Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade wzmacniacza od Kamyka

janekp2

Rekomendowane odpowiedzi

a na anodowym 1A

Bredzisz waść albo nie masz pojęcia o wydajności prądowej tego uzwojenia... Ten transformator ma 30W więc jakim cudem uzwojenie anodowe miało by mieć wydajność 1A przy "320v" ? [P=U*I] Te 320V zmierzyłeś pewnie na niczym nie obciążonym uzwojeniu co jest błędem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Tu masz spory wybór transformatorów na rdzeniach EI i Toroidalnych, powinieneś coś dobrać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja mam na wyjsciu polipropyleny "audiophiler" i nie narzekam całkiem niezłe i 1uf polipropyleny ROE więc też niezłe.

Z kąd miałem transformator? UKRADŁEM!! a tak na poważnie to wywlokłem ze starego radioodbiornika Klawesyn, trafo idealne do tego wzmacniacza TS30/1/676 na żarzeniu miał 1,7A a na anodowym 1A więc był dobry na wyjściu miał 320v anodowego,szukam takiego samego ale chyba bardziej będzie się opłaciło kupić nowego klawesyna za 70zł

No i wszystko jasne! Spaliłeś uzwojenie bo pewnie wcześniej je przeciążyłeś eksperymentami.

Czym prostujesz napięcie anodowe - lampą czy mostkiem? To ważne, bo jak lampą to powinieneś mieć uzwojenie symetryczne np. 300V-0-300V. Jak prostujesz krzemem to jedno uzwojenie wystarczy. Obciążąlność uzwojenie anodowego to min. 50 mA. A tak wogóle to robisz ten zasilacz na lampowym prostowniku w takiej konfiguracji jak u Kamyka, czy to jakaś Twoja własna rzeźba?

Może się przyda:

Ukryta Zawartość

Ten układ na schemacie wygląda na niezbyt skomplikowany ale trudno go zrobić poprawnie szczególnie początkującym.

Jest w nim właściwe prowadzenie masy i radze także stosować rezystory antyparazytowe w siatkach przy łączeniu równoległym lamp, zapobiegnie to wzbudzeniu wzmacniacza a jest na to bardzo podatny.

A przede zalecam wszystkim bardzo staranny montaż .

C4 powinien mieć wartość 1uF

Ukryta Zawartość

zasilacz rtobie bez rzadnej lampy dokładnie taki jak na schemacie kamyka z tym ze bardzo uproszczony prosty filtr crc,na mostku prostowniczym 600v transformator był wystarczający trochę się grzał a spalił się bo się spalił i koniec,dziwne że ludzie piszą że ten wzmacniacz trzeba umieć zrobić bo brumi,mi po rozkręceniu potencjometru na maxa nigdy nic nie brumiało,wzmacniacz grał czyściutko,może mam porządne kondensatory filtrujące,min elna rubicon,wymontowane z monitorów 200uf/400v

jak masz dużo starych transformatorów( często w szufladzie leży dużo takich staroci) a na razie nie chcesz inwestować w porządny transformator to jest prosty myk.Bierzesz dwa transformatory i łączysz je uzwojeniami wtórnymi.Wtedy uzwojenie pierwotne pierwszego transformatora podłaczasz pod 230v(robi za pierwotne w tym zestawie) a pod pierwotne drugiego transformatora podłaczasz zasilacz( robi za wtórne w zestawie transformatorów)Dobierając transformatory o różnych przekładniach mozna uzyskiwać różne napięcia na wyjsciu zestawu.Żarzenie na oddzielnym transformatorze.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

ok więc do zadziałania wzmacniacza do czasu zakupu dobrego transformatoro mogę spróbować coś takiego,tylko nie za bardzo kumam,mam pare transformatorów tylko min na wtórnym 24v/40w jakieś głośnikowe,i nie za bardzo wiem jak to połączyć,dobrze żeby był jakiś schemat,tentransformator co mi się spalioł ma żarzenie sprawne

połączyłem dwa wydajne mocowo transformatory i co się stało? napięcie mam 320v bez obciążenia super do anodowego,kurcze ale mi pomogłeś, w życiu bym na to nie wpadł,jake sa wady i zalety takiego zasilania? czy mogę tak zrobić na stałe? czy będzie miało to jakiś wpływ na dzwięk?

Strasznie męczysz ten wzmacniacz swoimi działaniami.

Jeśli ma to być Twój docelowy wzmak słuchawkowy, to pomyśl o jakimś solidniejszym zasilaczu stabilizowanym, choćby na wzór

Ukryta Zawartość

Tu masz pcb

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi o lampki ECC82, to rozejrzyj się za 5963 Jan Philipsa. Moim zdaniem jest to bardzo wartościowa pozycja w tej cenie. I zdarzają się okazje, np.

Ukryta Zawartość

Na ebayu częściej niż u nas na allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

super zasilacz,dzięki bardzo za podpowiedzi,tylko czy 330v na wyjściu zasilacza to nie za dużo na ten wzmacniacz? czy jego punkt pracy bedzie prawidłowy,z takimi rezystorami jak są na schemacie kamyka?

Tak to będzie moj docelowy wzmacniacz pod HD580 jak narazie nie widze lepszego wzmaka lampowego OTL diy,albo nic mi o tym nie wiedomo

a co daje waszym zdaniem lampa prostownicza? czy dzwięk jest sporo lepszy po wyprostowaniu lampą,od mostka prostowniczego?

Tu pewnie zdania będą podzielone. Kiedyś w epoce lamp były stosowane właśnie prostowniki lampowe i chyba myśląc o robieniu wzmacniacza na lampach powinno się zrobić również i prostowanie na lampie żeby wzmacniacz był od początku do końca lampowy.

Robienie zasilaczy na krzemie wzięło się stąd, że są mniej kłopotliwe, dają w razie czego większe prądy, nie potrzeba dodatkowego uzwojenia w transformatorze do żarzenia diodowego prostownika i w sumie przez to, że nie ma lampy jakby mniej ciepła się wydziela i jest w sumie łatwiej schować taki np. krzemowy mostek.

Reasumując, może ktoś bardziej lampowy odezwie się jeszcze w kwestii brzmienia - jak odbierane są różnice w dźwięku na obu rodzajach prostowników.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Układ raczej nieopłacalny. Potrzebuje super zasilaczy, aby pokazać swoje możliwości.

aikido_high_impedance_headphone_amplifier.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6s45p-e plus transformator tylko wzmacniacz wydląda niepozornie. Duże transformatory a lampy maleńkie.

No i drogi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sam raz dla Nikifora:) trudny do prawidłowego zestrojeniia układ redukcji zakłóceń sieci

To on chce go budować? Myślałem, że szuka czegoś gotowego do porównania. Przecież OTL to najlepszy wzmacniacz jaki mógł powstać z ręki Nikifora. Tak myślę przynajmniej, a może przestane wygłaszać swoje myśli i świat będzie lepszy?

czasem mnie mndli od tych waszych mądrośći,ciekawe czy jak wy zaczynaliśćie yto tak wszystko wiedzieliśćie,a co do mojego wzmacniacza to już gra na ogrinalnym zasilaczu,zrobiłem uzwojenie anodowe był drucik przepalony na wierzchu,zlutowałem i wszystko śmiga,tylko lampy ecc82 boaldwin-piano organs prawie parzą i trochę brumią,widocznie są już dość mocno zużyte,takie kupiłem na allegro,ale grają ładnie,przejżysie

dodałem włącznik zasilania anodowego zaraz po kondensatorach żeby odrazu wyłaczać a nie przed stabilizatorem żeby kondensatory podtruwały katodę:)

zmieniłem i dałem włącznik po mostku teraz włącza i wyłącza się spokojniej,nie słychać tego stuknięcia a jak wyłączam pierwsze anodowe to fajnie wygrywa napięcie pozostałe w kondensatorach,ciekawe czy trochę zaoszczędze lampy tym sposobem?

Rezystor załóż mimo wszystko, ułatwia on życie i pozwala uniknąć porażenia kiedy "grzebie się" w sprzęcie zanim kondensatory zdążą się w pełni rozładować po wyłączeniu zasilania. Jeśli chcesz sprawdzić czy mówię prawdę to podłącz równolegle z kondensatorami filtrującymi bez rezystora rozładowującego woltomierz o Rwe>=100M i zobacz ile czasu zajmie kondensatorom samoistne rozładowanie.

Ps.

Piszesz, że mdli Cię od mądrości innych... proponuję zerknąć do literatury by zdobyć wiedzę zamiast pytać na forach o każdą "pierdołę" i tylko oczekiwać odpowiedzi. Książek które objaśnią Ci teorię działania układów czy lamp elektronowych jest multum. (Nawet na chomiku) Możesz sam zdobywać wiedzę, przydatną w tym audio-hobby.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Zacznij od tego skoro już się bawisz triodami.

Np.:

Ł.A Dudnik - Badanie lamp elektronowych

A. P. Łożnikow, E. K. Sonin - Wzmacniacze kaskodowe

G.S. Cykin - Wzmacniacze Sygnałów Elektrycznych

G.S. Cykin - Wzmacniacze Elektroniczne

Morgan Jones - Valve Amplifiers

A.Zawada - Lampy elektronowe w aplikacjach audio.

jak myslicie jaki wzmacniacz diy na lampie moze przebić konstrukcje kamyka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W pomiarach kamykowy układ z pewnością nie da mu rady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak chcesz się pobawić to niedużym kosztem możesz przerobić otl kamyka na Bijou od Cavallego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

interesuje mnie wymiana kondensatorów MKP w tym wzmacniaczu na jak najlepsze ale bez przesady:) obecnie mam udiophiler -mkp i grają fajnie muzykalnie ale mają kiepski bas,co proponujecie z dobrym szybkim basem?

Ile czasu na nich już grasz ? daj im się wygrzać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gram już dość długo bo ponad miesiąc po min6godzin dziennie,ale mam co do nich wątpliwośći bo zakupiłem na ebay u jakiegoś chinola i obudowe mają czerwoną,ładną ale pod światłem są jakieś puste w środku:)

cholera drogie będą 10uf/800v,chyba wezmę te zwykłe

myślę też nad pożądnymi lampami,bo te co mam obecnie ecc82 baldwin piano ogran,grają muzykalnie ale już jest chyba ich koniec bo są tak czarne na anodzie i osmolone że gołym okiem widać ze jest coś nie tak,zresztą zakupiłem je z 90%emisją więc ktoś przedemną je wymęczył,nie moge uzyskać z nich basu a podobno ten wzmacniacz ma bas? albo mam coś skopane albo to wina alpsa-rk27 i tych lamp,w obydwóch ecc82 jest po 90v za jednej połówce katoda-anoda,czyli na obydwóch ok 180v w jednej lampie,na schemacie kamyk zaleca 170v więc chyba jest ok?

i tak też myślałem żeby trochę zwiększyć pojemność na wyjściu tak do 22UF bo na więcej mnie nie stać,jeśli chodzi o 1UF to mam całkiem niezłe ROE

zależy mi tylko na tym żeby ten bas nie dudnił,i nie był rozlazły,dlatego nie mogę wsadzić tam dużych pojemnośći

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.