Skocz do zawartości
IGNORED

Audio AC3 - gdzie szukać?

zijacek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem że Dolby tak twierdzi i oficjalnie zabrania, dlatego nie ma płyt audio w AC3, tylko w DTS. Chodzi oczywiście o szum i trzaski we wzmacniaczu po włożeniu płyty do zwykłego odtwarzacza CD i użyciu wyjścia analogowego.

Płyt może i nie mozna nagrywać, ale są pliki z rozszerzeniem ac3. Mam ich kilka i naprawdę bardzo fajnie się ich słucha (np. 6 kanałów). Są też pliki wma, które mają więcej niż 2 kanały (mam nawet kilka 6-kanałowych). Tylko że to co mam to jakaś sianowata muza, a szukam np. nagranych w ten sposób orkiestr symfonicznych - to musi dopiero brzmieć! Ewentualnie jakiejś innej dobrej muzyki (czyt. NIE disko, NIE techno-disko, NIE dance itp.).

No właśnie o to chodzi. Będzie grało ale tylko w DTS-ie, chyba że zamierzasz to odtwarzać na kompie, a to już inny temat. Z drugiej strony DTS na kompie też chodzi, nowe filmy DivX są nagrywane z takim właśnie dźwiękiem więc i tak kodeki pewnie już masz.

LeStat - ktore stacjonarne DVD odtworzylo Ci sciezke Audio-AC3? Wymienie Ci te, ktore dla mnie tego nie zrobily, wypuszczajac cyfrowy szum: Pioneer DV-350, DV-565, Panasonic S35, S75, Yamaha 540, Samsung (combo: nie pamietam modelu), Philips (nie pamietam modelu) wiecej chwilowo nie pamietam. Jak widzisz upieralem sie, zeby cos jednak znalezc... Probowalem na trzech niezaleznych wyniesionych z eDonkeya zrodlach, dostepnych przez obrazy plyt. CDDA bylo zrobione poprawnie, odtwarzacze po prostu "nie lapaly formatu", dekodujac go jako PCM.

No i wracamy do początku. Firma Dolby ZABRANIA nagrywania sygnału DD na płytach CD, a o takie płyty chodzi. Na płytach DVD możesz przecież nagrać wszystko nawet SACD itp. Specjalnie dla potrzeb muzyki powstały płyty (oficjalnie wydawane) w DTS 5.1, ostatnio 24/96. Ponieważ różnica w jakości dźwięku jest oczywiście po stronie DTS, a DD nie nadaje się do muzyki z powodu stratności tego systemu, wszyscy nagrywają muzykę w DTS (koncerty, reedycje przestrzenne starszych stereofonicznych płyt, mixy SACD i DVDAudio itd.), przynajmniej do czasu pełnego wejścia na rynek masowy SACD/DVDAudio. Co ciekawe- może być tak że nowe formaty jeszcze długo pozostaną domeną rasowych i kasiastych audiofili, więc standard DTS 24/96 może serio się rozpowszechnić. W tej chwili jest on już obowiązujący w internecie jako audiofilski odpowiednik kompaktowej mp3-ki. Płyta SACD zmiksowana do DTS miesci sie (wszystkie kanały i podobna jakość) na zwykłej płycie CD. Oczywiście w kategoriach absolutnych gęste płyty SACD/DVDAudio są oczywiście lepsze od płyt DTS, ale do ich odtwarzania potrzebne są specjalne kolumny i dobre wzmacniacze, podczas gdy muzą w DTS mozna się cieszyć na zwyczajnym KD i odtwarzać na zwykłych odtwarzaczach CD przez wyjście cyfrowe.

Pozdrawiam

Do Andrzeja:

Co to znaczy, że SACD wymagają specjalnych kolumn? Gdzie można pocztać coś więcej (specyfikacje, zalecenia, opinie) o nowych formatach muzycznych (SACD/DVDA). Pytam się Ciebie, bo występujesz w roli orędownika nowych "gęstych" formatów.

A ja sam ciągle przymierzam się do nowego sprzętu, w tym player'a wspierającego na pewno SACD (już mam kilka płyt) i chętnie DVDA - do dzisiaj płyt 0 - ale jestem otwarty ;)

Adamu

Andrzej -> fajnie by było gdyby faktycznie DTS 96/24 się rozpowszechniło.

Jeżeli chodzi o SACD to słyszałem, że wszystkie głośniki (front, surround, center) muszą być takie same. Problemem z SACD może być to, że jest to format wymyślony przez SONY, a oni mają dziwne tendencje do zawyżania cen (i produktów i licencji), więc na koniec dnia może się okazać, że w SACD będą dostępne tylko tytuły artystów, którzy podpisali umowy nagraniowe z Sony Music.

DVDAudio z drugiej strony to produkt kolegów Sony z Philipsa i tu nowy problem, bo ostatnio spór SACD vs. DVDAudio na płaszczyźnie prawnej przeniósł się na spór pomiędzy prawnikami Sony vs. Philips (ograniczanie dostępu do technologii, blokowanie nowych technologii itp.)

Podsumowując DTS 96/24 faktycznie ma szansę się wylansować na fali sporów i niedoboru materiałów w formatach SACD i DVDAudio.

Cały czas słyszę, że nie można tego nagrywać na CD, ale mi nie o to chodzi.

Ściągnijcie ten plik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Następnie ten rpogram:

Ukryta Zawartość

Zainstalujcie go

Teraz odpalcie i włączcie plik Broadway-5.1-48khz-448kbit.ac3

Wiecie już o co mi chodzi?

Nie trzeba tego wypalać na CD, zwyczjnie potrzebny jest plik i program do odtwarzania.

Problem w tym, że na tym ftp jest tylko kilka próbek, i pytam czy ktoś wie gdzie szukać więcej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1- zijacek- pisałeś wyraźnie że nie chodzi Ci o odpalanie tego na kompie, tylko o wysokiej jakości nagrania wielokanałowe na CD. Więc jeszcze raz- DD tego zabrania, chyba że ktoś ma nowsze informacje.

2- wynalazcą DVDAudio jest, a przynajmniej sprzedawał pierwszy wzorcowy model, Technics oczywiście. Potem bebechy kupi McIntosch, Yamaha, Denon i kilka innych firm (chyba już spod logo Panasonica). Tak wogóle to obecnie ponownie wraca temat obowiązkowego montowania przetworników DVDAudio w każdym odtwarzaczu DVD, jak to było pierwotnie w planach.Oznaczałoby to wielkie i głosne zwycięstwo DVDAudio nad SACD, tylko że tym samym i jakość pewnie zeszłaby na psy z powodu masowej produkcji płyt i odtwarzaczy. Obecnie mamy taką sytuację że DVDAudio i SACD są domeną audiofilów, natomiast skromniejsi właściciele zwykłych CD i DVDVideo mogą słuchać mixów z gęstych płyt do postaci DTS. I te płyty należy traktować jak mp3-ki, czyli tanie nośniki trudnych do zdobycia płyt gęstych, tyle że w jakości podobnej do oryginałów z powodu bezstratnej kompresji systemu DTS.

3- SACD wymaga specjalnych głośnków wysokotonowych zdolnych przenieść górę pasma, powyżej 20kHz. Jak się okazało wpływ na nasz odbiór muzyki ma pasmo do około 100kHz, stąd większość firm produkujących kolumny i przetworniki stosuje takie rozwiązania w najdroższych zestawach, jak np. Tonsil w nowych hiendowych projektach (kiedy w sklepach ?).

Pozdrawiam

Adamu- nie jestem aż orędownikiem. Po prostu lubięcoś zmieniać w sprzęcie, a ileż razy można zmieniać kable, gdy sam standard CD16/44.1 zostaw już wyeksploatowany i możliwosci poprawy dźwięku na tym polu są mierne. Już sam standard DVDAudio/SACD w postaci gęstego zapisu daje kosmiczną poprawę jakości na najzwyklejszym sprzęcie. Różnica trochę się zaciera gdy w odtwarzacz CD zainwestujemy 100-200kzł, ale czy tędy droga ? Zresztą ja nie mam 100kzł do wydania na dobry odtwarzacz CD woięc wolępoprawić sobie jakość już na poziomie PRAWDZIWEGO źródła jakim jest płyta. Są oczywiście do kupienia płyty Cd poprawnie (naprawdę nieźle) nagrane, tylko że ich jest strasznie mało. Wpisz w wyszukiwrce XRCD lub HDCD, a pojawi się 10- 50 płyt. Natomiast płyt gęstych jest na świecie miliony, a tytłów tysiące, więc jak kupować to coś konkretnego, a nie 18 bitów zamiast 16 itp.Biorąc pod uwage fakt że bardzo zaawansowane odtwarzacze wieloformatowe schodzą poniżej 1kzł (te renomowanych firm), wybór jest prosty.

Pozdrawiam

PS-zobacz mój temat 9290, tam przy okazji prezentacji swoich lkolumn DIY pisałem coś o jednorodności kolumn 5.1

"Jak się okazało wpływ na nasz odbiór muzyki ma pasmo do około 100kHz" - zupełnie przypadkiem okazało się to gdy pojawiły się formaty zdolne przenieść ponad 20 kHz. Oczywiście jest to całkowicie przypadkowa zbieżność.

Blagam, błagam, błagam, niech któś mi powie, w którym momencie napisałem, że NIE CHODZI MI O ODTWARZANIE NA KOMPIE :)

Ale spoko, cośtam może znajdę sam. W sumie nie dziwię się, że nikt nie wie gdzie tego szukać, bo faktycznie ciężko znaleźć - może jest ich tak mało?

Swoją drogą rozwinął się z tego całkiem ciekawy temat (choć nie na temat). Dużo fajnych informacji.

>zijacek

Ty swoje, a My swoje współczuję Ci :) , spróbuj poguglować.

>Andrzej

A więc jednak można nagrywać nowe formaty na "stare" CD.

Nadal jestem przekonany, że to w po połowie polityka i problemy techniczne stoją na przeszkodzie wyciśnięcia z CD wszystkiego co można wycisnąć.

Dokładnie, firmy nie są zainteresowane promowaniem dobrej jakości dźwięku na tanich, łatwych do skopiowania płytach CD. Właśnie dlatego wymyślono nośnik DVD, by tr4udniej go było skopiować. Przecież właśnie z tego powodu opóźniono wprowadzenie DVDAudio i nadal producenci nie mogą się zdecydować z ruszeniem produkcji nowych gęstych płyt, czekając na skuteczną ochronę antypiracką. Wspomniałem o ciekawych wynalazkach typu XRCD czy HDCD powstałych właśnie na skutek niezadowolenia z jakosci 16/44.1 i opóźnienia z wprowadzeniem prawdziwie gęstych nosników.

Natomiast tematu muzyki w AC3 faktycznie nie rozumiem. Może i gdzieś są w necie jakieś przerywniki muzyczne zrobione w ten sposób, jednak generalnie tes sposób stratnego kodoania nie nadaje się do muzyki właśnie ze względu na stratność i koszmarną jakośc dźwięku (podobnie jak z mp3), więc albo zainteresujesz się tym samym w DTS (w necie jest pełno), albo chyba nikt Ci tu nie pomoże.

A tak naprawdę chodzi w tym wszystkim o coś zupełnie innego. Praktycznie w całym necie jest teraz głośno o obradach UE na temat wprowadzenia możliwości dowolnego ripowania płyt DVD do wszelkich "niższych" formatów, czyli mp3, divx, Cd czy DTS. jeśli to wejdzie w życie to faktycznie płyta CD jako nosnik odzyje na nowo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.