Skocz do zawartości
IGNORED

akustyka w moim 20mkw salonie co poprawic?

cubus85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na zdjeciu przedstawiam moj salon. Chcialbym Was zapytac czy lub bardziej co mam zrobic w tym pokoju. najbardziej interesuje mnie co zrobic z lewym glosnikiem poniewaz od lewej sciany jest oddalony o jakies 20 cm a od sciany z oknem o jakies 80 cm. Na lewa sciane nie dawac piramidek tylko dyfuzor? a piramidki dac na sciane z oknem?? prosze o rade. Sciany sa pomalowane i sa gipsowo-kartonowe jak to nowe budownictwo w angli. dzwiek sie strasznie niesie a bas po domu hula, tak ze z sasiadka mam problemy da sie to jakos zalatwic? Poradzcie cos prosze...

pozdro!!

Za lewy glosnik w rog postawilem 3 jaski zawiniete w koc a za prawy glosnik dalem wieksza poduche i jak wlacze utwor z wieksza iloscia basu tak jakby lepiej jest, nie ma jakby tyle poglosu jak przed tem. Ale jest zdecydowanie zauwazalny jakby splaczszony dzwiek.

heh teraz wzialem jakze przemyslana konstrukcje zza glosnikow iiii bas bardziej sie ciagnie, ale wrocila przejzystosc srednicy i wysokich. co robic??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Masz czym zrobić pomiary? (komputer, mikrofon)

Potrzebne Ci będą na pewno pochłaniacze, żeby ogarnąć trochę ten bas i odciążyć sąsiadkę. Najlepiej ustawiać je w rogach pomieszczenia i bezpośrednio za kolumnami.

Jeszcze jest kwestia tego na ile możesz "zagracić" to pomieszczenie ustrojami, bo to warunkuje też trochę drogę, którą trzeba wybrać w tym temacie.

no komputer mam:)) programu oraz mikrofonu nie posiadam niestety. jaki program polecasz i mikrofon, chetnie sie tym zainteresuje...

Pochlaniacze piramidkowe?? Zagracic moge salon, z kobieta sie dogadam przeciez sasiadka musi miec spokoj:) a ja dzwiek zylete!!

sasiadka mieszka za sciana po prawej stronie. Za drzwiami tymi na wysokosci glosnikow jest przedpokoj niewielki i schody na pietro i za sciana sasiadka:) na tym przedpokoju dopiero sie dzieje. Bas huczy strasznie.

Co do pomiarów to jest podpięty temat o systemach do tego, ale wystarczy mikrofon komputerowy, jeśli nie chcesz wydać kasy, a program jest darmowy - Room EQ Wizard.

Piramidki nic nie pomogą, bo wycinają tylko średnio-wysokie partie częstotliwość, bas sobie z nich nic nie robi. Jest też podpięty temat o budowie absorberów szerokopasmowych. Radzę postudiować trochę forum, a potem ewentualnie pytać w razie wątpliwości.-

programu oraz mikrofonu nie posiadam niestety. jaki program polecasz i mikrofon, chetnie sie tym zainteresuje...

Zalogowałeś się w tym miesiącu i nic dziwnego że nic nie wiesz. I pewnie chciałbyś aby w dwa dni wszystkie problemy za Ciebie rozwiązano :). Ale skoro chętnie się zainteresujesz to poczytaj forum a więcej stanie się jasne. Po to już było tu wiele napisane. Dla takich jak ty. Nawet jakbyś zadał sobie trud zauważenia kilu tytułów przyklejonych w tym dziale to już byś wiedział chociaż co nieco o programach, mikrofonach, panelach. Na skróty to można tylko w dziurę wdepnąć i nadal nie rozumieć co się stało. Leniom mówimy STOP :))). Poczytaj spokojnie a oprócz tego staraj się zrozumieć i zgłebić co czytasz. Bo niektórzy nawet i czytają ale nie rozumiejąc twierdzą że nie działa :))). Nie ty jeden z takim wołaniem tu piszesz. Wystarczy na początek jak poczytasz co innym radzono, powyciągaj wnioski popróbuj czy się sprawdzają u Ciebie. Tak się zdobywa doświadczenie. Pomału i sukcesywnie, tym bardziej że masz lokal z wnęką. Zdalnie nikt nie przewidzi jak słychać u Ciebie po danej zmianie. Sam musisz oceniać. A pomysły do zaczerpnięcia na forum znajdziesz.

jasne dzieki, a mikrofon do amplitunera moze byc??

Gdybyś poczytał wiedziałbyś pewnie czy może czy nie. A jak nie może, to dlaczego może nie być odpowiedni za bardzo. Albo z czym może nadawać się do tego.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Zalogowałeś się w tym miesiącu i nic dziwnego że nic nie wiesz. I pewnie chciałbyś aby w dwa dni wszystkie problemy za Ciebie rozwiązano :). Ale skoro chętnie się zainteresujesz to poczytaj forum a więcej stanie się jasne. Po to już było tu wiele napisane. Dla takich jak ty. Nawet jakbyś zadał sobie trud zauważenia kilu tytułów przyklejonych w tym dziale to już byś wiedział chociaż co nieco o programach, mikrofonach, panelach. Na skróty to można tylko w dziurę wdepnąć i nadal nie rozumieć co się stało. Leniom mówimy STOP :))). Poczytaj spokojnie a oprócz tego staraj się zrozumieć i zgłebić co czytasz. Bo niektórzy nawet i czytają ale nie rozumiejąc twierdzą że nie działa :))). Nie ty jeden z takim wołaniem tu piszesz. Wystarczy na początek jak poczytasz co innym radzono, powyciągaj wnioski popróbuj czy się sprawdzają u Ciebie. Tak się zdobywa doświadczenie. Pomału i sukcesywnie, tym bardziej że masz lokal z wnęką. Zdalnie nikt nie przewidzi jak słychać u Ciebie po danej zmianie. Sam musisz oceniać. A pomysły do zaczerpnięcia na forum znajdziesz.

Gdybyś poczytał wiedziałbyś pewnie czy może czy nie. A jak nie może, to dlaczego może nie być odpowiedni za bardzo. Albo z czym może nadawać się do tego.

Ze co zrobilem?? Zalogowalem sie w tym miesiacu?? heh i kto tu potrafi czytac ze zrozumieniem, napewno nie Ty, "Bo niektórzy nawet i czytają ale nie rozumiejąc".

Jezeli mam problem to najpierw czytam co na forum i np. o programie Room EQ Wizard nic nie znalazlem, a na takie proste pytanie zwiazane z mikrofonem mozna odpowiedziec TAK lub NIE. Jedni pomogą, a inni robia wpis zeby zasmiecic temat.

Jezeli mam problem to najpierw czytam co na forum i np. o programie Room EQ Wizard nic nie znalazlem, a na takie proste pytanie zwiazane z mikrofonem mozna odpowiedziec TAK lub NIE. Jedni pomogą, a inni robia wpis zeby zasmiecic temat.

Też twierdzę, podobnie jak Jarkog, że nie chce Wam się trochę poszukać, a liczycie na gotowe. Ok, można pomóc, jak nie ma tego na Forum, ale jak coś jest wałkowane parę razy i jest już gotowiec, to mija się to z celem, pisanie znowu o tym samym.

O programie REW, było parę razy, nawet podałem link, gdzie można "zaciągnąć" tutorial do niego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Imacman, wszystko ok rozumie. Z tym ze kazdy ma inny przypadek. Ja mam taki pokoj ktos inny. Ktos ma wneke ktos inny nie. Programu szukalem, wystarczy ze Pacio94 podal jaki to program i ze za darmo(bo platnych z np. z peb-a nie zciagam) i sam sobie znalazlem i wczoraj sie nim bawilem na komputerowym mikrofonie nie od ampli booo(tu do jarkog) bo wyczytalem dlaczego ten mikrofon a nie inny.

Imacman, wszystko ok rozumie. Z tym ze kazdy ma inny przypadek. Ja mam taki pokoj ktos inny. Ktos ma wneke ktos inny nie. Programu szukalem, wystarczy ze Pacio94 podal jaki to program i ze za darmo(bo platnych z np. z peb-a nie zciagam) i sam sobie znalazlem i wczoraj sie nim bawilem na komputerowym mikrofonie nie od ampli booo(tu do jarkog) bo wyczytalem dlaczego ten mikrofon a nie inny.

Nie mamy do Ciebie pretensji, że pytasz, ale czasami na te pytania są już odpowiedzi, tylko wystarczy dokładniej poszukać. Też musisz nas zrozumieć, że odpisywanie n'ty-raz na to samo staje się już nużące. Oczywiście, nie ma uniwersalnych rozwiązań pasujących do wszystkich przypadków, ale zawsze można skorzystać z omawianego już problemu akustycznego.

Fakt, to już rok od zalogowania, tym bardziej powinieneś więcej wiedzieć a nie zadawać tak proste pytania. Nie czytasz samodzielnie? Zacznij :). Tym bardziej że temat o programie jest przyklejony i nie trzeba okularów aby go dojrzeć. Powodzenia.

Jedni pomogą, a inni robia wpis zeby zasmiecic temat.

A nie przyszło ci do głowy, że kolejne pytanie o to co już było opisywane (choćby vide program itp.) to też niepotrzebne zaśmiecanie wręcz forum?

heh teraz wzialem jakze przemyslana konstrukcje zza glosnikow iiii bas bardziej sie ciagnie, ale wrocila przejzystosc srednicy i wysokich. co robic??

Próbować po kilka razy i wsłuchiwać się w zmiany. Bo obstawiam że nie wróciła ci przejrzystość średnicy tylko nadmierna jej jasność, co przez nieosłuchanych najczęściej jest odbieranie tak właśnie. Same poduszki pomogą ci zauwazyć zmianę ale to za mało aby jej dokładnie się przyjrzeć i ocenić w krótkim czasie.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.