Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokiej jakości subwoofer do stereo

Wojtek

Rekomendowane odpowiedzi

ThoraxLabs

Jest to wzmacniacz autorstwa A.Holtona, potwierdzam ze jest to bardzo dobry wzmacniacz, sprawdza sie bardzo dobrze w stereo. Do stereo znacznie lepszy jest od niego wzmacniacz z EE na hexfetach (bodajze 7/97), porownywalem go z GC3886 i niestety GC siedzi w szafie teraz.

Nizej fotki Holtona jeszcze z testow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8025-100003881 1170273898_thumb.jpg

post-8025-100003882 1170273897_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Jezeli wzmacniacz ma byc przeznaczony tylko do suba to proponowalbym cos z stopniem na bipolarnych. PA300 jeszcze chyba nie padlo w tym watku wiec go proponuje (choc urosla chyba o nim zbyt wielka legeda).

Z sprawdzonych konstrukcji jest jeszcze wzmacniacz Janka z elektrody, wiele osob go wykonalo i sa bardzo zadowoleni, wzmacniacz ma ponoc ogromnego kopa. Zaleta jest to, ze jest bardzo prosty i pracuje w szerokim zakresie napiec. P3A Roda Eliotta lutowal namietnie moj kolega jednak gdy zlozyl w/w wzmak Janka byl pod wielkim wrazeniem, kontrola i szybkosc znacznie wieksza.

Dzięki za dotychczasowe propozycje. Wzmacniacz ma byc przeznaczony do głośnika niskotonowego Eminence-Magnum 15 LF .Pozostałe głośniki to Eminence Beta 8 i Raven2. A więc kolumny trójdrożne z aktywnymi głośnikami niskotonowymi, potrzebne są więc oczywiście dwa takie wzmacniacze dobrej klasy, oraz zwrotnica aktywna. Po zapoznaniu się z propozycjami będę chciał którąś wybrać i zlecić jej wykonanie, lub jeżeli będzie to możliwe poprostu zakupić gotową.

Pozdrawiam-H.P.

Witam

Szczerze mówiąc nie wiem czyjego autorstwa jest pierwotny schemat ( myślałem że autorem jest pan ze strony Aussie Amplifier ale widocznie się myliłem) ale spodobał nam się i dokonaliśmy pewnych modyfikacji w celu uzyskania większej mocy (mieliśmy takie „zlecenie” aby uzyskać jak największą moc) więc po upgrade uzyskaliśmy 800W na 2 ohmach. Wzmacniacz przy dobrych elementach i prawidłowym ustawieniu punktu pracy deklasuje w stereo wszelakie GainClone i inne scalone wynalazki, zresztą kto nie wierzy niech zbuduje naprawdę warto zainwestować parę złotych. Osobiście stosuję go w większości budowanych przeze mnie subwoofr’ów ze wzglądu na elastyczność parametrów i łatwość modyfikacji - najstarszy ma ju ponad 3 lata i wciąż działa bez najmniejszej awarii -(150W do ponad 800W w zależności od ilości tranzystorów końcowych i napięcia zasilania). Panie Henryku jeśli chodzi o wzmacniacz i szczegóły z nim związane to kontakt na email.

Obecnie jestem w trakcie realizacji wzmacniacza Projektu mojego kolegi Łukasza z moim skromnym wkładem i PCB autorstwa Mop’a. Wzmacniacz ten jest pracą przejściową moją i Łukasza na AGH w Krakowie, zbudowany jest w oparciu o tranzystory końcowe Sanken 2SA1295, 2SC3264 (nawet nie wiecie jak ciężko je dostać w Polsce) pozostałe tranzystory na chwilę obecną pochodzą od OnSemi i Toshiby. Wzmacniacz dysponuje mocą 100W na 8 ohm, i co ważniejsze pracuje pod każdym obciążeniem ( 400W na 2 ohm). Posiada w pełni zbalansowane wejście. Obecnie przeprowadzamy końcowe testy i pomiary a także dopracowujemy PCB (mamy już 2 w dorobku i nadzieję, że obecna z nr 3 będzie tą ostateczną). Wzmacniacz jest od podstaw wyliczony przez Łukasza, zastosowaliśmy w nim kilka ciekawych pomysłów, które jak wynika z testów zdają egzamin ( np. wzmacniacz nie posiada kondensatorów w ścieżce sygnałowej). Wzmacniacz wyposażony będzie w komplet zabezpieczeń co mamy nadzieję, że będzie gwarantowało jego niezawodną pracę. Wzmacniacz w wersji finalnej (oddanej jako praca przejściowa) będzie posiadał wbudowany przedwzmacniacz wraz z regulacją głośności na PGA2310, selektor wejść zbalansowanych ( wejścia RCA nie są przewidziane w mojej obudowie), zabezpieczenia przeciw zwarciowe, termiczne, DC, możliwością odcięcia sekcji preampu i pracy jako końcówka mocy itp. a nad wszystkim będzie czuwał mikrokontroler.

Pozdrawiam ThoraxLabs

PS

Pozdrowienia dla Jurka E. za wsparcie i wiarę w nasze możliwości, Jurku bez ciebie prace nad końcówką nie miały by takich postępów, a także dla Bubera na którego zawsze można liczyć (mam nadzieje że PLED już działa).

ThoraxLabs

Anthony Holton jest autorem w/w wzmaka i jego projekty to wlasnie Aussie Amplifilter (cala jego strona). W pelni podzielam twoje zdanie ze jest to bardzo dobry wzmacniacz. Tak sie sklada ze tez jestem z AGH i tez sie bronie w tym roku ( IMIR ). Co do tych sankenow to bedziez mial wielki proble z nabyciem oryginalow, widzialem kiedys na gieldzie w krakowie po 25zl ale nie dalbym sobie reki uciac ze sa oryginalne. Mam w swojej kolekcji kupe zdjec oryginalnych i podrabianych tranzystorow. Swoja droga to niektore Toshiby sa wrecz swietne i nie wiem czy warto sobie glowe zawracac tymi sankenami, 2sc5200&2sa1943 sa po 6zl w hurcie i sa bardzo dobre.

Napisz cos wiecej o tej "dyplomowej" konstrukcji, ciekawy jestem topologi ukladu (z schematem wiem ze bedzie problem bo to przeciez praca dypl. ale jak by sie znalazl to bylo by bardzo milo). Czy uklad jest symetryczny az od samego wejscia ? Jak pracuje stopien pradowy jako wtorniki emiterowe czy emiterami do siebie ? Napisz cos wiecej.

(tak sie bawi tak sie bawi AGH)

borysgo2

Kurcze jaki ten świat mały. Witam jestem kolegą thoraxlabs :) też jesteśmy na IMIR-e pewnie na tym samym roku :) my z MK :). Trzeba kiedyś przy piwku pogwarzyć :). Co do wzmaka to ja jestem główny Design-er. Senkeny mamy 100% procent oryginały 24 sztuki :) na fake-y też się nadziałem ale te sa 100% pewne sparowane i z jednej serii produkcyjnej. Tak jak napisał Thoraxlabs jesteśmy w fazie końcowych testów i pomiarów. Na wyjściu Sankeny układ wtórnikowy driver-owane przez On-semi wejście zbalansowane bez pojemności w całym wzmaku.stabilizacja temperaturowa począwszy od stopni wejściowych w celu utrzymania stałych punktów pracy elementów aktywnych. Parametry tak jak napisał thoraxlabs 100 , 200 ,400W odpowiednio 8 4 2 omy. THD i reszta w fazie pomiarów.

"Tak się bawi tak się bawi AGH " :)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Jak piszez ze bez pojemnosci w calym wzmaku to hmm, dosyc ciekawa sprawa. Ogolnie ciezko jest sobie poradzic bez pojemnosci i to na dodatek w ukladzie symetrycznym, jak sie wam to udalo to gratuluje !!

Piwa trzeba sie napic, podstawa integracji IMIR-u. Moim zdaniem uklad wtornikowy tez jest lepszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.