Skocz do zawartości
IGNORED

Zgrywanie do FLAC za pomocą EAC

tomekb3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zgrałem swoja płytę na dysk twardy wyżej wymienionym programem. Uprzednio ustawiłem sobie program według zaleceń wyczytanych w sieci. Niestety nie wiem jak miałbym zgrać płytę tak aby utwory na niej zapisane były w oddzielnych plikach. Na obecną chwilę mam całą płytę w jednym dużym pliku i chcąc przeskoczyć do jakiejś piosenki musiałbym cały połączony utwór przewinąć co mija się z celem.

Czy jest ktoś na forum kto pomoże rozwiązać ten problem?

https://www.audiostereo.pl/topic/100442-zgrywanie-do-flac-za-pomoc%C4%85-eac/

Witam

Zgrałem swoja płytę na dysk twardy wyżej wymienionym programem. Uprzednio ustawiłem sobie program według zaleceń wyczytanych w sieci. Niestety nie wiem jak miałbym zgrać płytę tak aby utwory na niej zapisane były w oddzielnych plikach. Na obecną chwilę mam całą płytę w jednym dużym pliku i chcąc przeskoczyć do jakiejś piosenki musiałbym cały połączony utwór przewinąć co mija się z celem.

Jeżeli wszystko zrobiłeś jak należy w rezultacie zgrania płyty powinieneś uzyskać 3 pliki z rozszerzeniami: .flac, .log i .cue. Flac i log chyba nie wymagają wyjaśniania. Natomiast .cue to plik tekstowy (można otworzyć i edytować w notatniku windowsowym), w którym zapisane są różne informacje - między innymi kiedy ma zacząć się a kiedy kończyć dany utwór na płycie. To tak łopatologicznie. Dzięki temu plikowi odtwarzacze takie jak foobar, jriver, aimp itp. "dzielą" sobie flac na poszczególne utwory. W rezultacie w takich odtwarzaczach "widać" poszczególne utwory a nie jeden duży plik. Gdybyś jednak uparł się i chciał podzielić fizycznie flaczka na pojedyncze utwory to z pomocą przychodzą różne programy, które wykorzystają informacje zawarte w .cue. Ja używam xrecode, taki kombajnik do konwersji plików audio między różnymi formatami. Pozdrawiam!

EDIT: Oczywiście da "zmusić" się EAC do zgrywania płyt do pojedynczych utworów, ja osobiście jednak preferuję jednoplikowego flaczka z plikiem cue, którego w każdej chwili i tak mogę podzielić...

Niestety nie wiem jak miałbym zgrać płytę tak aby utwory na niej zapisane były w oddzielnych plikach. Na obecną chwilę mam całą płytę w jednym dużym pliku i chcąc przeskoczyć do jakiejś piosenki musiałbym cały połączony utwór przewinąć co mija się z celem.

Nie da się przeskakiwać utworów mając duży plik wav + cue.

Możesz użyć funkcji EAC - Narzędzia > Podziel plik WAV arkuszem dyrektyw. Duży plik wav zostanie podzielony na pliki utworów.

Możesz też użyć programy CUETools - bardziej uniwersalny, tnie chyba wszystko.

EAC najlepiej nadaje się do zgrywania do jednego pliku wav i pliku cue. Nieźle sobie radzi ze zgrywaniem z podziałem na pliki, ale wygodniejszy jest dBpoweramp.

Musisz przemyśleć strategię zgrywania, np. do jednego pliku wav lub flac + cue, a potem dzielenie na utwory, a flac jako backup, albo od razu z podziałem na utwory i np. kompresją do flac.

Kiedyś stosowałem pierwszy sposób, ale raczej dla potrzeb wypalania tak zgranego materiału z powrotem na cd. Teraz tylko z podziałem na pliki.

No bez jaj!

Używam tylko EAC i zawsze mi zgrywa płyte do oddzielnych plików (FLAC, wav, mp3....) Robi to tak, że nawet jak mam płytę w której nie ma przerw np klasyka, to słuchając potem tych oddzielnych plików też nie słychać żadnych przerw, przeskok między utworami jest doskonale błyskawiczny.

Prawde mówiąc nawet nie wiem jak zgrać płytę na EAC do jednego pliku. Zawsze miałem oddzielne, oczywiście też mi generuje dodatkowo log i cue.

Oczywiście do zgrywania używam ikonki WAV albo CMP, nie IMG (w najnowszym 1.0 jest CMP, w starszymm 0.9 był MP3, ale to tylko ikonka pod MP3 kryła się dowolna kompresja np FLAC)

Nie da się przeskakiwać utworów mając duży plik wav + cue.

Możesz użyć funkcji EAC - Narzędzia > Podziel plik WAV arkuszem dyrektyw. Duży plik wav zostanie podzielony na pliki utworów.

Możesz też użyć programy CUETools - bardziej uniwersalny, tnie chyba wszystko.

EAC najlepiej nadaje się do zgrywania do jednego pliku wav i pliku cue. Nieźle sobie radzi ze zgrywaniem z podziałem na pliki, ale wygodniejszy jest dBpoweramp.

Musisz przemyśleć strategię zgrywania, np. do jednego pliku wav lub flac + cue, a potem dzielenie na utwory, a flac jako backup, albo od razu z podziałem na utwory i np. kompresją do flac.

Kiedyś stosowałem pierwszy sposób, ale raczej dla potrzeb wypalania tak zgranego materiału z powrotem na cd. Teraz tylko z podziałem na pliki.

Nie wiem co masz na myśli pisząc: "Nie da się przeskakiwać utworów mając duży plik wav + cue". Każdy pecetowy odtwarzacz otworzy plik cue tworząc playlistę po której swobodnie można się poruszać między utworami na płycie. Dlatego ja zgrywam wszystkie moje płyty właśnie do jednego flaczka z arkuszem (.cue)...

No bez jaj!

Używam tylko EAC i zawsze mi zgrywa płyte do oddzielnych plików (FLAC, wav, mp3....) Robi to tak, że nawet jak mam płytę w której nie ma przerw np klasyka, to słuchając potem tych oddzielnych plików też nie słychać żadnych przerw, przeskok między utworami jest doskonale błyskawiczny.

Prawde mówiąc nawet nie wiem jak zgrać płytę na EAC do jednego pliku. Zawsze miałem oddzielne, oczywiście też mi generuje dodatkowo log i cue.

Oczywiście do zgrywania używam ikonki WAV albo CMP, nie IMG (w najnowszym 1.0 jest CMP, w starszymm 0.9 był MP3, ale to tylko ikonka pod MP3 kryła się dowolna kompresja np FLAC)

EAC -> Action -> Test & Copy Image & Create CUE Sheet... tak się robi obraz z próbnym przebiegiem w celu weryfikacji sumy kontrolnej.

A to czy zgrywamy płytę do jednego pliku czy do oddzielnych zależy od tego co komu pasuje. Ja wolę do jednego. :-)

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.