Skocz do zawartości
IGNORED

Sygnał analogowy a cyfrowy

joseh

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio podłączyłem zmieniarkę H/K FL 8380 do ampli Denona avr 1804 analogowo i zauważyłem wyraźną różnicę w głośności, dynamice itp., w porównaniu z coaxialem. Analogiem dźwięk jest wyraźnie słabszy. Trochę się zdziwiłem bo przy podłączeniu ze starym CD czy DVD nie było aż takiej różnicy. Kable te same, a różnica kolosalna.

https://www.audiostereo.pl/topic/10012-sygna%C5%82-analogowy-a-cyfrowy/

Generalnie przetworniki DAC i elementy toru analogowego w takich zmieniareczkach i podobnych „gwizdałkach” są kiepskiej jakości, stąd pewnie dźwięk jakoś się wydobył lepiej przez cyfrę, ale z kolei w amplitunerach KD też dobrych DAC-ów raczej nie znajdziemy.

Jeśli podłączyłbyś jakiś średniej klasy przynajmniej CD to zauważyłbyś wzrost jakości dźwięku przesyłanego drogą analogową w Twoim przypadku.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Glosnoscia nie ma sie co przejmowac, nizszy woltaz na wyjsciu i tyle. Gorzej z dynamika, czy inna forma ogolnie przyjetej "dobroci" dzwieku - moze to oznaczac ze przetworniki w H/K sa slabsze niz te w Denonie - na Twoje ucho, oczywiscie :-)

Czyli wnioskując z waszych wypowiedzi ten model H/K jest słabiutki (choć z tego co wiem to elektronika ta sama jest w modelu H/K 750 - to może nie mistrzostwo świata, ale ktoś uznał go modelem roku 2001). Puszczając dźwięk przez coax wykorzystane są przetworniki w ampli, natomiast analogowo te z CD - więc powinno być teoretycznie lepiej (w CD są lepsze przetworniki niż w ampli). No chyba że mój model CD ma coś zrypane z wyjściami analogowymi.

>joseh

Nic z tych rzeczy. Po prostu 3-krotna konwersja jest gorsza niż 1-krotna. Jak chcesz zrobić jakie takie porównanie, to posłuchaj: zmieniarka cyfrowo z amplitunerem kontra zmieniarka analogowo ze wzmacniaczem stereo (takim za pół ceny amplitunera).

Fakt Zbig, zamotalem sie. Masz oczywiscie racje, a moja propozycja jest pozbawiona sensu. Winno byc raczej: Joseh - zmien silnik na klasyczny wzmak stereo i sprawdz czy to zrodlo rzeczywiscie jest liche czy Zbig Cie wyczul :-)

Joseh twój harman ma niskie napięcie wyjściowe, chyba 1V zamiast 2V, dlatego z cyfry jest głośniej. Spróbuj podłączyć cd do wejścia omijającego część cyfrową ( jeżeli takie masz) i wtedy będzie lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.