Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór kolumn i pytanie o wzmacniacz

uczenn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad kupnem zestawu stereo o łącznej, maksymalnej wartości 20k zł. Sprzęt ten będzie grać w małym pokoju o wymiarach 402cm x 326cm. Muzyka ma być odtwarzana z komputera. Poważnie rozważam takie opcje, jeżeli chodzi o kolumny:

- nowe b&w pm1

- używane focal jmlab mini utopia

- może też monitory Lipinski L-707 ( chociaż nie wiem, jaka jest ich cena w Polsce ? ).

Jestem typem człowieka, który woli kupować rzeczy nowe, chociaż jeżeli mógłbym kupić używany głośnik w bardzo dobrym stanie, który pod każdym względem będzie pokonywać np. b&w pm1 to wtedy pewnie skusiłbym się na głośnik używany. Czy ktoś na tym forum miał okazję posłuchać pm1 w jakimś pomieszczeniu o sensownych wymiarach ( powiedzmy w pomieszczeniu poniżej 20m2 )?. Jeżeli tak, to czy mógłby się podzielić swoją opinią o tych kolumnach ? Czy wszystkie powyższe kolumny nadają się do mojego pomieszczenia?

Kolejne pytanie dotyczy wzmacniacza/daca. Powiedzmy, że decyduję się na zakup b&w pm1. Z tego co widziałem firma Peachtree audio produkuje wzmacniacze zintegrowane, które mają w sobie już dac'a. Czy kupno np. nova125 bądź iNova będzie dobrym rozwiązaniem czy lepiej byłoby np. kupić oddzielnie wzmacniacz np. roksan caspian m2 i do tego kupić jakiegoś w miarę taniego daca. Przypominam, że muszę się zmieścić w tych skromnych 20 tys zł.

Z góry dziękuję Wam za pomoc

Pozdrawiam Tomek

Witam Panie Tomku,

a może poda Pan więcej informacji dotyczących wymogów stawianych nowemu systemowi. Jakie gatunki muzyczne zazwyczaj Pan słucha, jakie brzmienie preferuje,jak będą ustawione kolumny w pomieszczeniu, czy kolumny będą pracowały jako monitory bliskiego pola. Na rynku w podobnych przedziałach cenowych jest jeszcze kilka innych, świetnych minimonitorów, może także warto wziąść to pod uwagę przy wyborze.

I tak przed zakupem trzeba posłuchać.

Czekam na odpowiedź

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jakiś czas temu założyłem temat dotyczący pozycjonowania kolumn w moim pomieszczeniu. Można znaleźć go pod tym linkiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słucham wielu gatunków muzycznych. Trochę klasyki ( 15% ), najwięcej muzyki ocierającej się w gatunkach Pop, Soul, Rock, Rock'a alternatywnego, R&B, Folk (65%). Czasem też zdarzy się posłuchać jakiejś muzyki elektronicznej i house (20%). Jakie brzmienie preferuje? Ciężkie pytanie, ale parę miesięcy temu byłem na odsłuchu b&w 804 diamond ( wzmacniacz moon 340i bodajże ) i muszę przyznać, że ich styl grania mi się podobał. Przed świętami miałem też okazję posłuchać swoich ulubionych piosenek na słuchawkach ( bezpośrednie porównanie ) Sennheiser HD 800 i Beyerdynamic Tesla T1. Sposób grania Beyerdynamiców odpowiadał mi w muzyce POP, SOUL, ROCK ( mocne uderzenia w perkusje, wokal był silny i miałem wrażenie, że znajduje się bardzo blsiko mnie, nisko schodzący bas ). Jednak słabo spiywały się w muzyce klasycznej ( np. we Friday Night In San Francisco - Mediterranean Sundance ) gdzie brakowało im przestrzeni. Dźwięk był zbyt płaski i na tym polu pięknie spisywały się Sennheisery. Najlepiej odpowiadałoby mi połączenie tych dwóch stylów grania.

Ukryta Zawartość

Mini Utopia, to zdecydowanie najciekawsza propozycja z wszystkich tutaj wymienionych,

tym bardziej że ostatnio można je kupić już nawet za ok. 8-9kzł z oryginalnymi standami w komplecie.

U mnie te kolumny najlepiej zagrały z systemem Marantza PM-11s1 + SA-11s1, które dzisiaj można już kupić za ok.10kzł.

Spokojnie się zmieścisz w 20kzł i masz sprzęcik na lata, za który w sklepie trzeba było kiedyś zapłacić ponad 60kzł,

a w pomieszczeniach do 25mkw nic większego (czyt. znacznie droższego) nie będzie Ci potrzebne.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Mini Utopia, to zdecydowanie najciekawsza propozycja z wszystkich tutaj wymienionych,

tym bardziej że ostatnio można je kupić już nawet za ok. 8-9kzł z oryginalnymi standami w komplecie.

U mnie te kolumny najlepiej zagrały z systemem Marantza PM-11s1 + SA-11s1, które dzisiaj można już kupić za ok.10kzł.

Spokojnie się zmieścisz w 20kzł i masz sprzęcik na lata, za który w sklepie trzeba było kiedyś zapłacić ponad 60kzł,

a w pomieszczeniach do 25mkw nic większego (czyt. znacznie droższego) nie będzie Ci potrzebne.

Przypominam, że mój zestaw ma być podłączany do komputera ( tam mam całą swoją muzykę ). Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedź. Chyba będę musiał się wybrać na odsłuch tych mini utopi. Wiecie może czy w Warszawie można gdzieś ich posłuchać ?:).

Sonus Faber Cremona Auditor

Ukryta Zawartość

McIntosh 6500

Ukryta Zawartość

DAC Hegel HD20

Ukryta Zawartość

i wszystko gra...co do kabli to może temat na inną dyskusję :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uważasz, że za te 10-12tys lepszym rozwiązaniem jest kupno oddzielnie wzmacniacza + dac'a niż w podobnej cenie np. Peachtree Audio Grand Integrated X-1 Amplifier ??. No i kolejne pytanie, jak byście rozłożyli wydatki, czyli czy warto wydać 12 tys na wzmacniacz i dac'a a 8 tys na kolumny, czy lepiej wydać na kolumny 12 tys, a na resztę 8tys ? Z tego co widziałem to w tophifi są b&w pm1 i sonus faber cremona auditor m, więc mógłbym tam je bezpośrednio porównać.

Peachtree Audio Grand Integrated X-1 wygląda dość sensownie....biorąc pod uwagę fakt, iż jest to stosunkowo nowy wzmak kosztujący ponad 14 kzł ciężko będzie dostać w cenie 10-12 kzł...niestety...za pozostałe 5kzł będzie ciężko znaleźć porządne kolumienki :)

Peachtree Audio Grand Integrated X-1 wygląda dość sensownie....biorąc pod uwagę fakt, iż jest to stosunkowo nowy wzmak kosztujący ponad 14 kzł ciężko będzie dostać w cenie 10-12 kzł...niestety...za pozostałe 5kzł będzie ciężko znaleźć porządne kolumienki :)

W tophifi w noworocznej wyprzedaży był za 12 999 zł ten wzmacniacz, więc myślę, że da się go kupić nowego, bądź z wystawy za jakieś 12 kzł.

Wydaje mi się, że to jaki wzmacniacz kupię zależy od kolumn na które się zdecyduję. Z tego co mi wiadomo np. b&w pm1 nie są zbyt wymagające jeżeli chodzi o wzmacniacz i jest szansa, że nawet nova125 wystarczy, aby wydobyć piękny dźwięk z tych kolumn. Nie wiem jakiego wzmocnienia potrzebują kolumny Sonus Faber Cremona Auditor M, ale z pewnością niebawem wybiorę się na bezpośrednie porównanie tych dwóch kolumn ( może w sklepie dowiem się czegoś więcej na temat tych kolumn ). Mini Utopie można odsłuchać w sklepie linia dźwięku, więc jeżeli nie będzie w najbliższym czasie możliwości przesłuchania tych kolumn w stolicy to czeka mnie podróż do Rzeszowa :). Co myślicie o tych kolumnach -->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można kupić w lepszym stanie za mniejsze pieniądze, a tak poza tym to koniecznie musisz ich posłuchać

w docelowym pomieszczeniu (nie w żadnym sklepie czy u znajomego) z docelową elektroniką,

bo można bardzo ciężko się zdziwić jak te kolumny potrafią zagrać w zależności od tego gdzie stoją i do czego są podpięte.

Od zachwytów i mlaskania nad każdym dźwiękiem który z nich popłynie, po myśli samobójcze od jazgotu który z nich się wydobywa.

Wystarczy zmienić jeden element toru, żeby popaść w szok, niekoniecznie w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Można kupić w lepszym stanie za mniejsze pieniądze, a tak poza tym to koniecznie musisz ich posłuchać

w docelowym pomieszczeniu (nie w żadnym sklepie czy u znajomego) z docelową elektroniką,

bo można bardzo ciężko się zdziwić jak te kolumny potrafią zagrać w zależności od tego gdzie stoją i do czego są podpięte.

Od zachwytów i mlaskania nad każdym dźwiękiem który z nich popłynie, po myśli samobójcze od jazgotu który z nich się wydobywa.

Wystarczy zmienić jeden element toru, żeby popaść w szok, niekoniecznie w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Kolega ma 100% racji.

Za taką sumę, jaką chcesz przeznaczyć na zakup sprzętu - koniecznie udaj się do salonu audio i samemu dokonaj weryfikacji.

W przeciwnym wypadku bedziesz żałował decyzji.....

Peachtree Audio to wzmak klasy D...takie konstrukcje mają tyle samo przeciwników co zwolenników..trzeba się poważnie zastanowić....

kiedyś miałem do czynienia z Primare I32...i brzmiało to nie specjalnie (oczywiście w mojej konfiguracji)....przytoczę kilka istotnych informacji :

Większość technologii klasy „D” charakteryzuje się:

- ograniczonym pasmem

- rezonansowym charakterem pasma częstotliwości

- zależnym od obciążenia pasmem częstotliwości

- Wysoką impedancją wyjściową przy wyższych częstotliwościach

- Wysokim THD przy wyższych częstotliwościach

- Wysokim poziomem szumów

Teoretycznie byłoby to najlepsze rozwiązanie, jednak myślę, że będzie ciężkie do zrealizowania. Jeszcze jakbym poszedł do salonu audio i powiedział, że chcę przetestować dwa zestawy w swoim pomieszczeniu i zdecyduję się na kupno jednego z nich to mogą się na to zgodzić. Jednak zastanawiam się czy to ma sens ze względu na to, iż wynajmuję mieszkanie. Na dobrą sprawę w każdej chwili mogę dostać wypowiedzenie i pomieszczenie się będzie musiało zmienić :).

Mztv czyli wg. Ciebie warto porównać ten wzmacniacz z jakimś wzmacniaczem wyższej klasy nie przekraczającego te 8-9tys ( bo jeszcze wtedy musi trochę kasy zostac na daca ) ? Jak możecie to zaproponujcie jakieś zestawy wzmacniacz + dac mieszczące się w tych 12tys. ( nowe bądź używane )

• 2 miesiące później...

Ostatecznie zdecydowałem się na kolumny Bowers & Wilkins PM1 (będę je mieć pod koniec marca). W ramach odsłuchu pm1'ek przy okazji posłuchałem dwóch wzmacniaczy --> Marantza pm11-s2 i Peachtree Audio Grand Integrated X-1. Prawdopodobnie zdecyduję się na kupno oddzielnego wzmacniacza i oddzielnego dac'a. Na pewno będę chciał sprawdzić zestaw Calyx'a (słyszałem, że można go wypożyczyć, czy to prawda?). Macie jakieś propozycje co do zestawów wzmak + dac (w cenie calyx'a cti + daca tej samej firmy). Czy ktoś miał okazję korzystać z kabli głośnikowych Audioquest Rockefeller? Ktoś ma jakieś opinie na temat tych kabli?

Odradzam ci calyxa do b&w.mysle ze jak masz dac 10tysiecy za wmacniacz to wybij sobie go z głowy ,w tej cenie lepszego dostaniesz .'mysle ze do b&w przydał by ci sie wmacniacz z ciepła barwo coś jak lampo-podobnie grające -może goldenote s3 signature , xindaka zachwalaja ale nie miałem okazji posłuchac

:)

Ten marantz, którego słuchałem ma całkiem ciekawe brzmienie, moim zdaniem całkiem nieźle zgrywa się z pm1. Tylko pytanie czy w tej cenie nie znajdzie się czegoś jeszcze lepszego ;) Którego xindaka masz na myśli?:)

Z moich nieduzych doswidczen proponowal bym ci kolumny proac do tego cyrus 8 amplituner i dobrego daca do tego kondycjoner xindaka , z kablami zasilajcymi tez xindaka ,

Ale sam musisz zdecydowac co lubisz i posluchac kilka wariantow.Pamietaj ze jak sluchasz kolumn to niektorymi bedziesz zachwycony zaraz po wlaczeniu a w gruncie rzeczy przy dluzszym sluchaniu wydadza ci sie juz nie takie dobre jak na poczatku a sa takie jak atc ktory dopiero zacniesz doceniac po dluzsyzm czasie .Najlepiej jak bys sam sprawdzil kilk propozycji sam w jednym sklepie poniewaz da ci najlpesze efekty porownawcze

:)

Jak już pisałem zdecydowałem się na b&w pm1. Bardzo podoba mi się sposób ich grania, pomieszczenie w którym będą pieściły moje ucho jest również adekwatny do rozmiaru tych kolumn. Teraz tylko pozostaje kwestia wyboru wzmacniacza + dac'a do nich

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.