Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory elektrolityczne- parametry mierzalne.

Krzych 2

Rekomendowane odpowiedzi

Temat dla tych co chcą dobierać kondensatory, a nie chcą to robić na "pałę" i nie wierzą w legendy. Czyli coś też dla mnie, bo prawie wcale nie było tak , żeby to co przeczytałem na forum sprawdziło się w rzeczywistości. Absolutnie nie chodzi mi o typy, czyli w to miejsce to, a w inne to. Reasumując jak czytać dataszity kondensatorów. Co jest ważne jeszcze oprócz esr itp

Sprawdz pojemnosc elektrolitów przy dwoch czestotliwosciach mostka najczesciej100hz i 1o khz.T to sie dopiero zdziwisz.Przy 4khz czasami jest tylko 30 % pojemnosci.Dokladnie to gdzies juz pare lat temu opisalem.

esry sa wazne ale dla pracy impulsowej .i duzymi pradami.

Bardzo dobre np Oscony zaleznie od pojemnosci maja pelna pojemnosc nawet przy 20khz.

Takie mierzenie zawiera niejako w sobie wiekszosc istotnych parametrow.Tak samo mozna badac kondensatory blokowe duzych pojemnosci.

Tangent of loss angle (tan δ) - a taki parametr to co za zwierzę:)?

Wybaczcie takie pytania, ale już mam dość szukania na "pałę" i roboty na małpę. Ciężko o taką wiedzę gdzieś w necie, a ignoranckie podbijanie rankingu takich BG też już mnie nie interesuje. Te BG stosowane oszczędnie coś tam dają, ale to i tak zamulacze. Zresztą co ja tu piszę Black Gate to trup nie produkowany.

Bardzo słuszna idea żeby mierzyć kondensator przy rożnych częstotliwościach, znając kąt stratności w charakterystyce częstotliwości można dobrać tak boczniki żeby skompensować jego charakterystykę, dlatego drogie sprzęty da się zbudować na tanich kondensatorach.

jak się spojrzy chociaż na budowę niektórych starych sprzętów to jest tam wykorzystywane, zamiast drogich kondensatorów jest tam większy elektrolit, mały na wyższe napięcie, ceramik paręset nano i drugi pareset piko.

Krzych 2 -Informacje których szukasz znajdziesz w prawie każdym podręczniku dla techników elektronicznych lub nawet w książce T.Masewicza "Radiotechnika dla praktyków" WKiŁ. Znajdziesz tam opisane podstawowe parametry elementów elektronicznych oraz sposoby ich pomiarów.

Ps.

Nie kup tylko na fali zainteresowania jakiegoś miniaturowego, rozkalibrowanego mostka RLC z "Meratronika". Umęczył byś się gorzej z kalibracją niż to jest warte.

Sposóby czym mierzyć i tak dalej - wiem, wiem. Poza tym dzięki za wpisy i odpowiedzi. Mi w zasadzie chodzi o coś troszkę innego. Przykładowo- mam dataszita z jakimś nowo wyprodukowanym i nikomu nie znanym kondkiem. Jak z karty katalogowej korzystać w sensie doboru w poszczególne miejsca w układach, albo inaczej co jest ważne i gdzie? Kondensator to nie jest takie proste ustrojstwo jak się popatrzy na schemat zastępczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.