaniem (chyba w celu efektu lampowego) dżwięk

- brak szczegółowości

- reasumując: dźwięk daaaleki od pierwowzoru koncertowego

Kilka tańszych wzmacniaczy brzmiało znacznie lepiej. A tak byłem napalony:((

Bardzo dziwne , bo ja sluchalem kandy k2 z kilkoma kolumnami monirot audio dali ,b&w cm8 , Kef ls 50 i jescze kilka i powiem na zadnych nie slyszalem zamulone wysokei tonu i slabego basu , wrecz pzreciwnie bylo bardzo muzykalnie , szczegolowo i sprezyscie , w tym dobrych kolumnach slyszlem duza szczegolowosc, pozniej podpiol cyrusa 6 z budownaych dackiem i powiem ze nie slyszlem duzej roznicy , dla mnie kandy gra swietnie , nawet teraz kiedy sprzedalem moje kolumny bw cm 8 , podlaczylem roth oli i jestem zadowlony co robi z nimi chocia zkolmny warte 800 zlotych ,(czekam na kupno atc)

Bylem tez u kolegi akurat on tez udziela sie na forum, ma elaci z kandy i powiem ze mu to swietnie gra , scena piekna koncerty sluchac to bajka , jak zamkniesz oczy to nie powiesz gdzie sa kolumny dzwiek sie rozchodzi , chyba ma elaci model 180 czy 160 coz takiego zeby ci nie sklamac to dobrze nie pamietam modelu , Takze nie wiem co i jak moze poprostu ci nie podszedl ten dzwiek , teraz wiesz jak bardzo wazny jest odsluch , kazdy lubi co innego ale nigdy nie spotkalem sie zeby ktos tak napisal o kandy k2.Oczywiscie jesli bys porownywal a ampli z klasy wyzej lub klasy a to wtedy mogbys powiedziec jak bys sie pzresiadl z hegla czy sugdena ze to slyszesz .Mysle ze twoim gustom yamaha bedzie dobra sprawdz model a 500 lub coz z roteli

:)

.Mysle ze twoim gustom yamaha bedzie dobra sprawdz model a 500 lub coz z roteli

Zdecydowanie polecam cos z Japonskiej manufaktury , oni maja na punkcie jasnego grania hopla.

Pamietam jak kupowalem kandy sluchalem go z cm9 i jak dla mnie gralo w cholere jasno i za duzo gory, puscilem muzyke kameralna to krew z uszu leciala.

Jakis czas temu na AS w dublinie sluchalem tych elackow ,ciekawe granie, troche po stronie efekciarstwa ale przyjemnie sie sluchalo ich i jak dobrze pamietam byly podpiete do lampowca i sub. z elac ktory wygladal super.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Pamietam jak kupowalem kandy sluchalem go z cm9 i jak dla mnie gralo w cholere jasno i za duzo gory, puscilem muzyke kameralna to krew z uszu leciala.

Co do kolumn bw seri cm to mi sie wydaje ze one tak graja, mialem cm8 graly z marantzem 6004 ktory nie jest mocnym klockiem a przy dluzszym sluchaniu mialem dosc ostry dzwiek, metaliczny bym powiedzial , z kandy tym bardzej jescze ostrzej no ale to juz takie kolmny efekciarskie ,niechce nawet mysle jak brzmia cm9 . ale cm8 wyglad pierwsz klasa i wykonanie chociaz juz w chinach robione nie w uk

:)

.Mysle ze twoim gustom yamaha bedzie dobra sprawdz model a 500 lub coz z roteli

Z Yamahą, Rotelem, Marantzem sprawdzałem wcześniej- nie te klimaty.

• 3 lata później...

panowie audiolaba 8200a na roksan kandy k2 gdybym wymienil bo z takim sie nosze zamiarem to zrobie krok do tylu czy w przód? mialoby to zagrac z pylon audio sapphire 25 4om 89 skutecznosc pok 15 m2 muzyka to glownie spokojniejszy rok, czasem cos ostrzejszego. oczekuje brzmienia przestrzennego detalicznego muzykalnego z dobrym wypelnieniem. prosze o porade. dzieki.

Hehehehe tez sie zastanawiam ale na odrot - roksana na audiolaba ;)

"Na odwrot" mialo byc a nie "na odrot" ;)

Raker84 PGN - jestem z Poznania, jak myslisz o ewentualnej wymianie to mozemy sie jakos zlapac i pomyslec razem co i jak

Hehehehe tez sie zastanawiam ale na odrot - roksana na audiolaba ;)

"Na odwrot" mialo byc a nie "na odrot" ;)

Raker84 PGN - jestem z Poznania, jak myslisz o ewentualnej wymianie to mozemy sie jakos zlapac i pomyslec razem co i jak

hehehe :D jasne moznaby zaaranzowac spotkanko u mnie lub u Ciebie, zalezy kto ma lepszy (ciekawszy) system. napisz prosze co Ci nie pasuje w kandy k2. mi w audiolabie nie pasuje to ze jest wybredny na kiepsko zrealizowany material. wczesniej mialem rotel ra 11 i ulubione plyty graly fajnie, a na audiolabie kilka z nich gra tak ze nie chce mi sie ich sluchac. druga sprawa jest taka ze do ciezszego rocka czy metalu sie po prostu nie nadaje.

P.S. w tym momencie nie posiadam zadnego cd bo wymieniam na dacka ktorego jeszcze nie mama.

Wazne, audiolaba zakupilem w zeszlym tygodniu, w poniedzialek tj. 18 stycznia 2016 trafil do mnie. jest to nowka ze sklepu elektropunkt Bydgoszcz, nosze sie z zamiarem oddania go w poniedzialek (14dni na odstapienie od umowy) wiec jesli chcesz cos pokombinowac to trzeba sie spieszyc.

Jesli uda mi sie go oddac to bede szukal kandy k2 pozdrawiam. w razie co dzwon 720-804-114

Kandy w sumie fajny jest ale po głowie chodzą mi zmiany (już się uzależniłem od zmian co x miesięcy). Na plus to z tego mojego niewielkiego doświadczenia mogę powiedzieć jest wielkość dźwięku i jego moc (Kandy ciągle daje wrażenie że jest gotów przywalić jeszcze mocniej - taki niewychowany piesek na smyczy co na spacerze raczej wyprowadza pana a nie na odwrót), bas jest silny no i w trybie pracy jako końcówka mocy również bardzo ładnie pracuje.

Na minus to szczegółowość/detaliczność - brak mi trochę tego ale to może być wina kolumn do niego podłączonych (Zensor 7) bądź po prostu kiepskiego źródła (nawet nie będę pisał co by mnie nie zadźgali tutaj :). Sterowanie głośnością z pilota też może czasami doprowadzić do pasji - na forach swojego czasu czytałem, że jest to przypadłość Kandy K2. Może też być że silniczek od głośności wymięka ale wolałbym żeby serwis na to zerknął i się wypowiedział/naprawił.

A jak masz nówkę wzmacniacz to może lepiej daj mu się wygrzać / osłuchaj się z nim najpierw. Z jakiegoś powodu go przecież wybrałeś (no chyba że za darmoszkę rozdawali ;).

Jestem też przed wymianą kolumn i nie wiem czy wymiana wzmacniacza to dobre posunięcie w moim przypadku.

• 1 miesiąc później...

Yaroo. Ja posiadam kolumny pylon audio sapphire 25 z kandy k2 i qdackiem audiolaba. Jesli myslisz o zmianie kolum to zapraszam na odsluchy z 8200stka do Gniezna a na pewno pylony spodobaja sie Tobie w takim torze czy to z k2czy 8200 i qdackiem. Dzwiek otwarty. ,pelny detaliczny z dobra dynamika i niesamowita przestrzennoscia i wypelnieniem pokoju. Pozdro

Dodam tylko tyle ze kandy k2 podoba mi sie duzo bardziej niz 8200a fakt k2 jest sporo drozszy od audiolaba ale dzwiek jest tez s lepszy pod wieloma wzgledami... 8200 wygrzewalem ponad tydzien. Na noc nawet go nie wylaczalem jak szedlem do pracy to tez sie wygrzewal w ciagu dnia plus wieczorne odluchy ale przyznam szczerze ze od samego poczatku srednio mi sie podobal. Na plus byla przestrzen i wypelnienie i chyba to wszystko z kadny bylo inaczej. Jak tylko go odpalilem pierwszy raz to od razu pojawil sie banan na moich ustach ktory wraca za kazdym razem podczas odsluchow z ciekawych materialem na poziomie glosnosci 9-10.

Troche sie u mnie zmienilo. Glosniki ikon 6 mk2 i kandy wymiata na nich. Zmienilem tez zrodlo na CXN i kablami troche podzialalem glosnikowymi. Jak dla mnie wypas na chwile obecna i tak zostanie na dluzsza chwile bo dawno takiej frajdy nie mialem

Raker - jak masz mozliwosc to odpal sobie kandy jako koncowke mocy i zobacz czy Twoim zdaniem gra lepiej. U mnie CXN gra na koncowce integry.

Tylko wiadomo, u zrodla ustaw minimum glosnosci zeby Ci okna nie polecialy jak max volume bedziesz mial ;)

yooro.

Napisz kilka slow jak kandy Gra z ikonami.

Czy dzwiek nie jest meczacy? Czy wstegi nie wyostrzaja za bardzo gory?

Mam kendy BT i planuje zmienic Zensor 7 na cos lepszego.

Dzwiek jest super. Gra to u mnie bardzo czesto i chce sie wracac do muzy non stop. Zdziwilem sie bo bas jest lepszy niz w zensorach. Wysokie nie wala po uszach ale kiedy trzeba to przytkaja dech w piersi (a jest to w tych przypadkach cos czego sie oczekuje).

Zmienilem tez zrodlo i kable - zdziwilem sie ale CXN/Kandy/Ikon daje gesty bardzo basowy dzwiek. Z salonu wzialem jeszcze na testy rel t5 bo myslalem ze Ikony z basem sobie nie dadza rady. Rela finalnie nawet nie podlaczalem bo na sama mysl o wiekszej ilosci basu robilo mi sie niedobrze.

Zmienilem kable i polaczylem biwire i odczuwam satysfakcje z grania. A gram po spotify poki co z wielu wzgledow.

Calosciowa zmiana duzo na plus.

Jak bedziesz polowal na nowe glosniki to koniecznie posluchaj ikonow jak je jeszcze gdzies znajdziesz. Moje upolowalem nowe w bardzo ladnej cenie ;)

Z tymi kablami to dzwiek sie wyostrzyl i stal sie bardziej szeroki na gorze. Dol dowalilem grubaskiem miedziakiem. Tak to lubie gdy grubasek jest na dole a na gorze wala ostro ;) zabrac temu czlowiekowi whisky! ;)

Fajnie ze cieszysz Sie nowym systemem i muzyka.

Jak bedzie okazja postaram Sie posluchac ikon z roksanem chociaz piszesz ze lubisz jak "na gorze wala ostro" .preferuje delikatna gore , plastyczny relaksujacy dzwiek wiec ikon moze nie jest dla mnie.

Dzisiaj sluchalem nowych Tannoy presicion 6.2 z jakims mocnym wzmakiem i totalnie nie moj dzwiek .Scena duzo lepsza niz w Zensorach , dobry bas ale niestety lekko twardy metaliczny dzwiek . Zupelnie nie dla mnie.

Potem sluchalem uzywanych Sonus F liuto i bylo juz duzo lepiej , ladna srednica , delikatna gora .Graly z koncowka primare , ciekawe jak SF zagraloby z roksanem kandy.

Z tym grubaskiem i waleniem to juz whisky za mnie pisalo i chodzilo o cos innego niz muzyke ;) jezeli chodzi o muzyke to ostro nie jest. Jest po prostu ladniejsza gora (pelniejsza)

Po Ikonach planuje przeskoczyc na focal aria 926 ale to dopiero za roczek/dwa jak sie naciesze obecna konfiguracja. Sluchales focali?

W takim razie postaram sie posluchac na pewno ikon .

Nie sluchalem focali bo maja opinie ze troche graja gora.

Szukam dzwieku zrelaksowanego cieplego , troche przypominajacego analog , cos w tym rodzaju.

Jesli warto poslucham tez focali.

No mnie aria 926 chwycila za serducho i na pewno u mnie w przyszlosci zagosci. Powiem szczerze ze z tymi opiniami to tak jest ze osoby ktore nie slyszaly danego sprzetu pisza do niego komentarze. A takie cos wiadomo jaka ma wartosc ;) sluchac samemu i tyle

Racja trzeba sluchac samemu . W gazetkach pisza ze to chorusy as jasne a aria jest lekko ocieplona czyli cos czego szukam . Na pewno poslucham .

Zgadzam sie ze czasami opinie na forum sa sprzeczne ze soba a i tak duzo zalezy od preferencji .

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.