Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe za około 6 tyś

MORGANpl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dużymi krokami zbliża się moja 30tka wiec mysle ze fajnym prezentem byl by jakis zestawik kina choc czy tak odrazu bedzie to zestaw kina to jeszcze nie wiem. Zobaczymy co czas pokaze i opinie innych uzytkownikow. Całość ma sluzyc do ogladania filmow jak i sluchania muzyki. Jesli chodzi o dzwiek to chcial bym aby byl czyst,wyrazny a basy glebokie.

Jak narazie posiadam Tv Philipsa lcd 47 cali ktory juz wkrotce zostanie zastapiony nowym Philips seria 8 lub 9 badz Samsungiem seri 8. Wyboru jeszcze nie dokonalem wiec uwagi mile widziane.

Jesli chodzi o Blue Ray to jest to Pioneer BDP-LX55

Wracajac do tematu. Opcje nad ktorymi sie zastanawialem:

AV Pioneer VSX-922 lub Yamaha RX-V673,V773

Jesli chodzi o kolumny to bralem pod uwage:

-Tannoy Mercury V4

-Q Acoustics 2050i

-Mordaunt Short Aviano 6,8

-Monitor Audio Bronze BX5,BX6

-Dali Zensor 5,7

To jesli bym tylko uderzyl w stereo. Natomiast jesli chodzi o 5.1 to myslalem nad tym:

Av zostaje taki sam co do głosnikow to:

-Dali Zensor 5 5.1 2x Dali Zensor 5, 2x Dali Zensor 1 , Dali Zensor Vocal i sub Dali E-12F

-Dali Zensor 7 5.1 2x Dali Zensor 7, 2x Dali Zensor 1 , Dali Zensor Vocal i sub Dali E-12F

- Jamo S 606 HCS 6 i sub 260 lub 360.

Jesli chodzi o kino to mysle ze ktorys z tych zestawow sie sprawdzi dobrze natomiast jesli chodzi o muzyke?? Nie jestem tak do konca przekonany co do mieszania glosnikow. tzn przod,tyl,srodek,sub innej firmy. Tak jak powiedzialem nie jestem jeszcze przekonany czy odrazu kupie 5.1 czy tylko AV i dwie kolumny. Jesli ten drugi krok to musial by byc to silny zestaw ktory zapewnil by basy bez sub a z czasem dodal bym sub,srodek i tyl tylko tak by wszystko mialo rece i nogi.

Co myslicie na ten temat w opcji 5.1 i stereo ??

Wszystkie opinie,sugestie,uwagi mile widziane. (sorrki za brak polskich znakow)

https://www.audiostereo.pl/topic/100454-kino-domowe-za-oko%C5%82o-6-ty%C5%9B/

Jeśli stereo to lepiej od razu wzmacniacz i 2 kolumny, bo zwykle tak to bywa - kupujesz amplituner AV i 2 kolumny, no i tak już zostaje... Zaoszczędzisz w ten sposób pieniądze i będziesz miał lepszą jakość dźwięku.

Jeśli jednak chcesz kino to za te pieniądze złożysz całkiem niezły zestawik

Brakuje konkretnych informacji czego słuchasz, jak duży pokój, jakiego amplitunera potrzebujesz (wyposażenie), więc nikt nie poradzi za dużo. To tak jakbyś wszedł na forum motoryzacyjne i powiedział że chcesz kupić samochód osobowy, z mocnym silnikiem bo lubisz szybko jeździć...

Brakuje konkretnych informacji czego słuchasz, jak duży pokój, jakiego amplitunera potrzebujesz (wyposażenie), więc nikt nie poradzi za dużo. To tak jakbyś wszedł na forum motoryzacyjne i powiedział że chcesz kupić samochód osobowy, z mocnym silnikiem bo lubisz szybko jeździć..

Z tym bym nie mial najmniejszego problemu :)

Co do muzyki to slucham R&B,Dance,. Pokoj 30m

Przed Świętami kupiłem po części nowe kino czyli amplituner ze zdjęcia Yamaha RX-820 który obsługuje nadchodzący obraz 4K plus głośniki Dali Zensor 7.Filmy odtwarzam chwilowo z HD podpiętego do TV.Sprzęt idzie perfekcyjnie czysto(jak dla mnie) ale brakowało mi głośnika centralnego i oczywiście tylnych.Przy odtwarzaniu filmu lektor był wyciszony,nie miałem gotówki na dokończenie zestawu ale po dobrej decyzji i zakupie głośników surround problem zniknął.Nazbieram kupię centralny.Basy po ustawieniu idą super.W moim przypadku podłączyłem jeszcze stary subwoofer i bajerka.

Zestaw wygląda ładnie amplituner z zasłoniętymi podłączeniami na przednim panelu a głośniki po ściągnięciu maskownicy piano połysk.

Co do telewizora - jeśli masz warunki (nie prześwietlony mocno salon) to odpuść sobie Samsunga, Philips dobry ale możesz za te same pieniądze mieć dużo większy tv o podobnej jakości (plazma Panasonica ST/GT/VT50).

Plazma 50 ST lub GT 50 to tyle w kwestii telewiora

W przypadku kina nie możesz wydac 6 tys i kupic glosniki Jamo - to grzech

amplituner:

Yamaha 673/773 lub Onkyo 616 w zaleznosci od tego czy bardziej do muzyki czy do kina

Kolumny: Tannoy V4 lub Monitor audio BX5 lub Heco metas 501 lub Roth Oli 40 lub Yamaha 555 lub Elac FS 57.2 lub hm no jest tego troche

Jesli stereo

Nad 326 lub Marantz 6004 lub Yamaha AS 500

Kolumny jak wyzej może wtedy modele wyzsze zamiast tylow z centralnym

Nie wiem czemu,ale jakos jestem negatywnie nastawiony do plazmy.

Jesli chodzi o kino to chyba nie sprecyzowalem dokladnie o co mi chodzi :) Jesli nie skompletuje teraz calego kina i bedzie to tylko AV+ 2 kolumny to chcial bym aby one byly na tyle dobre aby pozniej dokupic srodek,tyl i sub. Nie chcial bym kupowac wzmacniacza ,kolumn,a pozniej sprzedawac by kupic amplituner.

Czyli powiedzmy na poczatek kolumny i Av ktore podlacze bi-amp no chyba ze jakims cudem uda mi sie zdobyc amplituner z BTL wtedy rozwiazalo by to sprawe :) ale zejdzmy na ziemie.

Jak wychodzi mieszanie? Chodzi mi o to czy lepiej wybrac cale 5.1 jednej firmy czy wszystko z innej stajni??

MORGANpl osobiście widzę to w ten sposób, grunt by przód byłz tej samej stajni. Subwoofer bardzo często jest zastępowany produktem wyższej klasy innej marki np. REL, Velodyne, Roth Audio. Ewentualnie satelity można podmienić na inne, jednakże osobiście trzymałbym się jeden marki z jednej serii. Zawsze można kupić zestaw segmentami po kolei, rozłożyć wszystko w czasie. Z tego przedziału cenowego zdecydowanie byłbym za Pioneerem. Yamahę bym sobie odpuścił, chyba że od serii AVENTAGE. Co do kolumn proponowałbym się o zapoznanie z linią Nota od Indiana Line.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

MORGANpl osobiście widzę to w ten sposób, grunt by przód byłz tej samej stajni. Subwoofer bardzo często jest zastępowany produktem wyższej klasy innej marki np. REL, Velodyne, Roth Audio. Ewentualnie satelity można podmienić na inne, jednakże osobiście trzymałbym się jeden marki z jednej serii. Zawsze można kupić zestaw segmentami po kolei, rozłożyć wszystko w czasie. Z tego przedziału cenowego zdecydowanie byłbym za Pioneerem. Yamahę bym sobie odpuścił, chyba że od serii AVENTAGE. Co do kolumn proponowałbym się o zapoznanie z linią Nota od Indiana Line.

Osobiscie jestem za pioneerem ale ostatnio przeczytalem test na jednej z angielskich stron i okazalo sie ze Yamaha v673 wypada lepiej niz pioneera 922. Jesli natomiast chodzi o Indiana Line to jakos nigdy nie obila mi sie o uszy ta firma :)

Jutro mam jechac odsluchac glosniczkow Dali,Tannoy,Q Accoustics i jak sie uda Monitor Bronze o ile nic mi nie wypadnie.

Doradzam Ci w 100% szczerze, posłuchaj obu amplitunerów przed zakupem. Nie sugeruj się jedynie informacjami prasowymi i opiniami na forach internetowych. Również namawiam do poszukiwań salonu, który byłby w stanie zapewnić Ci odsłuch Nota 550. Na prawdę warto.

Doradzam Ci w 100% szczerze, posłuchaj obu amplitunerów przed zakupem. Nie sugeruj się jedynie informacjami prasowymi i opiniami na forach internetowych. Również namawiam do poszukiwań salonu, który byłby w stanie zapewnić Ci odsłuch Nota 550. Na prawdę warto.

Czy ten pioneer nie jest slabiej wyposazony?? Tzn Yamaha ma juz 4K gdzie Pioneer tego nie ma. Tzn ma ale dopiero w modelu SC-LX56-K

Zatem wracamy do kwestii na czym Ci zależy. Na gadżetach czy na dźwięku? 4K wykorzystasz?:)

Zatem wracamy do kwestii na czym Ci zależy. Na gadżetach czy na dźwięku? 4K wykorzystasz?:)

Na dzwieku tylko ze wydajac jakas kwote chcial bym jak najwiecej. Koszt Pioneera 922 to 1250zł, Yamaha RXA820 to juz wydatek 4250zł a Pioneek LX56 4495zł. Duza roznica. Czy jest sens wydawac 3tys wiecej czy lepiej zainwestowac to w cos innego?

jezeli zaczynasz zabawe z kinem modele 922 czy 673 beda w zupelnosci wystarczajace. Ja siedze juz na kinie troche i dalej cieszy mnie moje Onkyo 607.

Kupujac wyzsze modele zyskujesz roznice w budowie i dzwieku w stereo. Roznica w cenie to roznicy w dzweiku kina domowego nie jest juz taka proporcjonalna.

Jesli Ci radza sprawdz sobie w domu 922 i 673, albo nawet w typowym sklepie media saturn na tym samym zrodle i tych samych kolumnach. zobaczysz-uslyszysz roznice.

Zapyataj ich tez o cene a moze wyjdziesz do razu z ktoryms z nich.

Do tego dochodzi jeszcze różnica w funkcjonalności, a i przy kinie domowym również są znaczące różnice. Oczywiście testując najwięcej można sprawdzić, ale nie taka prosta sprawa z odsłuchem w 5.1 lub 7.1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.