Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podlogowe,ale jakie??

martino

Rekomendowane odpowiedzi

Mission M35 czy Dali 6006 ewentualnie B&W 603s3.Mam kompletny mentlik w glowie dodatkowo potegowane przez male mozliwosci odsluchu w moim miejscu zamieszkania.Posiadana elektronika to NAD 320+CD 521,okablowanie Monstera jakies podrzedne.Jezeli ktos mial mozliwosc dluzszego przebywania z wyzej wymienionymi podejrzanymi prosze o porade.

https://www.audiostereo.pl/topic/9949-kolumny-podlogoweale-jakie/

=>martino

Z kolumn ktore wymieniles znam Dali 6006 ktore posiadam i B&W ktore mialem okazje goscic przez pare dni w moim domu i powiem ci tyle ze naprawde bez odsluchu bedzie ciezko. Dali i B&W prezentuja dwie zupelnie odmienne szkoly dzwieku. Dali to kolumny grajace cieplo, z bdb dynamika ktorych mozna przez wiele godzin sluchac z przyjemnoscia, natomiast B&W to chirurgiczna precyzja, studyjna przesten, wszytko jak na dloni przez co nie zawsze moze sie milo sluchac. Wiec jak sam widzisz odsluchy beda potrzebne, zeby nie zalowac wyboru.

Do Nadów to z tej trójki skreśliłbym na dzień dobry B&W. Dali z Nadem gra OK, ale jak masz niezbyt duże pomieszczenie problem może stanowic nadmiar basu, natomiast Missionków nie słuchałem. Oczywiście są też i inne możliwości;)))

Nie napisałeś jakie pomieszczenie? W każdym razie - jak w okolicach 15-16m to może raczej modele poniżej - m34 i dali 5005? Mission gra bardziej kulturalnie, z pewnością ma mniej basu od Dali - osobiście bym bardziej je preferował ale kwestia gustu. Dali dają czadu i jak słuchasz więcej takiej muzyki to chyba będzie to. Proponuję także zapoznanie się z avance dana 503.

Pozdrawiam.

The odd get even.

Ostrożnie z tymi poradami. Widzę że chyba nastąpiło odwrócenie charakteru brzmienia, bo jak kiedyś porównywałem Dali 104 i B&W 602 S1, to właśnie Dali brzmiało bardzo dynamicznie ale za ostro i zbyt detalicznie.

Do Theli28.Pomieszczenie jest raczej trudne do naglosnienia.Pokoj to prostokat,glosniki stoja na dluzszej scianie,w sumie jakies 18m.Odleglosc od osluchu okolo 2,5m.Slucham glownie popu,jazzu troche elektro(The Corrs,Diana Krall,Roger Waters,Pat Metheny...)Dodam jeszcze ze poprzednio uzywalem B&W 602 na podstawkach stalowych,w malym pomieszczeniu bylo O.K.,ale jak przenioslem je do wiekszego to zaczelo mi brakowac Basu.Dlatego chce zakupic podlogówki, najlepiej miedzy 2-3kZł.

*

Najlepsze kolumny z tego przedzialu cenowego jakie znam to Acoustic Energy Evo 3. Moze firma nie tak okrzyczana ale ten produkt po prostu im sie udal. Mialem przez prawie tydzien w domu podlaczone do NAD i bylo naprawde dobrze bo maja lekko ocieplony dzwiek a na dodatek wszystko jest w gornych zakresach przedzialu cenowego: bas, przestrzen, srednica, wysokie tony, dynamika. Jezeli czegos brakuje to zaglebiania sie w detale ale to tylko dlatego, ze za tak male pieniadze nie powinno sie oczekiwac cudow.

Mission generalnie graja jasnym dzwiekiem wiec do tego systemu lepiej nie. Zaskoczyla mnie opinia o Dali 6006 i B&W, ze sa tak rozne. Dla mnie akurat to dokladnie ta sama szkola dzwieku - pogrubiony i zaokraglony bas z dosc jasna gora i lekko wycofana srednica. W sumie tzw. budzetowy dzwiek o dosc dobrej dynamice ale wolny w dole pasma. Kiedys porownywalem poprzez przelaczanie Dali Evidence 470 z odpowiednikiem cenowym B&W i te kolumny nie roznily sie wiele w ogolnym charakterze brzmienia. Podpiete to bylo do Marantza ze sredniego przedzialu cen.

pzdrw

soso

ja też robiłem porównanie face-to-face Dali 104 i B&W 602 S1 (a kupiłem Systemdeka). Rzeczywiście bardziej krzykliwe były Dali (i b dynamiczne), miałem wrażenie że B&W mój ówczesny wzmak nie jest wstanie dobrze wziąć za twarz. Ale później słuchałem 601 późniejszej serii, na jakimś dobrym wzamku i było podkolorowane mocno, z ofensywną i nie do końca precyzyjną górą. DAli 6006 mogą grać inaczej niż 104, które do rocka bym jedank szczerze polecał

=>martino

W tym zestawie za ta kaske pasuje mi wszystko, ale przychodzi taki czas w zyciu audiofila ze robi nastepne kroczki i ja wlasnie znalazlem sie na tym etapie i bede zmienial calosc na wyzsza polke :)

Pzdr

>martino

No to musisz starannie wybierać, bo wiele podłogówek za ok 3000 zł i więcej wcale nie ma więcej basu od 602.

Posłuchałbym też nowych AA Hyperion, one mają dość nisko schodzący bas, moze to jest to czego szukasz.

Acoustic Energy też na pewno warto posłuchać.

>Teraz

He, he, chyba robiliśmy kiedyś zakupy w podobnym czasie, miejscu i budżecie. Systemdek 165 grały najładniej z tej trójki, ale miały dość ograniczone możliwości dynamiczne, jak dla mnie za bardzo.

Ja bym zrobil tak

Wypozyczyl bym lepszy wzmak ( tansze Nady sa takie sobie ...opinia subiektywna) bardziej wydajny pradowo i moze jakies kable ( cos z wyzszej kategorii co przenosi odpowiednich rozmiarow bas) a jesli ci to nie wystarczy to za rada soso zdecydowanie Evo 3. Kolumny moga oczarowac i latwo je wysterowac no i co najwazniejsze z Nadem graja pieknie

P

nie wiem co prawda jak bylo ze starszymi dali i bowersami bo ja pisalem o 6006 i serii S3 i tu roznica jest ogromna. Dali slucha sie z przyjemnoscia i nie moge sie zgodzic ze brzmia ostro czy metalicznie,bas moim zdaniem jest szybki i swietnie trzymany w ryzach,do tego dochodzi bdb dynamika i niezla przestrzen, natomiast brzmienie b&w serii S3 jest na swoj sposob przyjemne, poniewaz dostarcza duzo detali, przestrzeni , glebi, z dobrym twardym basem, ale przy dluzszych odsluchach to brzmienie chociaz poczatkowo mi bardzo odpowiadalo bylo meczace.

Proponuje jednak wybrac sie na odsluchy i nausznie przekonac sie jak to gra, a swiat nie konczy sie na Dali czy B&W.

Pozdrawiam

---> Zbig, też odnoszę takie wrażenie :)

Systemdeki grały dynamicznie jak im się dużo prądu dało. Niestety wymagało to dużej powierzchni. Kiedyś "grałem" nimi (z A300 już) w salce 50-60 m2, wzmacniacz na godzinę 11. Było cudownie.

właśnie przed godziną wróciłem z długiego odsłuchu kolumn, o których mowa w tym wątku. Słuchałem na swoim Onkyo Integra: B&W 602, Cabasse Antiqua, Wharfedale Evo 30, Mission 34, JBL Northridge E50 (wyglądają jak Altusy! ) , Dali 6006. Z braku czasu tylko jedna szybka uwaga do autora wątku: Dali 6006 są moim zdaniem za duże do Twojego pokoju, chyba że kochasz masaż powietrzem. Raczej 5005. Do muzyki , której słuchasz świetne mogą okazać się te JBL-e, to taka nowość, trójdrożny podstawkowiec kładziony poziomo, bardzo przyjemny dzwięk i oldskulowy wygląd, basu spoko wystarczy, zobacz na stronie JBL. Mission też jak najbardzie o.k.

Pozdr.

Dzisiaj znalazłem troche czasu żeby pochodzić po sklepach w moim miejsu zamieszkania(3Miasto).Znalazłem aż 3sklepy :) które dysponowały conajmniej jedna parą kolumn które mnie interesowały.Jak narazie naljepiej wypadły Dali 6006,wpadłem też przypadkowo na JM Lab Chorusy,zdaje się 714 czy cos takiego.Było całkiem,całkiem.Musze jeszcze przytargać je do domu i zobaczyć jak grają w moich 4-ech kątach.Oglądałem też KEF Q5,trochę odstrasza mnie cena.Jednocześnie obawiam się, że moje przyzwyzcajenia brzmieniowe będą mnie ciągnąc w kierunku Bowersa&....Kilka lat spędzone na odsłuchu tylko tej firmy i serii 600 mogły zrobić swoje.

na www.hifi.pl pojawiły się Dali 450 - tylko cena wysoka (tyle to ja dałem za 450 prawie 10 lat temu) trzeba by się potargować. Poczytaj sobie opinie - namówiłem kiedyś na nie MarkoPolo na forum. Kolumny bardziej dojzale grające od 6006, ze zdecydowanie wyższej klasy basem. Według mnie są lepsze od 470, ceny z resztą zaczynają to odzwierciedlać (np. 3 do 2.6 pomimo znacznie lepszego wyglądu 470). U mnie jednak grały one zawsze na krótszej ścianie.

Cóż, moje doświadczenie jest dużo mniejsze niż szanownych kolegów, natomiast słuchałem w HiFi Club Esy Vivace 2 z Nadem i właśnie dlatego mam to co mam. Zwróć uwagę na inne polskie produkty, np Audio Academy.

Za tydzień wybieram sie na odsłuch Avance-ów Omega 509Mk2 i AE Evo3.Zobaczymy co one potrafią.W ogóle to musze się poskarżyć,bo w moim zakichanym 3miescie nie ma prawie sklepów w których można by posłuchać za jednym razem kilku par kolumn jednocześnie.Mamy tu Top Hi Fi , w którym są tylko Bowersy,Triangle i ProAki.Z pierwszych zrezygnowałem już raczej na pewno, a te drugie są poza moim zasięgiem finansowym i możliwościami elektroniki.Postanowiłem zawęzić krąg poszukiwań i skupić się na kilku modelach z bass refleksem przednim.AE Evo3,Paradigm Monitor 9v3,Dali 6006 no i ewentualnie KEF Q5.Wyżej wymienione Avance prawdopodobnie odpadną w pierszej kolejności ze względu na trudności w ustawieniu.POZDRAWIAM wszystkich,którzy wypowiedzieli się w moim temacie.Jeżeli jeszcze ktoś miałby jakieś sugestie to czekam na forum.POZDRo.

Zegarmistrz: "na www.hifi.pl pojawiły się Dali 450"

W kwestii formalnej: mimo że sprzedający radośnie podał link do recenzji (z Audio) zacytowanej na mojej stronie www, to NIE JA sprzedaję te 450. Taką propozycję, skądinąd, popieram ;)

Link jest nieaktualny, swoją drogą.

Kolumny Dali 450 sprzedaję ja.

Link jak wystawiałem ogłoszenie działał bez zarzutu.

Chyba to nic złego Teo, że podałem linka opisu kolumn z Twojej strony.

Jak widzę opis nadal znajduje się na Twojej stronie, tylko nie ma bezpośredniego odnośnika.

Pozdrowienia

Wiki:

Skądże, nic złego. Ino link nie działa - strony przeniosłem na inny serwer, już dość dawno, ino zapomniałem skasować je ze starego (do którego podałeś linka). Dzięki za przypomnienie ;)

BTW,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ten działa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

moje poszukiwania zakończyły się dla mnie zupełnie niespodziewanie.Te kolumny które na początku odrzucałem teraz stoją u mnie w pokoju.Kupiłem Avance Dana 509, zdeklasowały całą konkurencję, między innymi Kef Q5,Dali 6006,Paradigm Monitor 9v3 czy AE Evo 3.Polecam wszystkim spragnionym kulturalnych skrzynek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.