Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do taniego zestawu 5.0 : )

Rat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie !

Znalazłem zestaw 5.0 oto on:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I tu pojawia się moje pytanie, bo nie znam się zbytnio na tym... Jaki wzmacniacz polecacie dla tego typu kolumienek ? Najlepiej używany, nie za drogi ^^ Może być nawet z allegro. Zestaw ten chciałbym podłączyć pod komputer. Mam wejście optyczne więc może tak by dało radę ? Albo czincze z końcówką Jacka : ] . Jeszcze nie postanowiłem w 150 % zakupu, tylko się przymierzam ile musiałbym wydać a i w portfelu nie szeleści od kasy, bo uczę się w liceum a muzyka i filmy mnie relaksują i głównie po to chciałbym je mieć.

Czekam cierpliwie na odpowiedzi.

Pozdrawiam !

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/100342-tani-wzmacniacz-do-taniego-zestawu-50/

Zaraz się rzucą na mnie przedstawiciele handlowi, ale rybka, parę w łapach tez mam ;P

Do rzeczy. W tym pułapie cenowym. Wszystko gra tak samo, czyli dudniący bas, piasek u góry, brak środka i sceny (przejaskrawiam)

I nie ważne czy kupisz vk, kodę, eltax, tonsil, stx, dragon, taga, jamo, biedronkę, czy inny market. Ale i tak zagrają lepiej niż każdy plastik - plastik nie gra wcale, najwyżej zadudni, lub zapiszczy (przejaskrawiam). Nieważne czy ten do PC, czy do wieży Philipsa ;P

I nie ma tu nic co gra dobrze, ale są czarne owce które grają dużooooo gorzej niż reszta. I Ty wybrałeś jedną z takich owiec.

W tym przedziale cenowym im więcej głośników..... tym gorzej.

Czy warto kupić coś z tej półki ? Warto jeśli się ma do wyboru tą półkę, lub plastiki (nawet te "wypaśnięte" plastiki z subem za 1000 zł do PC - nazwy nie podam świadomie - zagrają jednak gorzej od kolumn z tej półki, bez suba)

Kolumny żeby zagrały jako tako muszą być pomierzone, odpowiednio dopasowane zwrotnice, odpowiednio dobrane przetworniki. Te z linka to jakiś zlepek przypadkowych, najtańszych głośników, wsadzonych bez ładu i składu, pewnie bez żadnej zwrotnicy. Zagra to tak jak kolega Shrek opisał mniej więcej.

W tym pułapie cenowym. Wszystko gra tak samo, czyli dudniący bas, piasek u góry, brak środka i sceny (przejaskrawiam)

Jaki wzmacniacz polecacie dla tego typu kolumienek ? Najlepiej używany, nie za drogi ^^ Może być nawet z allegro. Zestaw ten chciałbym podłączyć pod komputer. Mam wejście optyczne więc może tak by dało radę ? Albo czincze z końcówką Jacka : ] . Jeszcze nie postanowiłem w 150 % zakupu, tylko się przymierzam ile musiałbym wydać a i w portfelu nie szeleści od kasy, bo uczę się w liceum a muzyka i filmy mnie relaksują i głównie po to chciałbym je mieć.

Ten szajs to 5 kolumn, kina domowego chyba nie potrzebujesz. Określ się z budżetem więc wzmacniacz stereo + kolumny stereo, podaj rozmiar pokoju i muzyki jakiej słuchasz, co będzie źródłem dźwięku, wtedy coś podpowiemy.

Zamiast tych VK można dostać coś co ma zwrotnicę i gra ciut lepiej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zamiast tych VK można dostać coś co ma zwrotnicę i gra ciut lepiej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na wyprzedaży za 599zł (para) można kupić teraz kolumny KODA HARMONY K 5400F , które zjedzą na starcie każdą z wymienionych wyżej kolumn :-) I zagra przy okazji nie "ciut lepiej" a dużo lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rat

Zgadzam się z przedmówcami, ale skoro interesujesz się sprzętem z tak niskiej półki cenowej, to zakładam że już coś przesłuchiwałeś np. w sklepach i było to dla ciebie zadowalające.

Smutna prawda jest taka że te wszystkie zestawy nie nadają się ani do kina, ani do stereo.

Moja propozycja to na początek używany Logitech Z5500 do kina (osobiście kupiłem za 500zł), a potem kiedy stwierdzisz że do stereo to się nie nadaje (bo na pewno tak będzie) dokupisz przyzwoity wzmacniacz oraz przyzwoite kolumny.

Jeżeli ktoś z forumowiczów jest w stanie polecić za 500zł tańszy zestaw (5.1 + ampli) lepiej grający w kinie od Z5500 to czekam na propozycje.

Żaden z polecanych zestawów nie zagra w stereo lepiej niż wydajny wzmacniacz + 2 dobre kolumny.

Moim zdaniem jest to najtańsze pogodzenie kina + stereo.

Ja wychodzę z założenia, że lepiej średniej klasy stereo niż słabiutkie kino. Jak dźwięk oderwie się od kolumn to i tak dostarcza to dużo emocji przy oglądaniu filmów... Dzisiaj cały czas używam stereo i dopiero jak zrobię konstrukcję na docelowych Scanach, moge pomyśleć o rozbudowie kina. Inaczej nie będę się pchał.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ja cię proszę....

Jasne dźwięk się oderwie, wskoczy do tyłu, odbije się od ściany i zagra inną ścieżką dźwiękową :)

Nie przekona mnie nikt do tego iż lepiej oglądać film w stereo wyższej klasy, niż 5.1 niższej klasy.

Oglądałeś kiedyś w domu (nie w sklepie) film na Z5500 z rozstawionymi głośnikami i skonfigurowanym menu?

To naprawdę nie jest zły zestaw w tym przedziale cenowym. Sam fakt iż ma THX z czego sam się śmieję w takim zestawie o czymś świadczy. Raczej nie dali go za łapówkę, tylko spełnienie jakichś kryteriów.

W środku również nie ma aż takiej lipy magnesy głośników od satelit tej samej wielkośc albo i większe co sam kosz, transformator troidalny oraz głośnik 25cm w subwooferze robi swoje....

Temat zapodany do zakładki kino domowe, nie stereo.

Ja cię proszę....

Jasne dźwięk się oderwie, wskoczy do tyłu, odbije się od ściany i zagra inną ścieżką dźwiękową :)

Nie przekona mnie nikt do tego iż lepiej oglądać film w stereo wyższej klasy, niż 5.1 niższej klasy.

Oglądałeś kiedyś w domu (nie w sklepie) film na Z5500 z rozstawionymi głośnikami i skonfigurowanym menu?

To naprawdę nie jest zły zestaw w tym przedziale cenowym. Sam fakt iż ma THX z czego sam się śmieję w takim zestawie o czymś świadczy. Raczej nie dali go za łapówkę, tylko spełnienie jakichś kryteriów.

W środku również nie ma aż takiej lipy magnesy głośników od satelit tej samej wielkośc albo i większe co sam kosz, transformator troidalny oraz głośnik 25cm w subwooferze robi swoje....

Temat zapodany do zakładki kino domowe, nie stereo.

Właśnie - jakiś kryteriów... Podstawowy zestaw zbudowany na szerokopasmowcach i małym subie z tanimi kościami tda ma THX, więc nie ma co tego komentować... :) Kolejny marketingowy chwyt. A jak ktoś podchodzi do głośnika na zasadzie ma fajny magnes to i głośnik fajny, powodzenia przy wyborze dobrej jakości sprzętu..

No, ale koniec off topu. W tej cenie, którą podał autor nie da się kupić rozsądnego kina, więc zaproponowałem stereo.

Wybór nie należy do mnie.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

No cóż, wszystko na temat ^^ :D

W takim razie chyba tak zrobię

Zapytaj mczaja , on będzie więcej wiedział miał podobne , coś S8 się nazywało , w każdym razie podobna ilość głośników :)

Właśnie - jakiś kryteriów... Podstawowy zestaw zbudowany na szerokopasmowcach i małym subie z tanimi kościami tda ma THX, więc nie ma co tego komentować... :) Kolejny marketingowy chwyt.

Czytaj ze zrozumieniem. Sam napisałem iż się śmieję z THX w takim zesawie.

Co masz do tych szerokopasmowych głośników jeżeli przenoszą częstotliwości do 20000Hz? Czego im brakuje? Normalne kolumny również mogą mieć takie pasmo?

A jak ktoś podchodzi do głośnika na zasadzie ma fajny magnes to i głośnik fajny, powodzenia przy wyborze dobrej jakości sprzętu..

Przedstawiłem ciekawsze aspekty budowy wewnętrznej zestawu, a to czy fajnie gra można ocenić tylko na podstawie własnego odsłuchu.

Rozumiem że rozbierałeś ten zestaw i wiesz co się w nim znajduje.

Co uważasz jest złej jakości w moim salonowym zestawie kina? Porozmawiajmy o tym może czegoś się dowiem ciekawego.

Najbardziej nie lubię na forum osób, które czegoś nie słuchali, nie próbowali, a oceniają po wyglądzie lub teoretycznych opiniach innych.

No, ale koniec off topu. W tej cenie, którą podał autor nie da się kupić rozsądnego kina, więc zaproponowałem stereo.

Znowu nie czytasz ze zrozumieniem. Facet chce kino, a proponujesz stereo.

Zaproponuj coś od siebie jeżeli jesteś takim fachowcem.

Co masz do tych szerokopasmowych głośników jeżeli przenoszą częstotliwości do 20000Hz? Czego im brakuje? Normalne kolumny również mogą mieć takie pasmo?

Brakuje im zwyczajnie jakości i w wielu zestawach górnych partii.

Rozumiem że rozbierałeś ten zestaw i wiesz co się w nim znajduje.

Co uważasz jest złej jakości w moim salonowym zestawie kina? Porozmawiajmy o tym może czegoś się dowiem ciekawego.

Słuchałem, rozbierać nie musiałem bo jak wpiszesz w google to widać że ludzie zrobili to za mnie. Widać nawet jakie dokładnie modele Tang Bandów tam siedzą i widać ilu diy`owców je kupuje i na nich cokolwiek buduje albo właściwie, że nie buduje... Dlaczego? A no dlatego że są drogie w detalu i w tej cenie jest dużo więcej szerokopasmowców grających sporo lepiej.

Najbardziej nie lubię na forum osób, które czegoś nie słuchali, nie próbowali, a oceniają po wyglądzie lub teoretycznych opiniach innych.

Jak dojdziesz do tego czym się zajmuję i jak podchodze to tematu to nie będziesz kierował takich słów w moją stronę.

Znowu nie czytasz ze zrozumieniem. Facet chce kino, a proponujesz stereo.

Zaproponuj coś od siebie jeżeli jesteś takim fachowcem.

Zaproponowałem stereo zamiast kino bo w tym budżecie uważam to za słuszniejsze. Konkretnych modeli nie podałem, bo nie wiem czy autor w tą stronę chce iść. Jeśli chodzi o kino to podałem kilka przykładów, wystarczy tylko przeczytać zanim się coś komuś wytknie...

Budżet jest słaby, po prostu.

Sam będę testował dwie szerokopasmówki, jedna z nich będzie Fountek FR88EX. Jak pójdzie wszystko ok z pomiarami, to prawdopodobnie powstanie malutkie wymiarami kino w ten deseń:

DSCN0286.jpg

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Witam (po raz pierwszy na forum),

i podepnę się pod temat bo problem podobny: jak najlepszy zestaw za niewielkie pieniądze :)

Co myślicie o tym zestawie:

amplituner Pioneer VSX-322K (730 zł) + Blu Ray PIONEER BDP 150 (440 zł)

+ proponowane przez stempel KODA HARMONY K 5400F (600 zł) + centralny i satelity JBL Flix 10 (te mam)

razem ok. 1 800 zł

warto coś takiego nabyć głównie do kina domowego (60%) i muzyki (40%)?

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

dolphin123

Przed napisaniem poprzedniego postu dokładnie doczytałem iż interesujesz się DIY, stąd moje jeszcze większe zdziwienie, że wyciągasz wnioski nie słysząc sprzętu.

Cały czas zgadzam się iż zestaw jest słaby i w żadnym momencie tego nie neguję, ale w tej cenie jest jednym z najlepszych jaki można zakupić.

Dlaczego Ty oraz nikt inny nie jest w stanie w tej cenie polecić coś lepszego. Chętnie się zapoznam z inną propozycją. Odpowiedź jest prosta za 500zł nie da się kupić nic lepszego.

Uważam iż zawsze można coś poprawić zmienić w systemach audio, dlatego ponawiam pytanie:

"Co uważasz jest złej jakości w moim salonowym zestawie kina? Porozmawiajmy o tym może czegoś się dowiem ciekawego."

Przed napisaniem poprzedniego postu dokładnie doczytałem iż interesujesz się DIY, stąd moje jeszcze większe zdziwienie, że wyciągasz wnioski nie słysząc sprzętu.

Po czym wnioskujesz że nie słucham firmowego sprzętu?

Dlaczego Ty oraz nikt inny nie jest w stanie w tej cenie polecić coś lepszego. Chętnie się zapoznam z inną propozycją. Odpowiedź jest prosta za 500zł nie da się kupić nic lepszego.

Powtórzę, że już podałem coś lepszego niż plastikowe logitechy... Dla przypomnienia, bo może nie widzisz dalej: #7

"Co uważasz jest złej jakości w moim salonowym zestawie kina? Porozmawiajmy o tym może czegoś się dowiem ciekawego."

Pytasz o swoje JBL Studio?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Po czym wnioskujesz że nie słucham firmowego sprzętu?

Tego nie napisałem. Uważam że jak ktoś sam składa sprzęt to powinien bardziej się znać na sprzęcie i wiedzieć że tylko osobiste odsłuch i porównania są miarodajne.

Powtórzę, że już podałem coś lepszego niż plastikowe logitechy... Dla przypomnienia, bo może nie widzisz dalej: #7

A gdzie amplituner lub inny sterownik głośników? Ale to co podałeś nawet bez amplitunera nie będzie kosztować 500zł,

Pytasz o swoje JBL Studio?

Odnoszę się do twojego wpisu cyt. "A jak ktoś podchodzi do głośnika na zasadzie ma fajny magnes to i głośnik fajny, powodzenia przy wyborze dobrej jakości sprzętu.."

Jak napisałem wcześniej tylko osobiste odsłuchy są miarodajne, a nie wygląd czy budowa.

Uważam iż mam kino dobrej jakości, tym bardziej że wszystko kupione za około 40-45% wartości sklepowej, a wnioskuję to po odsłuchach różnych sprzętów.

Przy doborze sprzętu zawsze interesuje mnie stosunek cena/jakość.

Przecież to jest logiczne że jakby ktoś miałby furmankę kasy to kupiłby sprzęt z najwyższej półki.

Sztuką jest kupić coś za marne pieniądze dobrej jakości.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 27 Stycznia 2013 - trolling
Ukryte przez Fr@ntz, 27 Stycznia 2013 - trolling

hmm, widzę, że moje pytanie jest nie w tym wątku, w którym powinno (lub jest zbyt niefortunnie zadane) - bo ten służy już tylko do wymiany ciosów ;(

spróbujemy gdzie indziej :)

Z posta na post przystajesz na to o czym pisze... Najpierw sam piszesz o głośnikach ze sporym magnesem itd a za chwilę się bronisz, że odsłuch to jedyna słuszna droga. Tu się zgodzę i nie jest tak jak piszesz:

Uważam że jak ktoś sam składa sprzęt to powinien bardziej się znać na sprzęcie i wiedzieć że tylko osobiste odsłuch i porównania są miarodajne.

Nie wiem ile sprzętu słuchałeś ale życzę Ci, aby to była taka ilość jaka przeszła przez moje uszy. Gdyby w sklepie można było coś sensownego kupić w przyzwoitych pieniądzach to nie budowałbym dzisiaj zestawów, które w tej samej półce cenowej wychodzą połowę albo i więcej taniej...

Uważam iż mam kino dobrej jakości, tym bardziej że wszystko kupione za około 40-45% wartości sklepowej, a wnioskuję to po odsłuchach różnych sprzętów.

Nie będę się sprzeczał, ale to Twoje kino jest tak słabe jak ilość zastosowanych w nim przetworników.. Charki dostępne w sieci potwierdziły tylko to co słyszałem... Jedyny plus dla Ciebie, że nie zapłaciłeś za to 50% wartości sklepowej, chociaż z mojej osoby nie wiem czy nawet tyle bym zapłacił..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Spójrz na swoje wpisy najpierw krytykujesz głośniki szerokopasmowe, a później polecasz coś na szerokopasmowcach, które chcesz użyć do budowy systemu.

Zarówno budowa głośnika i wielkość magnesu ma znaczenie a miarodajny jest tylko osłuch i od początku postów do końca tak twierdzę.

Kolejny wielki znawca, który pozjadał rozumy i wpadł w pułapkę z której nie ma teraz wyjścia. Skrytykował coś co jest najlepsze do 500zł i nie może znaleźć odpowiedzi.

Tak to jest jak komuś jednym uchem coś wpada, a drugim wypada, a w głowie pozostaje tylko pustka.

Dla mnie nie ważna jest Twoja opinia, ponieważ w tej cenie jaką dałem, dla mnie mój zestaw jest idealny.

Właśnie o to mi chodziło abyś skrytykował mój zestaw niezależnie czy jest dobry czy zły. Dałeś się wciągnąć i teraz wyszła cała prawda.

Nie słuchałeś, a krytykujesz.

Opierasz się tylko na informacjach teoretycznych, zasłyszanych lub z forum, chociaż dziwię się ponieważ poszczególne elementy mają dobre opinie w różnych mediach (może po prostu nie potrafisz czytać ze zrozumieniem).

Wszystko tłumaczy też fakt, iż nie widzisz różnicy między 40-45%, a 50% wartości sklepowej.

Żenujące.

Napisz jeszcze coś ciekawego, bo w życiu takich bredni nie słyszałem i nieźle się przy tym ubawiłem.

pójrz na swoje wpisy najpierw krytykujesz głośniki szerokopasmowe, a później polecasz coś na szerokopasmowcach, które chcesz użyć do budowy systemu.

Skrytykowałem te z Twojego zestawu, bo wiem co tam siedzi. Wystarczy spojrzeć na parametry i charakterystyki, aby wiedzieć o czym mówię. No, ale jak nie ogarniasz to dalej wyznawaj zasadę:

wielkość magnesu ma znaczenie

...

Dla mnie nie ważna jest Twoja opinia, ponieważ w tej cenie jaką dałem, dla mnie mój zestaw jest idealny.

Nie musi, bo nie Tobie próbuję pokazać kilka rzeczy.

Właśnie o to mi chodziło abyś skrytykował mój zestaw niezależnie czy jest dobry czy zły. Dałeś się wciągnąć i teraz wyszła cała prawda.

Prawda w oczy kole. Można wydać dobrze pieniądze a można je wydać i mieć słaby zestaw.

Nie słuchałeś, a krytykujesz.

Gdybym nie słuchał, to bym się nie wypowiadał, ale widzę masz problemy żeby to zrozumieć.

Opierasz się tylko na informacjach teoretycznych, zasłyszanych lub z forum, chociaż dziwię się ponieważ poszczególne elementy mają dobre opinie w różnych mediach (może po prostu nie potrafisz czytać ze zrozumieniem).

ble ble ble... Kupiłeś dwa zestawy i teraz już sam siebie próbujesz okłamywać że w tym budżecie masz najlepsze opcje :)

Wszystko tłumaczy też fakt, iż nie widzisz różnicy między 40-45%, a 50% wartości sklepowej.

To, że coś kosztuje 45% czy 50% wartości sklepowej nie znaczy że są to dobrze wydane pieniądze.

To nie są Scany nad którymi pracuje i będą kosztować 1/3 ceny sklepowej...

EOT.

Jak masz jeszcze jakieś żale, zapraszam na pw. :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Opublikowano · Ukryte przez palton, 28 Stycznia 2013 - Wpis obraźliwy i nie na temat.
Ukryte przez palton, 28 Stycznia 2013 - Wpis obraźliwy i nie na temat.

Zero faktów, sam marketingowy bełkot. Nie przytoczyłeś ani jednego faktu, czy realnego porównania....

Nie mam żadnych żalów, bardziej ubaw po pachy :)

PS. Teraz to się zastanawiam czy naprawdę jesteś tak tępy, czy tylko tak udajesz :)

Opublikowano · Ukryte przez palton, 28 Stycznia 2013 - Wpis obraźliwy i nie na temat.
Ukryte przez palton, 28 Stycznia 2013 - Wpis obraźliwy i nie na temat.

Mam Ci przyklaskiwać ze masz najlepsze kino na komputerowym pudelkowatym zestawie czy o co jeszcze chodzi?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zero faktów, sam marketingowy bełkot nie poparty realnymi porównaniami.

Forumowicze mają rozum i sami ocenią które wypowiedzi są dla nich cenne.

Żalu nie mam mieć o co, ponieważ bardzo dobrze się ubawiłem. :)

Trochę szkoda czasu na te brednie.

Miłego dnia życzę.

Sorki, że się wtrącę, ale zasada starych Indian mówi, że tanie mięso to psy jedzą, a i to nie do końca bo jak kupisz karmę z biedronki to potem trzeba kasę na weterynarza wydać. Nie stać was na tani sprzęt bo wtedy dwa razy wydacie i tyle R99 ma rację. Swoją drogą ilość głośników w kolumnie frontowej "powala". Szkoda, że jeszcze u góry i po bokach nie powkładali tych głośników :)

Nie stać was na tani sprzęt bo wtedy dwa razy wydacie

I to samo zawszę powtarzam... Stąd też zaproponowałem stereo, a z biegiem czasu można rozbudować zestaw o dodatkowe kolumny w celu utworzenia kina domowego.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.