Skocz do zawartości
IGNORED

Lepsze kolumny od Microlab Solo6C + Audinst HUD-mx1

Matek15PL

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jest promocja na Tannoy Reveal 601A - sądzę że warto się nimi zainteresować.

ps. one są sprzedawane na sztuki, więc te ~7XX zł to trzeba x2 pomnożyć

edifier S2000 testy znajdziesz naprzyklad na youtube lub stronach jak www.ixbt.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś na nie bardzo "chorowałem" ... ale wolałbym Tannoy. Zerknij:

Ukryta Zawartość

Mają bardzo mało basu. ... można sobie pozwolić na podbicie basu do połowy skali (powyżej będzie już dominacja tego zakresu, co na bank odbije sięnegatywnie na brzmieniu - odradzam więc)... dzięki czemu uzyskamy -3 dB powyżej 70 Hz, co wciąż nie da dobrego zejścia, a na dodatek może się negatywnie odbić na transparentności i dynamice.

Jest duże prawdopodobieństwo że Tannoy 601A zejdą niżej, przy lepszej dynamice i lepszej transparentności.

Te Edifier to prędzej dla kogoś, kto nie ma DAC z regulacją.

Ukryta Zawartość

no tak tutaj juz wszystko jest a bas wiadomo ze go na tyle nie masz to jest 2.0 i tak ma byc.

Nic sie nie odbije w nich mizesz zrobic bas na 100% i nie bedziesz mial slyszalnych znieksztalcen robilem to na targach i bylo super.

Nic sie nie odbije w nich mizesz zrobic bas na 100% i nie bedziesz mial slyszalnych znieksztalcen robilem to na targach i bylo super.

Jak podbijesz bas na max, to będzie podbicie wyższego basu powyżej średniego SPL (nienaturalne uwypuklenie) - jak dla mnie to takie odwrotne super, bo akurat jest to taki niezbyt pożądany zakres (jeśli dominuje ... a właśnie tutaj będzie dominował). ... no i nie wierzę by nie wpłynęło to negatywnie na czytelność średnicy (zawsze na to wpływa). Jeśli na targach była wielka hala, to tak bardzo to nie razi.

no mozliwe ale akurat mieli wtedy wystawe w TIRze czyli mieli jakies 20m² maksymalnie i bylo jak dla mnie super czysto a bas wlasnie nawet na 100% nic szczegolnego nie zmienial. Edifier ma jakos inny bas lagodniejszy, czysty bardziej neutralny niz inny producenci moze maja jakas inna technike budowy swoich subwooferow i glosnikow.

A jak z podłączeniem tych Tannoy 601A ? Co trzeba będzie dokupić aby wszystko ładnie grało ?

Jak Twój DAC ma wyjścia RCA, to potrzeba dwóch kabli RCA-TS ... czyli jeden taki:

Ukryta Zawartość

zestaw. Osobiście polecam kable Pro-Cab (też powinni coś takiego mieć), a to co powyżej podałem poglądowo.

Ukryta Zawartość

A co z KRK RP6 G2 ? , ogólnie gdzie czytam , to rozmowa dość często kończy się na nich ...

Miałem pierwszą generację rokit 6" i nie mogę polecić (choć przyznaję że były podłączone do DAC SM-PRO AUDIO ADDA 192s, który uważam był crapem). ... już bardziej przypadły mi do gustu KRK RP 5" ... pomimo że basu mniej (te były podłączone do Behringer BCA2000).

Jeszcze jest promocja na Tannoy Reveal 601A - sądzę że warto się nimi zainteresować.

ps. one są sprzedawane na sztuki, więc te ~7XX zł to trzeba x2 pomnożyć

Słuchałem tych Tannoy Reveal 601 i może jestem głuchy ale różnicy pomiędzy solo 7c a Tannoy nie zauważyłem

G2 są podobno sporo lepsze. Generalnie będę składał audio do 2500-3000zł Teraz myślę wyłącznie o systemach aktywnych.

Albo kolumny z regulacją głośności ( nie ma ich zbyt wiele np. Reloop Wave 5 / 8 , Pioneer a-dj05 / 08 te są akurat doskonale wyposażone) do tego dac

Opcja druga dac z regulacją głośności (1000zł) reszta na głośniki.

Zastanawiam się jeszcze czy iść w tym budżecie w 8" czy 5" / 6" plus sub. Wydaje mi się że mały monitor plus sub może grać z większą dynamiką i lepszymi średnimi . Wydaje ... :)

Generalnie to dobry sub dużo daje. W każdym razie ja nie wyobrażam sobie słuchania muzyki bez gł. niskotonowego teraz kiedy nabyłem REL'a T5, mimo tego że same moje monitory mają wykop to dopiero z subem czuć potęgę dźwięku

Słuchałem tych Tannoy Reveal 601 i może jestem głuchy ale różnicy pomiędzy solo 7c a Tannoy nie zauważyłem

Microlaby mają tak inną konstrukcję od Tannoy, że nie bardzo chce mi się wierzyć, że nie ma między nimi różnicy. Nawet tak trywialna rzecz jak sama rozbieżność kolumny prawej od lewej powinna być na innym poziomie - nie sądzę by lewa i prawa kolumna Microlab Solo grały tak podobnie jak lewa i prawa kolumna w Tannoy Reveal 601A (Tannoy ma obie kolumny fizycznie te same ... a Solo nie - aktywna jest mocno inna od pasywnej). Miałem różne komputerowe głośniczki i pamiętam że było słychać takie rzeczy ... nawet w takich Edirol MA-20D. ... no nie wiem ... może koledze który nie słyszy słoń na ucho nadepnął (no przepraszam no ... ale solo 7 jest tak inne od Tannoy 601A że nie ma siły)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.