Skocz do zawartości
IGNORED

ramie gramofonowe

Gość merle

Rekomendowane odpowiedzi

Ja rowniez skladam wyrazy najglebszego szacunku. Nie, nie sluchalem ale przytaczam opinie cudze. Takie istnieja, zatem gramofony SME mozna conajmniej posadzic o to, ze sa jak to mawiano u Barei, "kontrowersyjne". Sluchales kiedys JMLab Utopii, czy Avalon Sentinel, topowych Wadii ? Ale jakies tam zdanie o nich masz, prawda ?

dudivan -> nie obraź się, ale jak można mieć zdanie na temat brzmienia urządzeń jakichkolwiek jeśli się ich nie słyszało. Jeżeli już przytaczasz cudze opinie to chociaż to zaznacz, a może one też są oparte na cudzych. tak można dojść do wniosku że wypowiadasz się o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia. Tak to można w knajpce przy piwku, a nie na forum.

Piterski troch racji ma, jeeli na forum powtarzamy cudze opinie to trzeba to wyranie zaznaczy eby nie powiela obiegowych mitów i gazecianych stereotypów, w ten sposób łatwiej będzie odróżnić teoretyzowanie od merytorycznych opinii, i wyławianie wartościowych informacji z forum stanie się łatwiejsze, sorry za offtopic.

Lojalnie napisalem: ludzie mawiaja. A tak w ramach przykladu: jak sadzisz, czy dowolny model Lotusa jest szybszym samochodem od dowolnego modelu Opla ? Czy na tak zadane pytanie, ktokolwiek z tego czy innego forum ma prawo odpowiedziec i ta odpowiedz bedzie cos warta ?

Przepraszam, ale dudivan jak dla mnie nikogo nie wprowadził w błąd. Miał tam jakieś wątpliwości bo przeczytał parę opinii i to wyraźnie wynikało z jego tekstu. Natomiast co do SME to warto posłuchać tych TT. SME grają dosyć energicznie i neutralnie i ta druga cecha przez wielu bywa odbierana jako "lekki i jasny dźwięk", albo wręcz "techniczny". Dlatego na przykład bardzo często w zestawach z gramofonami i ramionami SME można zobaczyć ciepło grające wkładki np. Koetsu. IMHO SME nie ma jasnego i lekkiego dźwięku - są poprostu neutralne, ale to moja opinia. W każdym razie warto posłuchać i zobaczyć czy przypadnie do gustu. W najgorszym razie można się czegoś więcej dowiedzieć i poobcować przez chwilę z jakby nie było legendą ;-)

• Redaktorzy

Owszem. Według tego co JA czytałem, SME są właśnie wszystko, tylko nie kontrowersyjne. Są podobno wyjątkowo neutralna, stabilne, dla niektórych trochę suchawe. Kontrowersyjny to może sobie być LP12 :-) Opinie o SME wytdają często osoby, które już przeszły przez ten gramofon i obecnie używają najwyższych modeli VPI albo jakiegoś Rockporta, do tego ramiączko typu np. coś strasznie drogiego na powietrznym zawieszeniu. Ale dla normalnych zamożnych audiofili SME jest wystarczająco wysoko. Scale Models chciało zrobić neutralny sprzęt i zrobiło go.

Ano właśnie... załóżmy że masz neutralny gramofon (tzn ramię + napęd) i neutralny pre. Wtedy dosyć łatwo jesteś w stanie modelować sobie brzmienie samą wkładką. W razie czego tę dodatkową odrobinę ciepła można na przykład dorzucić kablami Cardasa. Nie jest to wcale głupie podejście do sprawy. Zamiast 4 zmiennych służących do modelowania dźwięku (gramofon, pre, wkładka, kable), masz jedną w porywach do dwóch (pomijam już wzmacniacz, kolumny, pozostałe kable i pomieszczenie, bo wtedy wychodzi nawet 9 zmiennych).

Witam !

>Jozwa

Czyli SME to niemal wzór neutralności.

Ale sam masz Linn-a - czy dlatego ,że słuchąjąc SME stwierdziłeś, że to nie to, co lubisz, czy po prostu tak wyszło ?

Pytam z ciekawości :-))

Pozdr.

Bede musial przegrepowac dysk, by znalezc ten artykul krytykujacy SME. Jezeli beda jakies konkretne zarzuty to wkleje. Tak prywatnie to mi sie oczywiscie ceny niezbyt podobaja. Nie wiem czy to tylko sprawa skali produkcji ale poza ramionami to cudow w tych gramofonach kosmicznych chyba nie ma ?

• Redaktorzy

Tak wyszło. Poza tym lubię sposób, w jaki gra. A gramofony SME z drugiej ręki nadal kosztują bardzo dużo, z kolei zaś ramiona serii SME IV-V nie są uważane za najlepsze do LP12 (za duża masa - kompresja zawieszenia).

• Redaktorzy

Czy ja wiem? To jednak trochę stare ramiączka, ale z drugiej strony uważane były za dobre. Z drugiej ręki można takie ramię kupić całkiem tanio, co jest dużą zachętą. Nie wiem jednak jak z ich współpracą ze współczesnymi wkładkami o małej wartości cu. Co do długości to nie ma problemu, są różnej.

>dudivan

Zdanie mam, bo słuchałem i słucham od czasu - do czasu. Natomiast te kilka lat zabawy z audio nauczyło mnie pokory - nie gadam na prawo i lewo: to dobre, tamto do kitu, bo wszystkie takie wypowiedzi wynikaja z moich subiektywnych odczuć i niekoniecznie muszą oddawać prawdziwego "ducha" konkretnego sprzętu. Jeśli wypowiadam swoje opinie n/t sprzętu to w sytuacji kiedy mam do czynienia z człowiekiem, który również słuchal danego urządzenia, a nie tylko gdzieś poczytał i na tej podstawie wyrobił sobie zdanie. Szanuję każdą opinię, ale miarodajne są dla mnie jedynie doświadczenia praktyczne :) Często w trakcie takich "praktycznych" zajęć dochodzi do ostrych sporów i dyskusji, przecież każdy z nas inaczej postrzega dźwięk i muzykę.

Racja Yaxa, należy się wypowiadać o sprzęcie tylko na podstawie osobistych odsłuchów, powtarzanie zasłyszanych czy też gazetowych opinii jako swoich jest niepoważne i zaśmieca forum, chyba że poczyniono zastrzeżenie, że jest to opinia cudza.

Co do własnych opinii o sprzęcie, zdarzają się przypadki ewidentne gdy jakies urządzenie jest wyraźnie gorsze lub lepsze od konkurencji w podobnych cenach, i tym samym zasługuje na rekomendację lub kategoryczne odrzucenie. Np. czy kupiłbyś gramofon Bernard za 200zł. mogąc za tą samą cenę kupić również Thorensa TD160?

(ja kiedyś takiego Thorensa kupiłem z wkładką Stanton 500 za 50zł.)

McGyver>

Cieszę się, że masz podobne zdanie :)

dudivan>

[obrazekLUKASZ-229341_1.jpg] [obrazekLUKASZ-229341_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3387-100000991 1170262592_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yaxa... dzięki za odpowiedź. Swoją drogą bardzo grzeczny zestaw :-) Probowałeś w JJ zmieniać lampy? Nie na jakieś NOSy ale na nowe Electro-Harmonixy? A to brumienie to z trafa czy szumy własne lamp? Jeśli szumy własne lamp to rosyjskie lampy mogłyby to zmienić (i resztę prezentacji też co może akurat nie być przez Ciebie pożądaną zmianą)... Poza tym jak tak patrzę na Twój system to mam wrażenie że górę prowadzisz z Leak'a a dół z Pass'a.. Zgadłem? :-) Ale jeśli nie to próbowałeś kiedyś?

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.