Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor do 4000zł max 4500zł

Kevin_007

Rekomendowane odpowiedzi

poszukuję projektora do domu. Będę oglądać tylko wieczorami. cena 4000zł ale jeśli trzeba dopłacić no to 4500zł

Wykorzystywany będzie tylko do filmów z dekodera od N albo z bluray..

Odległość widza od ekranu (którego jeszcze nie mam) wynosi 5 m

Proszę doradzić rozmiar ekranu jak i projektor

Pozdrawiam

to chyba bezkonkurencyjna oferta w tej chwili - nie tylko wyświetla rozdzielczość Full HD ale został pomyślany pod kątem ruchomych obrazów a nie prezentacji

http://sklep.rms.pl/index.php?p10156,projektor-fullhd-optoma-hd-23-hd23

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

jaka ma być wielkość tego ekranu. żeby nie było strata jakośći przy tej optomie hd300x. bedzie wykorzystywane tylko wieczorami płytki mam pół połysk białe. odległość od oglądania to 4.90 metra. dodam żeby to ładnie wyglądało i do 2d i 3d

Projektora nie znam ale zadanie nie łatwe przy Twoim pomieszczeniu pogodzić 2 i 3 D. Do jasnych podłóg i ścian pewnie też lepszy byłby szary ale 3D gorzej wypadnie. Tu pewnie lepiej sprawdzi się biały ale w takim otoczeniu może być "rażąco" z kolei przy 2D. Ten sam problem z wielkością bo oglądasz z 5mb więc coś około 250 może 270 cm podstawy /jak kto lubi/ może sprawić problem też dla 3D, za mały może dawać uczucie "niedosytu". Takie błędne koło. I chyba nie napisałeś z jakiej odległości będzie projektor od ekranu. To istotne dla jasności. W Twoim przypadku poczekałbym aż dojdzie projektor i poeksperymentował na ścianie. Suche parametry natomiast możesz dobrać w kalkulatorze , ja po doświadczeniach ze swoim projektorem wiem że lepiej poeksperymetować i dobrać samemu.

EPSON wymodził coś takiego ale jeszcze nie zrecenzowane ani nie przetestowane :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ekran szary, z białym przy takich warunkach będziesz się męczył. Ekran dobrał bym eksperymentalnie po zakupie projektora. Kalkulatory są ok. ale nie dają one w 100% pewności właściwego doboru odległości.

Ekran Mat Grey, czyli matowy szary. Jeżeli zamierzasz kupić ekran rozwijany, nie kupuj najtańszego. W kiepskich ekranach po jakimś czasie zwijają się jego rogi. Tak jak pisałem, najpierw kup projektor, włącz sobie go i przetestuj wielkość ekranu oraz wysokość jego montażu. Zoomem możesz sobie dokładnie dopasować wielkość obrazu po jego zamontowaniu. Polecam też dobry kabel HDMI. Te tańsze dłuższe potrafią mieć problemy z przesyłem obrazu o wysokiej rozdzielczości.

ale jak sugerujesz . bo poprostu nie znam zasady. czyli dopasować projektor odległością bez zoomu czy na przykład zoom na 50 %

a jeszcze pytanie ile kosztuje lampa do optomy hd300x

Zanim w tej optomie wysiądzie lampa to dawno zdążysz wymienić projektor na inny :) no chyba żeby działał od rana do wieczora :)

Projektor HD300X zamontowany w odległości 5m powinien dać obraz o przekątnej 138". Ale tutaj bym z tak wielkim ekranem nie przesadzał bo możesz mieć problem z jasnością zwłaszcza przy 3D. Zależy też w jakiej odległości będziesz siedział od ekranu. Spokojnie możesz zrobić tak jak piszesz, zoom ustawić na 50 % i wtedy rzucić obraz na ścianę i dopasować wielkość ekranu. To jest najlepszy sposób jeśli nie masz doświadczenia.

Myślę że tutaj byłby dobry ekran o przekątnej 127". Niestety dobre ekrany o tej przekątnej kosztują ok. 2500. Mniejsze 106" ok. 1800.

powiem tak w pomieszczeniu jest kompletnie ciemno. dopasujmy ekran do 2d ponieważ to najczęściej się ogląda. a 3d to taki dodatek czyli nadal grey mat?

a ekran format 16:9 cz 4:3?

Juz tyle razy słyszałem od ludzi: A po co mi 3D, ja tylko oglądam 2D. Po tygodniu ludzie szybciutko zmieniali zdanie :) 3D z projektora to nie to samo co w kinie a napewno nie to samo co w TV :)

Osobiście jestem zwolennikiem ekranu matt gray. Lepsza czerń i kontrast. HD300X jest na tyle jasny że bez problemu poradzi sobie z ekranem. Tym bardziej że jak piszesz masz całkowicie zaciemnione pomieszczenie.

Miałem gdzieś zdjęcia z projekcji u mnie, jak miałem ten projektor ale nie wiem czy teraz je znajdę.

A ekran oczywiście 16:9.

fajnie dzięki za odpowiedz. a powiedz oprócz rozmiaru i maat grey jest jakiś gan czy coś takiego. ile to powinno mieć

poszukaj tych fotek:)

W sumie zgodziłbym się z peritusem gdyby patrzeć na to przez pryzmat dostępności. Pewnie 98% budżetowych szarych będzie miało gain 0,8. Podobnie zresztą z białymi czyli gain 1. Ale jak zerknąć że jeden z najbardziej popularnych i bardzo często kupowanych producentów ma biały podstawowy z gain 1,2 to tu się nie zgadzam. Różnica jest bardzo duża. Tkaniny powyżej 1 są jakby perliste i można powiedzieć "świecą". Problem mniej zauważalny w przystosowanym pomieszczeniu ale w otoczeniu jasnych ścian i podłogi różnica jest duża. Ty zdaje się napisałeś że masz zaciemnione pomieszczenie, ale rozumiem że chodzi odizolowanie od światła zewnętrznego a nie kolorów pomieszczenia . To dla projektora znacząca różnica.

Kąt widzenia dla mnie natomiast jest pomijalny, oglądam na wprost.

W Optomie HD23 niestety widoczny jest efekt tęczy, w HD33/HD300X nie zauważyłem, bo jeszcze wtedy się tak nie przyglądałem pod tym katem, ale pewnie w mniejszym lub w większym stopniu to występuje. Wystarczy uruchomić płytę DVD Star Wars - tam z poziomu menu jest dostępny THX Optimizer i jeden z testów to zwykłe białe kółko na czarnym tle. Jeśli nie jesteście w stanie objąć wzrokiem tego kółka, i mieni ono wam się w trzech kolorach - to jest właśnie to ! największa wada technologii DLP, ale obraz na HD23 jest "bajka" - nie do osiągnięcia przez EPSONY czy Panasonic'e w LCD zwłaszcza jeśli chodzi o czerń. Idzie do tego przywyknąć, ale to jest coś na zasadzie wypalonego piksela w monitorze komputera, że jak już wiesz że on jest, to mimochodem patrzysz w to miejsce czy go widać czy nie widać :D

W Optomie HD23 niestety widoczny jest efekt tęczy, w HD33/HD300X nie zauważyłem, bo jeszcze wtedy się tak nie przyglądałem pod tym katem, ale pewnie w mniejszym lub w większym stopniu to występuje. Wystarczy uruchomić płytę DVD Star Wars - tam z poziomu menu jest dostępny THX Optimizer i jeden z testów to zwykłe białe kółko na czarnym tle. Jeśli nie jesteście w stanie objąć wzrokiem tego kółka, i mieni ono wam się w trzech kolorach - to jest właśnie to ! największa wada technologii DLP, ale obraz na HD23 jest "bajka" - nie do osiągnięcia przez EPSONY czy Panasonic'e w LCD zwłaszcza jeśli chodzi o czerń. Idzie do tego przywyknąć, ale to jest coś na zasadzie wypalonego piksela w monitorze komputera, że jak już wiesz że on jest, to mimochodem patrzysz w to miejsce czy go widać czy nie widać :D

Zgadza się, ale efekt tęczy nie dotyczy wszystkich. Nie wszyscy ją widzą. Zresztą ja jestem dosyć wyczulony na tym punkcie, a w HD 300X naprawdę trzeba mocno się wpatrzeć żeby można było dostrzec tęcze :)

To nieco błędne sformułowanie, iż efekt tęczy "nie dotyczy wszystkich".

Dotyczy on mniejszości. Kwestia jest mocno dyskutowana, bo owej mniejszości zazwyczaj uniemożliwia oglądanie obrazu rzutowanego przez DLP.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

w wypadku projektora DLP to chyba predkosc z jaka kreci sie kolko ma istotny wplyw na widocznosc teczy. Czym szybciej sie kreci tym mniej widoczna tecza.

Dokładnie tak jest. W HD23 tęcza dla niektórych jest mocno widoczna. W HD33/300X minimalnie i mi w ogóle nie przeszkadzała. A w HD83 w ogóle efekt tęczy nie występuje.

poszukuję projektora do domu. Będę oglądać tylko wieczorami. cena 4000zł ale jeśli trzeba dopłacić no to 4500zł

Wykorzystywany będzie tylko do filmów z dekodera od N albo z bluray..

Odległość widza od ekranu (którego jeszcze nie mam) wynosi 5 m

Proszę doradzić rozmiar ekranu jak i projektor

Na francuskim rynku , gdzie sie sprzedaje wielokrotnie wiecej projektorow niz w Polsce, jest bardzo silny ruch skupiony wokol Grega Waltera ( worf) na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz audiovideohd.fr najlepiej w tej klasie cnowej oceniany jest BENQ w 1070 . Radze sie nim zaintereeswoac, a watki z francuskich forowprzetlumaczyc chocby w google. Greg robie bardzo kompletnei kompetentne testy.

Tu masz test BENQ W1070

Ukryta Zawartość

Polecam uwadze kolegow urzadzenie Darbee DVP 5000, robi z obrazaem cuda a nie kosztuje majatku:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

U mnie ( w Epsonie) też pojawia się "efekt tęczy" w filmach 3D .Dotyczy to filmów w MKV bo ten sam film z płyty nie ma już tych przypadłości

No i jak sprawdzilem w Polsce mozna miec tego BenQ w 1070 za 3350 pln , to super cena. A efekt teczy , jesli jestes na niego wrazliwy , dotyczy w mniejszym , lub wiekszym stopniu wszystkich DLP.

Konto w trakcie usuwania

No i jak sprawdzilem w Polsce mozna miec tego BenQ w 1070 za 3350 pln , to super cena. A efekt teczy , jesli jestes na niego wrazliwy , dotyczy w mniejszym , lub wiekszym stopniu wszystkich DLP.

Ten benq to tez DLP. Dla mnie raczej zabawka niż dobry projektor do oglądania filmów. Jest to raczej projektor przenośny, tak więc producent poszedł na pewien kompromis. Ale za to zgadzam się że zbiera dobre opinie. Jeśli porównamy go do innych projektorów w tym przedziale cenowym. Optoma to jednak wyższa półka.

Ten benq to tez DLP. Dla mnie raczej zabawka niż dobry projektor do oglądania filmów. Jest to raczej projektor przenośny, tak więc producent poszedł na pewien kompromis. Ale za to zgadzam się że zbiera dobre opinie. Jeśli porównamy go do innych projektorów w tym przedziale cenowym. Optoma to jednak wyższa półka.

Trzeba sie kierowac opinia fachowcow, Opotma byla slabiej oceniona od BenQ i to w dodatku model HD33, ktory kosztuje ponad 6 k pln. Greg Walter byle projektorowi nie przyznaje 4,5 gwiazdki na 5. I pisze, ze nie wie, jak za taka cene potrafia zrobic tak dobry projektor. Sam mialem Optome 800x t, mile ja wspominam, ale od tego czasu kieruje sie opiniami Grega i wlasnie nabylem Sony HW 50 ES z Darbee 5000. Jak bym mial do wydanie 4 k pln nie wahalbym sie ani chwili - tylko BenQ W1070.

Popatrz sobie na test tego Darbee z linku , ktory zamiescilem - tam sa zdjecie z Benq , m inn z Prometeusza, obraz wymiata:)

pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.