Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Marantz cd 7300

siwyW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przesłuchując płyty zauważyłem że CD przeskakuje za każdym razem w podobnym miejscu ok 2,3 lub 4 utworu, zależy to od albumu + - 12 - 15minuta każdego krążka. Gdy ściszyłem można było usłyszeć jakiś dziwne dźwięki dochodzące z mechanizmu lasera. Może to oznaczać wymianę lasera. nie wiem. Może komuś działo się to samo? Czy orientuje się ktoś jaki model lasera jest w tym cd, ewentualnie czy idzie taki laser wymienić samemu??

https://www.audiostereo.pl/topic/99785-problem-z-marantz-cd-7300/
  • 1 miesiąc później...

Postanowiłem odkopać temat bo:

- pasuje mi dżwięk mojego cd 7300 a ponieważ ma on już kilka wiosenek , zacząłem się rozglądać za zapasowym laserem do niego.Podejmując decyzję o zakupie tego c-deka kierowałem się pojawiającą się tu i ówdzie informacją (wywodzącą się najprawdopodobniej z testu przeprowadzonego w jednym z pism branżowych przez samego Nadredaktora ) , że w tym modelu Marantza za napęd odpowiada VAM 1201 Philipsa.Niestety była to informacja fałszywa-po zdjęciu pokrywy odtwarzacza moim oczom ukazał się symbol VAL 2212/08 (czy to to samo co VAM 2212 ? ).

Zacząłem szukać wspomnianego napędu i okazało się , że jest on już nieosiągalny.W serwisie powiedziano mi , że w cd 7300 montowane były najpierw wspomniane VAL 2212 , a póżniej VAM 2202 , który niestety również jest już chyba nie do zdobycia.Podobno zamiennikiem 2202 jest 2201 , niestety nie wiem czy na pewno a jeśli tak to która wersja ( 15 czy 16-to pinowy )?Prawdopodobnie cały mechanizm jest nieco inny ale zastanawiam się czy można przełożyć do mechanizmu VAM 2212/08 sam laser?Orientuje się ktoś w temacie?

Z tym ze jak sie patrzy na Ebay to pisze ze pasuje do CD7300.

Nie wiem czemu tak piszą na Ebay-u , wiem co widzę w swoim odtwarzaczu i wiem co powiedział serwisant Marantza.Te informacje że występiwały w nich dwa rodzaje napędu tj. VAM 2212 oraz VAM 2202 są właśnie z autoryzowanego serwisu i potwierdzają to co mam w swoim kompakcie.

Pedros sprawdź ten czy pasuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pedros sprawdź ten czy pasuje

Ukryta Zawartość

No właśnie chodzi mi taki pomysł po głowie.Problem polega na tym , że mój laser na razie działa więc nie chcę rozbierać mechanizmu , a bez tego się nie przekonam czy taki przeszczep jest możliwy.Stąd moje pytanie czy ktoś ten temat już przerabiał?

Ukryta Zawartość

• 10 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.