Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w wyborze gramofonu i pre-amp'a dla znajomych

Sargon Ankro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Otóż, dwie koleżanki proszą mnie o radę w sprawie rozpoczęcia zabawy w słuchanie winyli. Każda inne ma upodobania muzyczne oraz inne warunki do odsłuchu. Przeczytałem już przyklejone tematy w tym dziale, niby nieco więcej wiem, ale jednak wolę się wypytać dla pewności. Zatem po kolei...

I-sza z nich: słucha muzyki rockowej w przeróżnych odmianach (metalu raczej nie, choć pewnie i to się zdarza) oraz od czasu do czasu muzyki klubowej (drum'n'bass/dubstep). Aktualnie nie ma nic do słuchania. Tak samo, nie ma też konkretnego toru audio do odsłuchu, bo powiedziała mi, że chce to podłączyć pod... głośniki komputerowe Creative 2.1 . I niby mógłbym powiedzieć żeby brała cokolwiek, bo będzie brzmieć tak samo, no ale jednak zakładam, że chcę jej pomóc jak najlepiej, nawet gdyby miała wyśmienity sprzęt odsłuchowy, po którym już nigdy by na te głośniki nie spojrzała.

Z racji tego że ma to co ma, potrzebuje kupić i gramofon i pre-amp'a. Budżet jaki chce na to przeznaczyć to 600-800 zł.

Przeglądając internet, natrafiłem na takie typy :

Gemini: TT-02

Numark: TT 200, TT 500

Reloop: RP-2000 MK3

Stanton: T60, T80, str8-80

Technics: SL-D2, SL-D202, SL-1500, SL-2000, SL-3300

Unitra: ADAM GS 420 A, GS 424

Denon: DP-33F, DP-DJ101

Który z w/w będzie dobry? Czytałem tutaj że chyba najlpiej będą się nadawać Technics'y i ten Reloop. Ale może ktoś da radę to potwierdzić tudzież podać jakiś inny ciekawy typ.

Proszę też o typy pre-amp'ów do polecango przez Was TT. Cos oprócz tych których należy się wystrzegać w FAQ i tych polecanych PJ/CA ?

II-ga z nich. Słucha muzyki klubowej (konkretnie dzisiejszej, współczesnej fali producentów muzyki techno jak Blawan, Instra:mental, Boddika, Scuba; czasem też drum'n'bass jak Rockwell (to nie ci od "Somebody watching me"), future-garage i dubstep jak Synkro czy June Miller, no i zdarza jej się też posłuchać współczesnego rapu instrumentalnego w nowych szatach czyli wonky, tak jak Flying Lotus). Z racji że jest to muzyka oparta na basie (nie można powiedzieć że łupiącym, raczej miło dudniącym gdzieś w zakresie 30-50Hz), potrzebuje pre-amp'a który ładnie by przekazał utwory z w/w gatunków muzycznych do odsłuchu. Aktualnie ma gramofon Technics'a SL-D202, igła bodajże AT (nie wiem jaki model) ale końcowy odsłuch również nic specjalnego, bo to jakaś wieża (nie mini-) Sony z wejściem AUX (modelu nie pamiętam). Zatem w tej sytuacji zakładam tak jak z pierwszą koleżanką - wybrać tak, jakby to był najlepszy sprzęt, heh.

Zatem jaki preamp dla niej moglibyście polecić? Tak do 500 zł.

Z góry dzięki za odpowiedz, chęć pomocy i podane typy. Wiem, że pomagać w takiej sytuacji to abstrakcja/glupota/cos tam innego, no ale od czegoś jakoś cza zacząć.

Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miałem ten gramofon także mogę go z czystym sumieniem polecić.

Ukryta Zawartość

i prawie zmieściłeś się w budżecie. Do tego kable, wkładka i w tysiącu powinieneś się zamknąć (pomijając fakt, że podłączanie gramofonu pod takie sprzęty jak mają Twoje "koleżanki" mija się całkowicie z celem, ale jak ktoś chce wydać pieniądze...:)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Otóż, dwie koleżanki proszą mnie o radę w sprawie rozpoczęcia zabawy w słuchanie winyli. Każda inne ma upodobania muzyczne oraz inne warunki do odsłuchu. Przeczytałem już przyklejone tematy w tym dziale, niby nieco więcej wiem, ale jednak wolę się wypytać dla pewności. Zatem po kolei...

I-sza z nich: słucha muzyki rockowej w przeróżnych odmianach (metalu raczej nie, choć pewnie i to się zdarza) oraz od czasu do czasu muzyki klubowej (drum'n'bass/dubstep). Aktualnie nie ma nic do słuchania. Tak samo, nie ma też konkretnego toru audio do odsłuchu, bo powiedziała mi, że chce to podłączyć pod... głośniki komputerowe Creative 2.1 . I niby mógłbym powiedzieć żeby brała cokolwiek, bo będzie brzmieć tak samo, no ale jednak zakładam, że chcę jej pomóc jak najlepiej, nawet gdyby miała wyśmienity sprzęt odsłuchowy, po którym już nigdy by na te głośniki nie spojrzała.

Z racji tego że ma to co ma, potrzebuje kupić i gramofon i pre-amp'a. Budżet jaki chce na to przeznaczyć to 600-800 zł.

Przeglądając internet, natrafiłem na takie typy :

Gemini: TT-02

Numark: TT 200, TT 500

Reloop: RP-2000 MK3

Stanton: T60, T80, str8-80

Technics: SL-D2, SL-D202, SL-1500, SL-2000, SL-3300

Unitra: ADAM GS 420 A, GS 424

Denon: DP-33F, DP-DJ101

Który z w/w będzie dobry? Czytałem tutaj że chyba najlpiej będą się nadawać Technics'y i ten Reloop. Ale może ktoś da radę to potwierdzić tudzież podać jakiś inny ciekawy typ.

Proszę też o typy pre-amp'ów do polecango przez Was TT. Cos oprócz tych których należy się wystrzegać w FAQ i tych polecanych PJ/CA ?

II-ga z nich. Słucha muzyki klubowej (konkretnie dzisiejszej, współczesnej fali producentów muzyki techno jak Blawan, Instra:mental, Boddika, Scuba; czasem też drum'n'bass jak Rockwell (to nie ci od "Somebody watching me"), future-garage i dubstep jak Synkro czy June Miller, no i zdarza jej się też posłuchać współczesnego rapu instrumentalnego w nowych szatach czyli wonky, tak jak Flying Lotus). Z racji że jest to muzyka oparta na basie (nie można powiedzieć że łupiącym, raczej miło dudniącym gdzieś w zakresie 30-50Hz), potrzebuje pre-amp'a który ładnie by przekazał utwory z w/w gatunków muzycznych do odsłuchu. Aktualnie ma gramofon Technics'a SL-D202, igła bodajże AT (nie wiem jaki model) ale końcowy odsłuch również nic specjalnego, bo to jakaś wieża (nie mini-) Sony z wejściem AUX (modelu nie pamiętam). Zatem w tej sytuacji zakładam tak jak z pierwszą koleżanką - wybrać tak, jakby to był najlepszy sprzęt, heh.

Z góry dzięki za odpowiedz, chęć pomocy i podane typy. Wiem, że pomagać w takiej sytuacji to abstrakcja/glupota/cos tam innego, no ale od czegoś jakoś cza zacząć.

Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku :)

Najwazniejsze jest w tym przypadku dobre odwzorowanie do RIAA (pytac o to sprzedawców) no i wzmocnienie ,zeby dopasowac do wejscia karty w PC.

Nic wiecej nie przychodzi mi do glowy w tej sytuacji (no moze pre lampowe??)

Niestety FAQ jeszcze nie jest skończone.

Dla Pani numer II:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tańsze niż pro-ject, są regulacje. Można przeczytać o tym wynalazku na forum. Reszte przeznaczyć na wkładkę, chyba, że zamontowana AT do czegoś się nadaje - sprawdzić jaki model lub zrobić zdjęcie, lub chociaż napisać jaki kolor. Nawet z mini wieżą to ma szanse jakoś zagrać.

Z Panią numer I będzie trudniej, bo w tej cenie...Musisz kupić 3 rzeczy, gramofon, pre i wkładkę. Za 800zł?

Może ta oferta? 200zł po za budżetem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - moim zdaniem nie jest to super okazja, ale jest wszystko w komplecie, tylko odbiór osobisty z Warszawy. Utargować ile się da.

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tych wypadkach moze byc cokolwiek ze sklepu zabawkowego byle bylo "nowe ze sklepu i swiecilo" w innych wypadkach mamy gramofony produkowane w zlotej erze analogu marek zastepczych czyli tak naprawde kazdy niemal koncern porodukowal dla roznych marek praktycznie to samo czasem roznica sie drobiazgami glownie wygladem zewnetrzym i blaszka z marka wlasnie. Docieramy do starych katalogow i interesuje nas tylko cos od owczesnego spitzenklasse w gore ;) czyli obecnie po 50-200zl jak sie ktos nie zna - trzeba tylko cierpliwosci bo szybko i natychmiast jak sie dzis ludzi tresuje to mozna do zabawkowego jak wspomnialem. Preampy uzywamy te zintegrowane w starszych wzmazniaczach lub uzywamy samych starszych integr jako preamy gramofonowe do posiadanych juz wzmacniaczy - w zaleznosci od posiadanej wiedzy i faktycznego stanu starego jakby nie patrzec sprzetu mamy naogol znacznie bardziej udane DZWIEKOWO konstrukcje (bo gramofon byl podstawowym zrodlem przez dziesiatki lat, a konstrukcje te to wysokie modele koncernow z zapleczem nakowo-technicznymm, a nie tzw dzisiejszych dwoch leszczy (w tym jeden ksiegowy i marketingowiec zarazem) z wspolczesnej manufaktury hi-end co lapie raz na rok jakiegos bogatego frajera.

@Octagon

Dzieki za typy. Ten gramofon wydaje się być nawet spoko, tylko przydała by się wersja DD (o ile istnieje). Podrzucę to kumpeli i rozważy.

@tomasz_pianista

Co do Pani #2:

Udało mi się wczoraj wyłuskać od niej info nt. tyup wkładki, to jest AT 91BL (żółta)

Dzięki również za wniosek co do pre-ampa.

Co do Pani #1:

Wiem że to nie jest zbyt duża kasa, no ale nie każdy dysponuje dobrym budżetem, a czasem chęci popędzają człowieka ;]

Ta aukcja z allegro, hmmmm... W sumie już po niej, za późno się obejrzałem. Niby trochę więcej kasy na to musiałaby przeznaczyć, ale bałbym się pakować ją w sprzedawce, który dopiero co założył konto na allegro. Chyba ze jest stąd i jest zaufany przez waszą społeczność.

@Piotr___

Ciężko się Ciebie czyta.

Właśnie nie chce żeby było "cokolwiek ze sklepu i świeciło". Gdybym tak miał robić to brałbym pierwszy lepszy szrot z allegro lub kombajny typu "Gramofon z radiem + MP3 + czytnik SD + ..."

Wiem, że uzywany starszy sprzęt w porównaniu z dzisiejszym nowym za cenę 3-4krotną jest w stanie pobić tego drugiego pod kątem jakości dźwięku, a i też solidności.

Akurat w tym wypadku (póki co) możemy mówić tylko o oddzielnym pre-amp'ie, w przyszłości koleżanka targnie się na jakiś wzmak + głośniki, ale trochę wody w rzekach upłynie do tego czasu.

Dziękuje za porady! :) Oczywiście jak ktoś jeszcze ma jakieś typy, to z chęcią przeczytam :)

• 2 tygodnie później...
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Aktualnie nie ma nic do słuchania. Tak samo, nie ma też konkretnego toru audio do odsłuchu, bo powiedziała mi, że chce to podłączyć pod... głośniki komputerowe Creative 2.1 /.../

Denon DP-29F - od razu z preampem. Nie jest to żadne cudo, ale za takie pieniądze to przyzwoity towar. Skoro to koleżanki, to zakładam, ze nie chcą używek.

NAD PP2, Rega Fono Mini.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Zapewne maja "uzywanych" facetów.

To co innego. ;)

Wiele razy spotkałem się z tym, że kobiety wolały nowe przedmioty niż z drugiej ręki. Facetów to faktycznie nie dotyczyło, a wręcz przeciwnie. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.