Skocz do zawartości
IGNORED

jak odciac czestotliwosci ktore za bardzo wychylaja glosnik

razgoor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w jaki sposob mozna odciac niskie czestotliwosci, jakiego kondenstora albo dławika uzyc? potrzebuje to do sprawdzenia czy moje monitory bose na ktorych pisze "max continuous power 70W", patrzac na te monitory, tylko szyderczo sie usmiecham, kolega sobie kupil mocny wznacniacz, problem polega na tym, nie chce potargac zawieszenia (wiem ze to robi 40W wzmacniacz) tylko chce dowiedziec sie przy jakiej mocy cewki sie spala :)

Średni pomysł, coś się zewrze w cewce i wzmacniacz poleci.

zabespieczenie przeciw zwarciowe nie zadziala? pozatym chce tez uslyszec ile Db mozna z nich wycisnac, jak sie glosnik spali to trudno heh.

Czy to ma służyć celom wyłącznie poznawczym czy prawno - reklamacyjnym? W tym drugim przypadku zapoznałbym się dogłębnie z normami IEC.

Filtracja pasywna między wzmacniaczem a kolumną nie ma sensu, bo raz że wyjdą ogromne pojemności i być może indukcyjności, dwa - filtr pasywny rezonansowo podbije niektóre częstotliwości powyżej poziomu 0dB.

Jeżeli już coś robić to przygotować odpowiednio przefiltrowany sygnał testowy (szum zgodny z normami) albo testować sinusem powyżej strojenia BR, tylko takim żeby nie wypadł na peaku rezonansowym impedancji, bo wtedy moc termiczna w cewce głośnika będzie niewielka. Można dać sygnał sinus "wycelowany" w częstotliwość strojenia BR, impedancja jest tam niska a więc moc termiczna duża, a głośnik jest "hamowany" przez bassreflex.

misiomor dziekuje za odpowiedz juz prawie wszystko wiem, reszte bede drazyl w googlach, nie chodzi o reklamacje, te monitory byly produkowane do 94roku, chodzi tylko o test, potencjal tych malych glosnikow jest conajmniej zaskakujacy(jak dla mnie, jak na konstrukcje z przed 20lat), a mozna je kupic juz za 140zl ,wiec przygotuje wszystko jak trzeba, dowiem sie ile fabryka dala:)

Możesz użyć szumu z tunera ustawionego pomiędzy stacjami.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.